30 Απρ 2015

Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Χιρς :“Οι ετερόδοξοι, η Εκκλησία και εμείς”.Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Χιρς.
Ήταν πολλαπλώς ωφέλιμο το πέρασμα από την πόλη μας, για όσους βεβαίως είχαν την ευκαιρία να τον ακούσουν και δι' αυτού του τρόπου να επικοινωνήσουν μαζί του, του Πρωτοπρεσβύτερου π. Πέτρου Χιρς. Ο οποίος, προσκεκλημένος του παραρτήματος Τρικάλων της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων, μίλησε το περασμένο Σάββατο, στις 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Μπάρας Τρικάλων, με θέμα: Οι ετερόδοξοι, η Εκκλησία και εμείς”.
Τον ομιλητή παρουσίασε στους παρευρισκόμενους ο Εφημέριος του Αγ. Αθανασίου και Πρόεδρος του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΘ π. Απόστολος Μανώλης. Κατόπιν ο π. Πέτρος Χίρς, που υπηρετεί ως εφημέριος σ' ένα μικρό χωριό της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού και Αγίου Όρους, ανέπτυξε με επιτυχία το θέμα, αφού στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην προσω- πική του εμπειρία της μεταστροφής του στην Ορθόδοξη Πίστη από Αγγλικανός – Προτεστάντης που ήταν, γόνος μάλιστα ιερατικής, αγγλικανικής οικογένειας, που ζούσε στην Αμερική.

Προφανώς αυτό το γεγονός έπαιξε τον πλέον καθοριστικό ρόλο στην ζωή του, αφού πλέον αποτέλεσε την αφορμή να του αποκαλυφθεί το πλήρωμα της μιας Αλήθειας στους κόλπους της μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής, Ορθόδοξης, Εκκλησίας, της μόνης όντως Εκκλησίας που υφίσταται, ενώ όλες οι άλλες, κατ' ευφημισμόν, “εκκλησίες” - Παπικοί, Προτεστάντες κλπ- είναι εκτός αληθείας και γι' αυτό αιρετικές. Αυτήν την διαπίστωση μπορεί με περισσότερη άνεση να βιώσει ένας πρώην προτεστάντης – αιρετικός και γι' αυτό ένθερμος τώρα κήρυκας της μόνης σωτήριας, στην Ορθοδοξία, πίστεως, όπως είναι ο π. Πέτρος Χίρς. Οπότε εύκολα πια κατανοείται γιατί ένας συνειδητά προσελθών στην Ορθοδοξία, δια της ελεύθερης μάλιστα συμμετοχής του στο Μυστήριο του Βαπτίσματος δια του οποίου και πραγματώνεται η ένταξή του στο Σώμα της Εκκλησίας, καθίσταται πλέον, τόσο δια των ομιλιών του ανά την Ελλάδα και τον κόσμο, όσο και δια της συγγραφής σχετικών βιβλίων και άρθρων, διαπρύσιος κήρυκας και υπέρμαχος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που σήμερα πλέον δέχεται την ύπουλη επίθεση της παναίρεσης του Οικουμενισμού, στον αγώνα εναντίον του οποίου, μαζί με εκλεκτούς άλλους κληρικούς και θεολόγους, συμμετέχει και ο π. Πέτρος Χιρς. Γιατί αυτός εκτιμά περισσότερο τον θησαυρό της Ορθόδοξης Πίστεως από όλους εμάς που, ενδεχομένως, λέμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι, έτσι από συνήθεια, χωρίς βιωματικά να ζούμε την εμπειρία του εκκλησιαστικού γεγονότος. Έχει δε σημασία να τονίσουμε, όπως, εξάλλου, υπο- γράμμισε ο π. Πέτρος Χιρς, ότι η επιχειρούμενη, εδώ και δεκαετίες, προσέγγιση της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τις άλλες, τις ετερόδοξες “εκκλησίες”, επ' ουδενί συντελεί στο να επιτυγχάνεται η μεταστροφή των ετερόδοξων, αφού η τάση του Οικουμενισμού είναι η αποδοχή του άλλου, του εκτός Ορθοδοξίας ανθρώπου, όπως ακριβώς είναι, χωρίς να επισημαίνεται η πλάνη του, η αίρεσή του και γι' αυτό η αδυναμία επίτευξης της εν Χριστώ σωτηρίας. Έχει συνεπώς σημασία η ζωντανή μαρτυρία της γνήσιας και ανόθευτης Ορθόδοξης Πίστεως, από την πλευρά των Ορθοδόξων, ώστε αυτή να αποτελέσει, εν Αγίω Πνεύματι πάντοτε τον πόλο έλξης των ετεροδόξων στους κόλπους της μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, που είναι και ο αποκλειστικός φορέας της μοναδικής Αλήθειας, την οποία όμως επιχειρεί ο οικουμενισμός να νοθεύσει. Γεγονός που αποτελεί σθεναρή επιδίωξη τόσο του Βατικανού όσο και των λοιπών ετεροδόξων χριστιανικών ομολογιών. Εν κατακλείδι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι ο π. Πέτρος Χίρς είπε τα πράγματα με το όνομά τους, ομολογώντας γενναία και χωρίς φόβο την ορθόδοξη πίστη. Είθε όλοι οι, κατ' όνομα, Ορθόδοξοι, αφού αποκαλύψουμε εμπειρικά τον μέγιστο θησαυρό που κρατάμε στα χέρια μας, να τον μιμηθούμε, καθιστάμενοι κι εμείς, δια της ζωής μας, ομολογητές της Ορθόδοξης Πίστεως. Που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπλαση και την αναγέννηση του σύμπαντος κόσμου.
Την Κυριακή το πρωί ο π. Πέτρος Χίρς συλλειτούργησε με τον π. Απόστολο Μανώλη στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, κήρυξε τον λόγο του Θεού ερμηνεύοντας το Ευαγγέλιο της ημέρας και εν συνεχεία, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού, συνέχισε την ομιλία του και το φλογερό κήρυγμά το, απευθυνόμενος στους ενορίτες και σε όσους άλλους προσέτρεξαν να τον ακούσουν και αναλόγως να ωφεληθούν.
Μακάρι, συνεπώς, το πέρασμα του κ. Πέτρου Χίρς από την πόλη μας, να αποτελέσει την αφορμή για έναν εσώτερο προβληματισμό όλων μας, με την προοπτική να επανευαγγελισθούμε στα νάματα της Ορθόδοξης Πίστεως που είναι, βεβαίως, και η προϋπόθεση της εν Χριστώ σωτηρίας του κάθε ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com