21 Νοε 2016

Συνέχιση του διαλόγου για τα Θρησκευτικά συμφώνησαν Ιερώνυμος-Γαβρόγλου

Η πρώτη επίσημη συνάντηση Αρχιεπισκόπου με τον υπουργό Παιδείας
21.11.2016
Μήνυμα συνεργασίας απέστειλαν μετά την πρώτη επίσημη συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου. 

Μετά την συνάντηση ο υπουργός τόνισε πως συζήτησαν πολλά θέματα, τα περισσότερα από τα οποία «έχουν σχέση με τον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε και τα εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε» σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να δούμε του τρόπους που θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας μέσα στο πλαίσιο και με σεβασμό των διακριτών ρόλων Εκκλησίας και Πολιτείας. Έχουμε πολλά να κάνουμε σε μία κοινωνία με τεράστια προβλήματα. Θεωρούμε δεδομένο τον κοινωνικό ρόλο της Εκκλησίας».
Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε, πως «η σημερινή επίσκεψη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εθιμοτυπική, αλλά ξεπεράσαμε λίγο τα όρια και συζητήσαμε επί πολλών θεμάτων. Συμφωνήσαμε ότι έχουμε να κάνουμε και πολλά και καλά πράγματα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν συζητήθηκε το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι συμφώνησαν πως «πρέπει να ξεκινήσουμε από το σημείο της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου που ακούσθηκαν όλες οι απόψεις και οι θέσεις».
Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «η αλλαγή στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι μια σύνθετη αλλαγή. Υπάρχουν κάποια προγράμματα σπουδών που χρησιμοποιούνται με πειραματικό τρόπο. Υπάρχουν επιτροπές και ομάδες που εκφράζουν τις θέσεις τους και η σύνθεση οδηγεί στα νέα συγγράμματα. Ζούμε σε έναν σύγχρονο κόσμο που υπάρχει μια πολυμορφία στο επίπεδο του εκπαιδευτικού υλικού. Εδώ, λοιπόν, υπάρχει η συζήτηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό, υπάρχει μια επιτροπή από την Εκκλησία και του Ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής. Περιμένουμε τα σχόλια και σε κάθε βήμα θα συνυπολογίζεται η εμπειρία. Η τεράστια πείρα της Εκκλησίας στον τομέα της εκπαίδευσης θα βοηθήσει στο εκπαιδευτικό σύστημα και τους εκπαιδευτικούς».
Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης -ecclesia.gr
Συνέχιση του διαλόγου για τα Θρησκευτικά συμφώνησαν Ιερώνυμος-Γαβρόγλου
του Αντώνη Τριανταφύλλου
Σε καλό κλίμα διεξήχθη η πρώτη επίσημη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον νέο υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου στην Αρχιεπισκοπή. Ο νέος πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Παιδείας, που έχει την αρμοδιότητα και για τα θρησκεύματα πέρασε το κατώφλι του αρχιεπισκοπικού μεγάρου στις 6 το απόγευμα. 
Η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ολοκληρώθηκε μια ώρα και ένα τέταρτο μετά, κάτι που υποδηλώνει ότι η επίσκεψη Γαβρόγλου-Αρχιεπισκόπου μόνο εθιμοτυπική δεν ήταν. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις τους μετά την συνάντηση, που έγινε παρουσία και του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων Γιώργου Καλαντζή διαβεβαίωσαν ότι το κλίμα τη συνάντηση ήταν καλό και ότι η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από όλα τα εκκρεμή ζητήματα πολιτείας και Εκκλησίας. 
Πρώτο θέμα στην ατζέντα ήταν το ζήτημα των Θρησκευτικών το οποίο θα τεθεί επί τάπητος και στην επικείμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις 23-24 Νοεμβρίου. Ο Κωνσταντίνος Γαβρόγλου διαβεβαίωσε τον κ. Ιερώνυμο ότι θα υπάρξει διάλογος και συνεργασία στο πλαίσιο της λειτουργίας και των ειδικών επιτροπών πολιτείας-Εκκλησίας που έχουν συσταθεί με κοινή απόφαση. 
2640833
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον Υπουργό Παιδείας
dogma.gr- Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πρώτη επίσημη συνάντηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με τον νέο Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγου.
Λίγο περισσότερο από μιά ώρα διήρκησε η πρώτη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ μεταξύ των θεμάτων που τους απασχόλησαν ήταν και το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισαν να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεργασία, ενώ παράλληα ο κ.Γαβρόγλου έκανε λόγο για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας – Κράτους.
2640836

2 σχόλια:

Απόστολο είπε...

Όμως το ΦΕΚ του Φίλη στα σχολεία ισχύει κανονικότατα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΑΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΈΣ ΔΙΚΑΙΟ ΟΦΕΊΛΕΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ.ΑΝ ΟΧΙ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙ.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com