30 Σεπ 2017

Συνεδριάζει στη Ρόδο το Παγκόσμιο Συμβούλιο “Εκκλησιών”

Από τις 2 έως και τις 7 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί στην Ρόδο η συνεδρίαση της Συμβουλευτικής και Ελεγκτικής Επιτροπής της Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Το όργανο αυτό ονομάζεται «Επιτροπή Συναινέσεως και Συνεργασίας» (Commision of Consensus and Collaboration of the Conference of European Churches).
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «δημοκρατικής» πρόκειται για μια μικρή επιτροπή την οποία αποτελούν μέλη της Εκτελεστικής και Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών: εκπρόσωποι από Ορθόδοξες και Προτεσταντικές Εκκλησίες (δεν συμμετέχουν οι Ρωμαιοκαθολικοί).
Η λειτουργία της ‘Επιτροπής Συναινέσεως και Συνεργασίας’ είναι το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας η οποία ξεκίνησε το 1958 όταν οι Ορθόδοξοι έθεσαν μερικές απαιτήσεις που θεωρούσαν ότι έπρεπε να τεθούν στο ΠΣΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών) καθώς αφορούν την συμμετοχή και συνεργασία των Ορθοδόξων Εκκλησιών μέσα στα θεσμικά όργανα του Συμβουλίου. Ένα από τα θέματα ήταν κατά πόσον οι Εκκλησίες που γίνονται μέλη, ακολουθούν πιστά τον Καταστατικό Χάρτη του ΠΣΕ, αν τηρούν τις προϋποθέσεις, εάν όλα γίνονταν επί ίσοις όροις ενώ στο κέντρο αποφάσεων επειδή οι Ορθόδοξοι δεν είχαν την πλειοψηφία και γίνονταν όλα διά ψηφοφορίας, ήταν δύσκολο να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους. Γι αυτό τον λόγο τέθηκε και το ζήτημα της ‘Συναινέσεως’.
Στο ΠΣΕ δεν συμμετέχει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παρά μόνον σε δύο επιτροπές με εκπροσώπους: στην Θεολογική Επιτροπή ‘Πίστη και Τάξη’ και στην Επιτροπή ‘Ιεραποστολής και Ευαγγελισμού’. Εκ παραλλήλου, συμμετέχουν και σε μια μικτή επιτροπή συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ Βατικανού και ΠΣΕ.
Να σημειωθεί πως όταν αναφέρεται η λέξη ‘Ορθόδοξοι’ σημαίνει πως συμμετέχουν και οι Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες ή Προ-Χαλκηδόνιες (ή μονοφυσίτες όπως είναι γνωστοί: Κόπτες, Αρμένιοι, Αιθίοπες, Συροϊακωβίτες, οι Ερυθραίοι και η Εκκλησία του Μπαλαμάντ στην Ινδία).
Η Επιτροπή αυτή λειτουργεί συμβουλευτικά και παρακολουθεί την κανονική πορεία όλων των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων μέσα στο ΠΣΕ. Π.χ. τις εκκλησίες που θέτουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη και εξετάζει εάν έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις και αν τηρούν μια σειρά από κριτήρια.
Την προεδρία την έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ενώ υπάρχει και εκπρόσωπος από την πλευρά των Προτεσταντών.
Η Επιτροπή συνέρχεται κάθε χρόνο με μια ατζέντα θεμάτων που εκκρεμούν προς συζήτηση. Τα αποτελέσματα τίθενται προς συζήτηση προς την Κεντρική Επιτροπή του ΠΣΕ.
Στην Συνάντηση της Ρόδου, αναμένεται να έρθει για λίγες ώρες και ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Dr Olav Fykse Tveit (Νορβηγός) για να παρακολουθήσει τις εργασίες και να έχει συνάντηση με τα μέλη της Επιτροπής.
Τα μέλη της ‘Επιτροπής Συναινέσεως και Συνεργασίας’ που έχουν εκλεγεί για μία περίοδο επτά ετών είναι ένας εκπρόσωπος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μία εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ένας εκπρόσωπος από το Πατριαρχείο Μόσχας, ένας εκπρόσωπος από την Εκκλησία της Ρουμανίας, μία εκπρόσωπος από την Εκκλησία της Ελλάδας, και δύο εκπρόσωποι από τις Αρχαίες Ανατολικές Εκκλησίες (Αρμενία και Μπαλαμάντ της Ινδίας. (Σημειώνεται πως στην εν λόγω Επιτροπή δεν είναι όλοι ιερείς που συμμετέχουν).
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με μια μικρή Δοξολογία που θα γίνει στον Ιερό Ναό της Φανερωμένης (έμπροσθεν του ξενοδοχείου ‘Ρόδος Παλάς’ όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες τις Επιτροπής του ΠΣΕ).
Θεωρείται πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιλέγει την Ρόδο και τα Δωδεκάνησα για να πραγματοποιήσει τέτοιες συναντήσεις και συνέδρια καθώς όπως είναι γνωστό, η περιοχή μας υπάγεται απ’ ευθείας στο Φανάρι με την ιδιαίτερη θρησκευτική και ιστορική του βαρύτητα –όπως και η Κρήτη, η οποία όμως είναι ημι-αυτόνομη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» μετά την κορυφαία συνάντηση για τον Θεολογικό Διάλογο που έγινε στην Λέρο και αυτή την επίσης σημαντική συνάντηση που θα γίνει στην Ρόδο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ως οικοδεσπότης) σχεδιάζει να πραγματοποιήσει και άλλες συναντήσεις ανάλογου επιπέδου και θρησκευτικού περιεχομένου στην περιοχή μας.
*Να σημειωθεί τέλος, ότι λίγες ημέρες αργότερα, από τις 11 έως τις 15 Ὀκτωβρίου 2017, θα πραγματοποιηθεί επίσης στην Ρόδο και στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’, το «4ο Διεθνές Συνέδριο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου γιά τήν Ποιμαντική Διακονία στόν Χῶρο τῆς Ὑγείας» που, με θέμα: «Ἀναθερμαίνοντας τήν Ἐλπίδα: Ἀνακαλύπτοντας τήν ἐλπίδα στίς δυσχέρειες τῆς ζωῆς».
dimokratiki.gr, 29 Σεπτεμβρίου 2017


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη κι ο Πάπας απέχει! Πού θα πάει, δε θα συμμετάσχει κι αυτός, σε τούτο το συμβούλιο! Τώρα τί συμβουλεύονται ο Θεός κι ψυχή τους! Έδρες μοιράζονται και οφίκια, ματαιοδοξία με το αζημίωτο. Λέγεται ότι πρωτοιδρύθηκε για να φέρει πιο κοντά τη πανσπερμία των ενεργειών του Λούθηρου και του Καλβίνου, και οι ορθόδοξοι για να τους ενώσουν! Κι αυτοί αντί να ενώνονται ιδρύουν περισσότερες παρασυναγωγές, ενώ η ορθόδοξη Εκκλησία έγινε μέρος του προβλήματος χωρίς λόγο!

Ανώνυμος είπε...

Μπαλαμάντ - θέλει να πει Malabar της Ινδίας

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com