16 Ιαν 2017

Γκάρο Παϊλάν:Μιλώντας για τη Γενοκτονία στην Τουρκική Βουλή!

Γκάρο Παϊλάν:Μιλώντας για τη Γενοκτονία στην Τουρκική Βουλή!
Θ. Μαλκίδης
Εκτιμώ τους ανθρώπους που σε δύσκολες στιγμές επιλέγουν να πουν την αλήθεια, να φερθούν με εντιμότητα, συνέπεια, σοβαρότητα και με θάρρος. Που δε φοβούνται να νιώσουν τη στιγμή «για ν’ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ’ αφήσεις», για να χρησιμοποιήσω  τους γνωστούς στίχους. 

Τους άλλους, όπως είναι αυτονόητο, αυτούς που λένε ψέμματα, που δειλιάζουν και κρύβονται τους αγνοώ. Είναι αυτονόητο ότι αυτοί  δεν καταγράφονται από την ιστορία, αντιθέτως  μένουν  οι Άνδρες, αυτοί που πηγαίνουν αντίθετα στο ρεύμα.
Ο Αρμένιος Γκάρο Παϊλάν, ο βουλευτής του HDP, μιλώντας για ακόμη μία φορά  μέσα στην τουρκική βουλή, για τη Γενοκτονία των προγόνων του, των Ελλήνων, των Ασσυρίων, έδειξε πως ένας άνθρωπος της μνήμης και της ιστορίας, πως ένας λαός που διαθέτει αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια, πολιτική και πνευματική ηγεσία μπορεί να πετύχει το στόχο του. 
Στη  συνέλευση της 13ης Ιανουαρίου 2017 για την αλλαγή του συντάγματος της Τουρκίας ο  Γκάρο Παϊλάν στην ομιλία του, μίλησε  για τη Γενοκτονία, αναφέρθηκε στους   Αρμένιους βουλευτές της πρώτης οθωμανικής βουλής, λέγοντας  ότι την περίοδο εκείνη το ποσοστό των χριστιανών του κοινοβουλίου ήταν 40% ενώ σήμερα είναι μόλις το 1%. 
Παράλληλα, από το βήμα της βουλής έδειξε την φωτογραφία του Κρικόρ Οντιάν, ο οποίος είχε αναλάβει την σύνταξη του πρώτου συντάγματος της Τουρκίας, που θα εξασφάλιζε τα δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της χώρας ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκείας.
Ο Παϊλάν κατά την διάρκεια της ομιλίας του, χρησιμοποίησε, τον όρο Γενοκτονία αναφερόμενος στους Αρμένιους, στους Έλληνες, στους Ασσύριους,  Αρμενίων, Ασσυρίων   που ζούσαν στην Τουρκία.
Για τον όρο   Γενοκτονία ο πρόεδρος  της Βουλής  Αχμέτ Αϊντίν απαίτησε « μην χρησιμοποιούνται  φράσεις που πληγώνουν το έθνος», ενώ ο βουλευτής του Ερντογάν, Μοχάμετ Εμίλ Αγμπάσογλου μίλησε για ιστορική συκοφαντία,  χτύπημα από πίσω, ατιμία και προδοσία.
Μετά από πρόταση και αφού η  συνεδρίαση διακόπηκε για μία ώρα  ζητήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 83 του Συντάγματος, να αφαιρεθεί από τα πρακτικά η φράση που περιλαμβάνει την Γενοκτονία, ενώ  το κοινοβούλιο ψήφισε για την αποβολή του Παϊλάν για τις 3 επόμενες συνεδριάσεις......
Ο Γκάρο Παϊλάν απέδειξε με το λόγο και το έργο του ότι ένα έθνος μπορεί να αντέξει  και να πολεμήσει την προπαγάνδα και την άρνηση καθώς και τα άλλα εμπόδια της Φασιστικής Τουρκίας και να συνεχίσει να αγωνίζεται για τη  δικαίωση. Σε αντίθεση με τους τυφλούς και  τους ευνουχισμένους, όπως τους ονομάζει ο Γιώργος Σεφέρης,  Ελλαδικούς, η  ομιλία, η στάση, η πράξη του Γκάρο Παϊλάν, είναι τα πρότυπα για όλους μας, μηνύματα, Δικαίωσης, Αναγνώρισης, Ζωής και Ανάστασης. Η αλήθεια, η ιστορία, η μνήμη θα νικήσουν!
Garo Paylan’ın ve Ermeni halkının yanındayız!
Anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında HDP milletvekili Garo Paylan’ın 1913 ile 1923 arasında bu topraklarda soykırımlarla ve katliamlarla yok edilen gayrimüslimlerden bahsetmesinin ardından, meclisteki diğer tüm partiler soykırım karşısındaki bildik inkârcı tutumlarını sergiledi.
AKP, CHP ve MHP benzer inkârcı bir söylemde birleşti, meclis başkanı ‘uyardı’, kürsü dokunulmazlığı gasp edilen Paylan’a üç oturuma katılmama cezası verildi. Ayrıca ‘soykırım’ ifadesinin TBMM tutanaklarından çıkarılması kararlaştırıldı.
Yazılı belgelerden soykırım ifadesi çıkarılarak, 1915’te yaşananları Anadolu halklarının belleğinden silmek mümkün değil! Bu konuda sivil toplum tarafından 10 yılı aşkın bir süredir büyük bir mücadele sürdürülüyor. Hrant Dink ve Sevag Şahin Balıkçı için adalet arayışları, Ermeni Soykırımı’nın kurbanlarının anılması, geçmişle yüzleşme çabaları… bütün bunlar tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarılması çabalarının eseri.
Garo Paylan, bu mücadeleyi verenlerin gururu, Meclis’teki sesidir.
Hükümeti, daha önce 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı anma etkinlikleriyle ilgili açıklamalarında övündüğü “Türkiye’de 1915’e ilişkin çoğulcu tartışma ortamını” sağlamaya, Paylan’a yönelik nefret kampanyasının önüne geçmeye, Ermeni Soykırımı’yla yüzleşmeye çağırıyoruz.
Hepimiz Ermeniyiz!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μικρασιατική γη είναι αλήθεια ότι δέχτηκε τις μεγαλύτερες σιωπηλές και μη αποτρέψιμες αλλά και ούτε ποτέ αναγνωρίστηκαν από την ανθρωπότητα γενοκτονίες λαών και όχι μόνο των Αρμενίων. Δυναμικό κομμάτι της Αρμένικης διασποράς ανέδειξε τη καταστροφή των Αρμενίων στη πατρώα γη τους. Αντίθετα οι Έλληνες σιωπητήριο ή ψελλίσματα! Ίσως επειδή στη δική τους περίπτωση υπάρχει το ενοχικό σύνδρομο της εθελουσίας σε πολιτικό επίπεδο εξόδου τμήματος του πληθυσμού θέτοντας το άλλο τμήμα του Ελληνισμού που άφησε τα οστά του στις πατρογονικές εστίες στη λήθη της ιστορίας. Ίσως ακόμη υπάρχει στα κατάβαθα του υποσυνείδητου πολλών ένθεν κακείθεν ότι μάλλον αποτελούν την ίδια σπορά του ίδιου φυράματος που οι κάκιστες συνθήκες της ιστορίας και των θρησκευτικών μισαλλοδοξιών αλλά και αιρέσεων που προέκυψαν από τα σπλάχνα του χριστιανισμού στους αιώνες δημιούργησαν ένα κλίμα διαφοροποίησης της ρωμαίκης μακραίωνης παράδοσης σε οθωμανισμό και εκτουρκισμό λόγω της ανελαστικότητας του ισλάμ που δεν επιτρέπει περιθώρια ελιγμών.

Απόστολο είπε...

Για Δυτική Αρμενία έχετε ακούσει τίποτα; Για ψάξτε!

Ανώνυμος είπε...

Απόστολε η Δυτική Αρμενία δεν έχει να κάνει με τα δυτικά μικρασιατικά παράλια. Η μικρασία δεν ανήκε γεωγραφικά μόνο στους γηγενείς ντόπιους Έλληνες,μοιραζόταν μεταξύ Ελλήνων και Αρμενίων. Από τα άκρα των νότιων παρυφών των Ποντικών Άλπεων με μια νοητή τεθλασμένη γραμμή κάπου ως τη Σεβάστεια η οποία ήταν μικτή εθνολογικά περνώντας προς νότο ανατολικά της Καισάρειας κάπου έξω από το Αργαίο Όρος μέχρι τις Κιλίκιες πύλες ο Ελληνορωμαίικος πληθυσμός ήταν κυρίαρχος ως τα δυτικά παράλια. Η δυτική Αρμενία περιλάμβανε το Ερζερούμ τη περιοχή τώρα που ζουν Κουρδικά φύλα,όλη η περιοχή των Αδάνων και της Ταρσού.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com