30 Σεπ 2016

‘’Θέλω να δω τον Πάπα’’ και άλλα τραγούδια που προτείνονται στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών

Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΡΑΤΟΣ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ
 ‘’Θέλω να δω τον Πάπα’’ και άλλα τραγούδια που προτείνονται στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών
Η προσπάθεια να αποδυναμωθεί ή καλύτερα να εξουδετερωθεί ο κατηχητικός και ομολογιακός χαρακτήρας του μαθήματος των Θρησκευτικών, είχε ως αποτέλεσμα να προταθεί η συμπερίληψη τραγουδιών σε ‘’συνδυασμό’’ με τα κείμενα.
Η αληθινή κατά Χριστόν παιδεία που θα δίδεται από το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να οδηγεί στην σωτηρία. Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς λέγει ότι «η παιδεία χωρισμένη από την αγιότητα, αντιτιθέμενη εις το Ευαγγέλιον καθίσταται μία τραγική ματαιοπονία*».
Δυτυχώς οι δεδηλωμένοι άθεοι που δεν επιζητούν θεολογική παιδεία, ‘’προτείνουν’’ τη συμπερίληψη τραγουδιών σε ‘’συνδυασμό’’ με τα κείμενα. Αρκετά από αυτά τα τραγούδια ανήκουν στο πολιτικοποιημένο αριστερό τραγούδι, αλλά και άλλα τραγούδια που καθόλου δεν ταιριάζουν με το μάθημα των Θρησκευτικών. Αυτός είναι ο ‘’προτεινόμενος’’ ‘’συνδυασμός’’ με τα κείμενα;
Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών τα παιδιά θα τραγουδούν ‘’Θέλω να δω τον Πάπα’’; που προτείνεται που έγραψε ο Θεόφραστος Σακελλαρίδης και τραγούδησε η Δ. Γαλάνη. Ιδού κάποιοι στίχοι από το τραγούδι :
«Ήταν πάντα η συλλογιά μου να μπω στο Βατικανό
να τον έβλεπα μπροστά μου φυσικό και ζωντανό
λένε πως είναι ωραίος , είναι διακριτικός
και βαρβάτος και μοιραίος και γλυκός, πολύ γλυκός.
Θέλω να τον δω, θέλω να τον δω
θέλω να δω τον Πάπα, τον Πάπα, τον Πάπα
θέλω να δω τον Πάπα, θέλω να τον δω».
Θα τραγουδούν το τραγούδι του Δ. Σαβόπουλλου που προτείνεται και που λέγει «Άγγελος εξάγγελος μας ήρθε από μακριά…δεν ήξερε καθόλου μα καθόλου να μιλά και είχε μόνο γλώσσα για να γλείφει»; Είναι αυτό ‘’συνδυασμός’’ με μάθημα Θρησκευτικών;
Ή θα τραγουδούν το τραγούδι ‘’Αλή’’ του Παύλου Σιδηρόπουλου που προτείνεται. Ιδού κάποιοι στίχοι από το τραγούδι :
«Ο Αλή μαθαίνει που’ ναι το Ισλάμ
κουβέρτα κουρέλι προσκυνάει τον Αλλάχ
μπουζούκια και ντίσκο ρατσισμό αλά Γκρεκ
κι ο Αλή μαθαίνει ντεμέκ».
Ή θα τραγουδούν το τραγούδι ‘’Ολαρία ολαρά’’ του Δ. Σαβόπουλλου που προτείνεται. Ιδού κάποιοι στίχοι από το τραγούδι :
«Ολαρία ολαρά
γύρω γύρω τα παιδιά
ο μαρκήσιος Ντε Σαντ μ’ ένα χίπη
ο γραμματέας μαζί με τον αλήτη
κι η παρθένα με τον σατανά».
Θα τραγουδούν στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών τα τραγούδια του Κώστα Χατζή που προτάθηκαν, ενός δεδηλωμένου ‘’μάρτυρα του Ιεχωβά’’; Ή θα τραγουδούν το τραγούδι ‘’Αιρετικό’’ του Γιάννη Αγγέλακα που προτείνεται και που λέγει : «Δεν ξέρω αν βρίσκεται κρυμμένος στα νύχια σου ο Θεός…». Ενδεικτικά παραθέσαμε αυτά τα τραγούδια για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του ατοπήματος να συμπεριληφθούν ως ‘’προτεινόμενος συνδυασμός’’, στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών
Ο Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς σημειώνει χαρακτηριστικά : «Το περισσότερον, που ημπορεί να επιτύχη η επιφανειακή, εξωδερμική παιδεία δια τον άνθρωπον είναι να τον μεταβάλη εις ένα ευγενές, αλλά πονηρόν, ανρωπόμορφον θηρίον…*»

*«Άνθρωπος και Θεάνθρωπος» (Μελετήματα Ορθοδόξου Θεολογίας) – Οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και να θέλεις να μη γελάσεις δε το μπορείς! Άκου θέλω να δω το Πάπα.! Τα έχουν γελοιοποιήσει εκεί στο υπουργείο αμαθείας εντελώς! Καλά περί παιδείας ούτε λόγος,μ΄όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θε να μάθεις. Θέλω να δω το Πάπα,λοιπόν στη θέση της ουσίας της περί της πίστεώς μας.Θέλα να δω το Πάπα γιατί δε βρίσκεις εύκολα άνθρωπο που να ΄ναι κι αλάθητος τη σήμερον ημέρα! Φέρτε μας το Πάπα να δώσει συναυλία στο μέγαρο μουσικής,να ΄χει και το μέγαρο λόγο ύπαρξης με τόσα έξοδα και τόσες επιχορηγήσεις!

Ανώνυμος είπε...

Αν ο κύριος Σαββόπουλος μπαίνει σέ ορθόδοξα ιστολόγια ,θά θέλαμε να τον παρακαλέσουμε ,επειδή τον θεωρούμε σοβαρό άνθρωπο , να ζητήσει την εξαίρεσή του από αυτό το καραγκιοζιλίκι ! Άν ειναι δυνατόν να το κάνουν καί όποιοι άλλοι προτεινόμενοι καλλιτέχνες εννοούν την γελοιότητα του πράγματος Ο κύριος Σαββόπουλος ξέρει και τους συγυρνα καλά όλους αυτούς ! Επειδή όμως είναι κάπως απίθανο να διαβάζει τά ορθόδοξα ιστολόγια θα μπορούσαν να τόν προσεγγίσουν οι θεολόγοι

Ανώνυμος είπε...

Μα αυτό το τραγούδι, το τραγουδάει συνέχεια ο Βαρθολομαίος !!! Μόνο που δίπλα στη λέξη "πάπα", βάζει και τη φρικτή φράση " τον αγιοτατο αδελφό " . Προς τι η έκπληξη ???

Κυριάκος Βαρβέρης

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com