30 Απρ 2015

Χαιρετισμός του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στην ημερίδα «Αγνοούμενοι της Κύπρου - Παρούσα κατάσταση και προοπτικές»
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015. HILTON PARK
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε τής Διερευνητικής Επιτροπής για τούς Αγνοουμένους μας, κύριε Σεργίδη,
Αγαπητά Μέλη τής Δ.Ε.Α.
Κύριοι Επίσημοι, Κυρίες και Κύριοι,
Κάθε φορά που το   θέμα των Αγνοουμένων μας έρχεται εντονότερα στη σκέψη μας -βεβαίως ουδέποτε έφυγε- με αφορμή ένα συνέδριο ή τον Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων, μέσα μας νιώθουμε μία ανείπωτη οδύνη να διαπερνά τα σπλάχνα μας. Αυτό συμβαίνει και στην παρούσα περίπτωση με αφορμή την Ημερίδα:
«ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ - ΠΑΡΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΤΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ».

Το θέμα των Αγνοουμένων είτε αυτοί είναι Ελληνοκύπριοι είτε είναι  Τουρκοκύπριοι αποτελεί  το πιο τραγικό πρόβλημα που δημιούργησε η  τουρκική εισβολή τού 1974, γιατί είναι κατ’ εξοχή πρόβλημα που αφορά τον Άνθρωπο. Και για την Εκκλησία ο κάθε Άνθρωπος είναι μια έμψυχη εικόνα τού Θεού, την οποία οφείλουμε να σεβόμαστε.
Ασφαλώς για τη μικρή μας πατρίδα το πρόβλημα των 1618 Αγνοουμένων μας, όπως ήταν το 1974 είναι  τραγικά μεγάλο. Είναι πρόβλημα που πυρπολεί με οδύνη τις ανθρώπινες καρδιές, συγκλονίζει τις οικογένειες τους και ο πόνος εκτείνεται σε κάθε συγγενή ή γνωστό,  και  επηρεάζει δυσμενώς όλο τον λαό. Λαμβάνει προεκτάσεις που επηρεάζουν  αρνητικώς και τη λύση του πολιτικού μας προβλήματος.
Ο αγώνας μας για ανεύρεση των  αγνοουμένων μας άρχισε από την επομένη τής εισβολής. Όλοι ενθυμούμαστε με συγκίνηση τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε ο αείμνηστος Μακάριος καθώς και οι διάδοχοί του για την ανεύρεση των αγνοουμένων μας ή την ταυτοποίηση των οστών τους και την παράδοση αυτών στους οικείους τους για την απόδοση των επιβαλλομένων τιμών και  τον ενταφιασμό τους.
Η πρόσφατη απόφαση του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), η οποία λήφθηκε στις 12 Μαΐου 2014 και η οποία αποτελεί συνέχεια της πρώτης απόφασης στη  προσφυγή μας εναντίον Τουρκίας, της 10ης Μαΐου 2001, συνιστά μια σημαντική εξέλιξη, όσον αφορά στις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και στο θέμα των Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων μας.
Το ΕΔΑΔ πολύ ορθά συνέλαβε την ουσία τού προβλήματος μας που έγκειται στη δυνατότητά μας να διερευνήσουμε την τύχη του κάθε Αγνοουμένου, πράγμα που το ΕΔΑΔ με την πρόσφατη απόφασή του επιβεβαίωσε, δηλώνοντας  πως μέχρι σήμερα η Τουρκία παρέλειψε να πράξει.  Δυστυχώς και πάλι η αντίδραση της Τουρκίας  ήταν απόλυτα αρνητική με την επίσημη δήλωσή της ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση. 
Βέβαια εμείς, ανεξαρτήτως τής στάσεως τής Τουρκίας θα συνεχίσουμε αόκνως τις προσπάθειές μας μέχρι να εξακριβώσουμε την τύχη και του τελευταίου μας αγνοουμένου.  Γι’ αυτό και χαιρετίζομε με ικανοποίηση την ανακοίνωση τής  Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων ότι  «θα μελετήσει την απόφαση και τους τρόπους αξιοποίησής της με την Κυπριακή Κυβέρνηση και θα πάρει νομική συμβουλή από νομικούς με εξειδίκευση στο ευρωπαϊκό δίκαιο στην Κύπρο και στο εξωτερικό» για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή της.
Παράλληλα καλούμε και την κυβέρνηση να μελετήσει  και αυτή δεόντως όλες τις νομικές πτυχές τής απόφασης και να ενεργήσει δραστήρια προς κάθε κατεύθυνση για την αξιοποίηση τής αποφάσεως τού ΕΔΑΔ, από πολιτικής από νομικής και ιδιαίτερα από πρακτικής  απόψεως.
Άλλωστε υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις και πρωτόκολλα διεθνών Σωμάτων, όπως είναι ο ΟΗΕ, και το Συμβούλιο τής Ευρώπης  που σαφώς προνοούν ότι τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν υποχρέωση να επιτρέπουν και να διευκολύνουν την ελεύθερη πρόσβαση σε οποιαδήποτε πηγή πληροφοριών, που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διερεύνηση των περιπτώσεων αγνοουμένων προσώπων.
Επιπλέον, το πρόσφατο ψήφισμα με αριθμό 2015/2551 τού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2015, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη όπως η Τουρκία συνεργαστεί με τη ΔΕΑ για τους αγνοουμένους στην Κύπρο, παρέχουσα πρόσβαση σ’ όλη την κατεχόμενη Κύπρο καθώς και πληροφορίες που θα βοηθήσουν την Επιτροπή στο έργο της.
Αγαπητοί Σύνεδροι, διερμηνεύοντας το πνεύμα τού Χριστιανισμού και της επίσημης Εκκλησίας τής Κύπρου την οποία εκπροσωπώ, απευθύνω θερμότατη έκκληση και προς την Τουρκία και προς τις ενταύθα τουρκοκυπριακές αρχές να επιδείξουν πνεύμα συναντίληψης στον κοινό ανθρώπινο πόνο, που ταλανίζει εδώ και πολλές δεκαετίες και ελληνικές και τουρκοκυπριακές οικογένειες και να συνεργαστούμε με πνεύμα αλληλοκατανόησης και αγάπης προκειμένου να φέρουμε εις πέρας το ανθρωπιστικό τούτο πρόβλημα.  Η ειλικρινής αυτή συνεργασία μόνο γαλήνη και ηρεμία θα φέρει στις ψυχές των οικογενειών που έχουν αγνοουμένους. Παράλληλα θα καλλιεργήσει και την ψυχολογία, ότι πέραν τού θέματος αυτού έχουμε και τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και να επιλύσουμε και το πολιτικό μας θέμα, πράγμα που θα μάς επιτρέψει να ζήσουμε ειρηνικά και δημιουργικά στο ευλογημένο αυτό νησί που η αγάπη τού Θεού μας χάρισε. Η δυνατότητα αυτή δεν είναι απλώς ένα εφετό ιδεολόγημα ενός κληρικού που αγαπά τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τον πονεμένο άνθρωπο. Είναι μία δυνατότητα και παράλληλα μια επιτακτική ανάγκη για ένα ευτυχέστερο μέλλον αμφοτέρων των κοινοτήτων μας.
Με αυτό το όραμα χαιρετίζω τον Μαραθώνιο Αγάπης  Αγνοουμένων, την Ημερίδα τής ΔΕΑ,  με θέμα: «Αγνοούμενοι τής Κύπρου – παρούσα κατάσταση και προοπτικές»  επευλογώ ολοθύμως τις φιλότιμες προσπάθειες των Μελών που απαρτίζουν την Επιτροπή και δηλώνω ότι τόσο εγώ όσο και όλα τα Μέλη τής Ιεράς Συνόδου θα είμαστε στο πλευρό Σας,  στις αγωνιστικές σας προσπάθειες.
Εύχομαι ολοψύχως ο Θεός να ευλογεί το ευγενικό και ανθρωπιστικό σας έργο.

 Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου
Σάββατο 25 Απριλίου 2015                     
                                                                 Μετ’ ευχών εγκαρδίων
                                                                Ο ΚΥΠΡΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ Β΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com