30 Νοε 2016

Η στάση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, για τη Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης

Αποτέλεσμα εικόνας για www.bg-patriarshia
Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας www.bg-patriarshia.bg, ημερομηνίας 29 Νοεμβρίου 2016, όπου αναφέρεται στο κείμενο ‘’Η σχέση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο’’, της Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης, επισημαίνει με σαφήνεια τις αντιφάσεις, καθώς και το ότι δεν είναι σύμφωνες οι αντιφάσεις αυτές, με όσα διδάσκει η δογματική και κανονική Παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν είναι με βάση το γράμμα και το πνεύμα των Τοπικών και Οικουμενικών Συνόδων.

Κατ’ αρχή γίνεται αναφορά στην πρόταση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας για αναβολή της Συνόδου στο Κολυμπάρι της Κρήτης, καθώς και στις παρόμοιες προτάσεις για αναβολή, των άλλων τριών Τοπικών Εκκλησίων (Αντοχείας, Ρωσίας και Γεωργίας) που δεν παρευρέθηκαν στη Σύνοδο. Θα πρέπει επιπρόσθετα να σημειώσουμε ότι η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα όπως τούτο σημειώνεται στην ανακοίνωση. Καμιά απουσία δεν υπήρξε.
Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, γίνεται αναφορά τόσο σε οργανωτικά όσο και σε θεολογικά λάθη. Περιληπτικά να αναφέρομε ότι στην ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν διασαλεύτηκε η ενότητα της Εκκλησίας. Η ομολογιακή αναφορά ότι «Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι ‘’η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή’’», μας θύμισε την παρήγορο ομολογία στην επιστολή του Οσίου Παϊσίου προς τον Αρχιμανδρίτη Χαράλαμπο Βασιλόπουλο, αναφορικά με τις οικουμενιστικές και φιλενωτικές ενέργειες του τότε Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα : «Η Εκκλησία είναι Εκκλησία του Χριστού και Αυτός την κυβερνάει».
Θα ήταν παράλειψη επίσης να μη σημειώσουμε ότι στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, γίνεται ρητή αναφορά στην παρουσία των ετεροδόξων ‘’παρατηρητών’’ στη Σύνοδο, με την ορθόδοξη σαφήνεια ως εξής: ‘’…ετεροδόξων θρησκευτικών ομάδων (Ρωμαιοκαθολική, Αγγλικανική κλπ). Αυτό που επισημαίνεται εδώ και καιρό στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ότι «εκτός από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχουν άλλες εκκλησίες, αλλά μόνο αιρέσεις και σχίσματα, και το να ονομάζονται ‘’εκκλησίες’’ είναι θεολογικό, δογματικό και κανονικό λάθος», βρήκε την ορθόδοξη εκφραστική συνέχειά του στην ανακοίνωση αυτή του Πατριαρχείου Βουλγαρίας.

Τις μέρες τούτες που το πλήρωμα της Εκκλησίας ανέμενε την επίσημη τοποθέτηση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας για τη Σύνοδο στο Κολυμπάρι της Κρήτης, κάποιοι δεν την ανέμεναν να είναι τόσο ομολογιακή. Αν μη γένοιτο ήταν διαφορετική, σίγουρα θα οξύνετο η οικουμενιστική θρασύτητα κάποιων. Θα επαναλάβω τα παρήγορα λόγια του Οσίου Παϊσίου, ότι «η Εκκλησία είναι Εκκλησία του Χριστού και Αυτός την κυβερνάει», καθώς και την αναφορά στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, «Κεφαλή της Εκκλησίας είναι ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο οποίος είναι ‘’η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή’’».

4 σχόλια:

Βασίλειος είπε...

Δόξα τῷ Θεῷ πάντων ἕνεκεν.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί, απάντηση στα εύλογα και ορθά, κατά την γνώμη μου, ερωτήματα, για το πρόσφατο Συλλείτουργο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τους Βούλγαρους Αρχιερείς, μας δίνει χθεσινό δημοσίευμα του εξ Αμερικής "φίλου μας" Τελεβάντου, που αναφέρεται στο κείμενο της Αποφάσεως της Βουλγαρικής Ιεραρχίας. Γράφει μεταξύ άλλων τα παρακάτω: " Τέλος η Σύνοδος της Βουλγαρίας διευκρινίζει ότι δεν θα αποκοπεί από την κοινωνία με τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες αλλά τουναντίον θα έχει κανονική κοινωνία και με τις Εκκλησίες που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο της Κρήτης και με αυτές που απέσχαν από αυτήν ". Δεν υποτιμούμε την Αποφαση της Βουλγαρίας εναντίον της Συνόδου της Κρήτης ,είναι από την φύση της σημαντική, αλλά τα πλαίσια δράσης είναι παρόμοια με εκείνα των Ελλήνων Αντιοικουμενιστών, δηλαδή καταγιγνώσκουν την Δογματική και Κανονική παράβαση, αλλά συγχρόνως Συγκοινωνούν με εκείνους που κατακρίνουν. Άραγε τα κηρύγματα περί συγκοινωνούντων δοχείων, όταν υφίσταται Αίρεση, που κατά καιρούς ελέχθησαν από Αντιοικουμενιστές ηγέτες, ποιούς τελικά αφορούν;

Ανώνυμος είπε...

Μια παράγραφο του κειμένου του Πατριαρχείου Βουλγαρίας που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς εδώ που συζητούμε αρκετό καιρό τώρα εάν πρέπει η όχι να αποτοιχίζει κανείς από τους "συνοδικούς" είναι αυτό:
"Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας-Πατριαρχείο Βουλγαρίας είναι ένα πλήρης και ζωντανό μέλος της Μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας. Ως μέρος του Σώματος του Χριστού, δια το σώμα αυτό της ιδίας χώρας της Βουλγαρίας και των μητροπόλεων της στο εξωτερικό, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας θα συνεχίζει να είναι εν κοινωνία Ευχαριστιακή, αδελφική,, πνευματική, δογματική και κανονική με όλες τις άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η Εκκλησία δεν είναι μια κοσμική οργάνωση, αλλά ένας θεανδρικός οργανισμός. Δεν πειράζεται και δεν πρέπει να πειράζεται εις την ζωήν της από την επέμβαση πολιτικών και κοινωνικών ενδιαφέροντα και από τους διχασμούς που δημιουργούν. Η κεφάλι της είναι ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός ο οποίος είναι "η Οδός και η Αλήθεια και η Ζωή".

Δηλαδή, εάν η πολύ πιστή και παραδοσιακή Εκκλησία της Βουλγαρίας στο σύνολο της δεν αποτοιχίζεται, για πιο λόγο να αποτοιχίζουμε εμείς μερικοί εδώ; Δεν αρκεί να απορρίπτουμε τα λάθη και της πονηρίες των υπεύθυνων ανθρώπων; Και ως αφορά την Θείαν Κοινωνίαν και το αντίδωρο, να μη ξεχώναμε οτι μας το προσφέρει ο ιδιως ο Χριστός. Ο κληρικός που έχουμε μπροστά μας ειναι απλώς σαν το ταχυδρόμο.








Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 9:34 π.μ. Η απόφαση της Βουλγαρικής Εκκλησίας δεν λέγει αυτά που λέτε εσείς, αλλά

………………η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας ΑΚΟΜΑ θα συνεχίζει να είναι εν κοινωνία Ευχαριστιακή, αδελφική, πνευματική, δογματική και κανονική με όλες τις άλλες τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com