30 Νοε 2014

Η εκδήλωση για τα 20 χρόνια από την κοίμηση του Μητροπολίτου Σεβαστιανού

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο μακαριστός Σεβαστιανός με τις αξέχαστες, φλογερές και ανεπανάληπτες ομιλίες του, κυρίως για τους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου που στέναζαν κάτω απ το ζυγό του Εμβέρ Χότζα, τους τότε φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, μας δονούσε και μας πυράκτωνε, μας ενέπνεε και μας ωθούσε σε ωραίους αγώνες.
Θυμάμαι ότι κάποτε ο μακαριστός και μαρτυρικός και καταλιπών φήμη αγίου μητροπολίτης Λαρίσης Θεολόγος, σύμψυχος του Κονίτσης, μου εξέφρασε την άποψη με βάση την οποία ο Σεβαστιανός με τη γενικότερη παρουσία του,και κυρίως με τους αγώνες του για το βορειοηπειρωτικό, έβγαλε την Εκκλησία της Ελλάδος ασπροπρόσωπη (αναφερόταν σε μια δύσκολη εποχή της επίσημης εκκλησιαστικής ζωής κατά την οποία η διοικούσα Εκκλησία ατιμετώπιζε εσωτερικά προβλήματα με την περίπτωση των δώδεκα εκπτώτων που πεισματικά ηρνείτο να αποκατατήσει στις μητροπόλεις τους η τότε εκκλησιαστική διοίκηση).
Ο μακαριστός Σεβαστιανός υπήρξε εκτός από εμπνευστής και πρωταγωνιστής του αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Βόρειο Ήπειρο και υπέρμαχος των ιερών κανόνων σε θέματα οικουμενισμού, κανονικής τάξεως στη διοίκηση της Εκκλησίας καθώς και σε θέματα ορθοδόξου ήθους. Μαζί με τους μακαριστούς, ομόφρονες και ομότροπους συνεπισκόπους του, Φλωρίνης Αυγουστίνο και Σιδηροκάστρου Ιωάννη, τον ασκητικότατο και παραδοσιακότατο, έθεσαν εν συνόδω το 1989 θέμα καταδίκης των γιανναρικών-νεονικολαιτικών κακοδοξιών χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού αντέδρασε ο τότε μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος και νυν αρχιεπίσκοπος Αθηνών που εξακολουθεί να "ποιεί την νήσσαν" γι αυτό το ακανθώδες ζήτημα ενώ ψυχές απόλλυνται.
Ο μακαριστός μητροπολίτης αντέδρασε σθεναρά στην προοπτική να επισκοποποιηθεί αλλά τελικά κάμφθηκε κατόπιν αφορήτων πιέσεων. Στην Κόνιτσα ζούσε σε ένα ταπεινό και λιτότατο οίκημα ενώ λιτός υπήρξε και στην προσωπική του ζωή. Ζούσε και ανέπνεε για Χριστό και Ελλάδα! Είθε η εμβληματική του φυσιογνωμία να εμπνέει και κατευθύνει και τους σημερινούς ιεράρχες προς δόξαν Θεού και επ αγαθώ της αγίας μας Εκκλησίας! Είη η μνήμη του αιωνία!
Λ.Ν.
υ.γ. Άξιος διάδοχος του μακαριστού Σεβαστιανού αποδείχθηκε εν τοις πράγμασιν ο νυν μητροπολίτης Ανδρέας (Τρεμπέλας) που σήμερα άγει τα ονομαστήριά του και στον οποίο ευχόμαστε έτη ευλογημένα και καλόν Παράδεισο. Πολύ μας χαροποίησε ο άγιος Κονίτσης με τις υπογραφές που έθεσε σε τρία ομολογιακά κείμενα: στο ένα από κοινού με το μητροπολίτη Πειραιώς απευθύνθηκαν στον εκπεσόντα πάπα της Ρώμης τον οποίον και ήλεγξαν δριμέως για την παραμόρφωση του χριστιανισμού στην οποία πρωταγωνιστούν οι εκάστοτε πάπες. Πρόκειται για κείμενο-μνημείο που θα πρέπει να διδάσκεται στις θεολογικές και εκκλησιαστικές μας σχολές. Στο δεύτερο μαζί με πέντε ακόμη μητροπολίτες καυτηρίασε το αίσχος του Πουσάν και στο τρίτο μαζί με τους προαναφερθέντες πέντε (ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΕ;;;;;) συνεπισκόπους του κονιορτοποίησε τη στρεβλή πατριαρχική "εκκλησιολογία". Είθε το ομολογιακό του παράδειγμα να μιμηθούν και άλλοι ποιμένες.

Ανώνυμος είπε...

Στο 1:55 ακριβώς (1 ώρα και 55 λεπτά), ο παρουσιαστής της εκδήλωσης επευφημεί την παρουσία του υπουργού και των βουλευτών και ακούγονται -ακόμη και μέσω του μικροφώνου της κάμερας η οποία βρίσκεται αρκετά μακρυά από το πλήθος- οι αποδοκιμασίες του κόσμου.

Επί τέλους, ο κόσμος δεν τρώει άλλο κουτόχορτο.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com