28 Ιουν 2017

Νέα επίθεση Φίλη κατά Ιερώνυμου και Εκκλησίας

"Να πάψει να προκαλεί ο Αρχιεπίσκοπος" δήλωσε ο τ. υπουργός Παιδείας
Νέα επίθεση Φίλη κατά Ιερώνυμου και Εκκλησίας
Ο Φίλης έφυγε, οι αλλαγές στα Θρησκευτικά έμειναν", λέει σε γραπτή δήλωσή του ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, τονίζοντας ότι το νέο μάθημα των θρησκευτικών, ήρθε για να μείνει. Παράλληλα, μέμφεται τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων προς εσωτερική κατανάλωση.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Φίλης, επιτίθεται στον κ. Ιερώνυμο σημειώνοντας: "‘Οσα ισχυρίζεται ο κ. Ιερώνυμος και τινές περί αυτόν περί "συναπόφασης" και "διαλόγου από μηδενική βάση", ανήκουν στη σφαίρα των ευσεβών τους πόθων" και τον καλεί να πάψει να προκαλεί.

 Αναλυτικά, η δήλωση του Νικου Φίλη, έχει ως εξής:
Οι προσπάθειες της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας να δημιουργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις για εσωτερική κατανάλωση, έχουν εξ αντικειμένου διαψευστεί.
Ούτε την ίδια την Εκκλησία ούτε την ενότητα του λαού βοηθάει ο από καιρού εις καιρόν αναμηρυκασμός του θέματος εκ μέρους της, για λόγους αυτοδικαίωσης, ή, για να εξημερώσει την ισχυρή στους κόλπους της Ιεραρχίας "Ακροδεξιά του Κυρίου".
‘Οσα ισχυρίζεται ο κ. Ιερώνυμος και τινές περί αυτόν περί "συναπόφασης" και "διαλόγου από μηδενική βάση", ανήκουν στη σφαίρα των ευσεβών τους πόθων.
Επικαλούνται, σήμερα, αυτά τα στοιχεία για να αποκρύψουν τη στρατηγική υποχώρηση στην οποία εξαναγκάζονται λόγω της αποδοχής του νέου μαθήματος από τους μαθητές αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των θεολόγων.
Η αλήθεια που θέλουν να συσκοτίσουν είναι, ότι, τελικά, αποδέχονται το περιεχόμενο του νέου μαθήματος που μέχρι χθες πολεμούσαν λυσσαλέα μαζί με την Π.Ε.Θ. και τους άλλους αντιδραστικούς και σκοταδιστικούς κύκλους, εξαπολύοντας αναθέματα εναντίον του "προβληματικού", όπως με χαρακτήριζαν, Υπουργού Παιδείας.
Ο επιβεβλημένος διάλογος που και επί των ημερών μου στο Υπουργείο Παιδείας διεξάγονταν και που συνεχίζεται από τη σημερινή ηγεσία του ΥΠ.Π.Ε.Θ., σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει συναπόφαση.
Ας συμβιβαστεί, επιτέλους, με αυτήν την απλή αλήθεια, την απορρέουσα από το Σύνταγμα της χώρας, ο κ. Ιερώνυμος και ας πάψει να προκαλεί.
Συναπόφαση με την Πολιτεία για ζητήματα στα οποία αυτή έχει τον τελικό λόγο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν θα πάρει η Εκκλησία από αυτή την κυβέρνηση, όσο κι αν επιμένει.
Όσο για ορισμένες δευτερεύουσες τεχνικής φύσεως αλλαγές στη διάταξη της ύλης, αυτές, κρίθηκαν χρήσιμες και απαραίτητες από το αρμόδιο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ενσωματώθηκαν στο μάθημα, μέσω έκδοσης ΦΕΚ, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά πάγια πρακτική, με όλα τα μαθήματα.
Η ουσία δεν αλλάζει. Το νέο μάθημα των Θρησκευτικών ήρθε για να μείνει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άμεση απάντηση του X.Κονιδάρη για Ν.Φίλη: Να ενημερωθεί πρώτα από το Γαβρόγλου για τα Θρησκευτικά.

Άμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου κ. Χάρη Κονιδάρη στο βουλευτή και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Φίλη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του είπε ότι «όσα ισχυρίζεται ο κ. Ιερώνυμος και τινές περί αυτόν περί «συναπόφασης» και «διαλόγου από μηδενική βάση», ανήκουν στη σφαίρα των ευσεβών τους πόθων».
«Καλό θα είναι ο κ. Φίλης να αναγνώσει προσεκτικά την εισήγηση του Αρχιεπισκόπου προς την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας και να επικοινωνήσει σχετικά για να ενημερωθεί από τον νυν υπουργό Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστα Γαρβρόγλου», είπε ο κ. Κονιδάρης στο CNN Greece.

Το πρωί της Τρίτης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην εισήγησή του στην Ιεραρχία που συνεδρίασε για το μάθημα των Θρησκευτικών, επέρριψε για άλλη μια φορά ευθύνες στο Ν. Φίλη, για το αδιέξοδο του διαλόγου που σημειώθηκε το Φθινόπωρο του 2016. Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε «φαλκιδευμένη» τη σύσκεψη που συγκάλεσε στις 5 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταξύ της Εκκλησίας και Πολιτείας, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος, ιεράρχες, ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Ιερώνυμος, λίγες μέρες πριν, ο κ. Φίλης είχε δημοσιεύσει ΦΕΚ με τα αναλυτικά προγράμματα χωρίς να πληροφορήσει την Εκκλησία.
«...διότι πίστευε και ίσως πιστεύει (σσ. ο Νίκος Φίλης) ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να έχει άποψη στο δογματικό κυρίως περιεχόμενον των διδασκομένων βιβλίων των Θρησκευτικών. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η διχογνωμία των ανακοινώσεων της συσκέψεως Μαξίμου», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος στην εισήγησή του στο Ανώτατο Διοικητικό Όργανο της Εκκλησίας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com