12 Φεβ 2018

Φόβοι για... ιερή βεντέτα στη Μάνη

Ηχηρές απουσίες στη χειροτονία του επισκόπου κ. Χρυσοστόμου
Ρεπορτάζ Αντ. Τριανταφύλλου
Μανιάτικο» κρατάει το ποίμνιο στον νέο μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο. Η χειροτονία του νέου επισκόπου έγινε το Σάββατο στη Μητρόπολη Αθηνών με κάθε επισημότητα, αλλά και με την ηχηρή απουσία των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών. Μόνη εξαίρεση, δύο δημοτικοί σύμβουλοι από τον Δήμο Οιτύλου. Εξίσου ηχηρή ήταν και η απουσία πιστών από την περιοχή της Μάνης. 

Η μη αποδοχή του νέου μητροπολίτη Χρυσοστόμου και τα επεισόδια που προκάλεσε την ημέρα της εκλογής ομάδα Μανιατών στην Ιερά Σύνοδο δημιουργούν εύλογη ανησυχία στις εκκλησιαστικές Αρχές για το ενδεχόμενο η αντίδραση να μετατραπεί σε... βεντέτα. 
Μια άτυπη επιτροπή Μανιατών εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση ότι δεν θα παραστεί στη χειροτονία, αφήνοντας αιχμές και κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του τοποτηρητή μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου, ενώ η κατακλείδα της ανακοίνωσης περί «καλής αντάμωσης» επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες για το τι μπορεί να συμβεί όταν έρθει η ώρα της ενθρόνισης στο Γύθειο.
Ο μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος κατά τον χειροτονητήριο λόγο του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους αρχιερείς, ενώ είπε με ιδιαίτερο νόημα «καλούμαι να διακονήσω το λογικόν ποίμνιον της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, μιας μητροπόλεως βαθύτατα ιεράς και βαθύτατα ιστορικής, της οποίας ο ιερός κλήρος, η μοναχική πολιτεία και ο λαός αείποτε τυγχάνουν ευλαβή, αδούλωτα, πιστά και ευγενή τέκνα της Εκκλησίας ημών, τα οποία γνωρίζουν άριστα να τηρούν μέχρι κεραίας τας ιεράς παραδόσεις και αξίας και αρχάς της Ορθοδόξου ημών Εκκλησίας και της γλυκυτάτης πατρίδος ημών, της Ελλάδος».

dimokratianews, 12.02.2018 
Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΕΠΙΤΥΧΩΣ
ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΤΟΣΥΓΚΕΛΛΟΣ ΜΑΝΗΣ ΓΕΝΗΜΑ ΚΑ ΘΡΕΜΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΙΑΚΟΝΙΑ ΕΙΣ ΑΥΤΗΝ
ΕΑΝ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΤΟΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΝ ΥΠΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΕΡΙΞ ΠΕΡΙΟΧΩΝ Η ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΟΙ ΕΚ ΜΑΝΗΣ
ΔΙΑΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΦΩΝΑΣΚΙΕΣ ΤΩΝ ΜΑΝΙΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΝΙΑΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΟ ΕΠΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟΝ ΕΚΛΟΓΗΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ ΓΕΝΟΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΩΝ ΤΟΥ
δημ κατσουρας συνταξιοχος δικηγορος εκ καλαματας

Ανώνυμος είπε...

Eξόχως λυπηρή τυγχάνει η εξέλιξη των πραγμάτων αναφορικώς προς την πρόσφατη εκλογή μητροπολίτου στην ιερά μητρόπολη Μάνης. Τόσο για τον έχοντα φήμη αξίου και ευλαβούς κληρικού π.Χρυσόστομο Παπαθανασίου όσο και για το κύρος της διοκούσης Εκκλησίας.
Μήπως η τελευταία δεν θα έπρεπε να κωφεύσει στη θέληση ικανής, καθώς φαίνεται, μερίδος Μανιατών;
Και μήπως ο σεβαστός π.Χρυσόστομος θα ήταν καλύτερο να εκλεγή σε κάποια άλλη μητρόπολη;
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com