26 Ιουν 2014

Πρωτοπρ. Βασ. Γεωργόπουλος, Η πρόσληψις αρχαίων ελληνικών μυθευμάτων από τον σύγχρονον αποκρυφισμόν. Η περίπτωσις της ΑτλαντίδοςΗ πρόσληψις αρχαίων ελληνικών μυθευμάτων από τον σύγχρονον αποκρυφισμόν
Η περίπτωσις της Ατλαντίδος
Του πρωτ. Βασιλείου Α. Γεωργοπούλου, Λέκτορος Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.
Με τον όρο Ατλαντίδα είναι γνωστό ένα αρχαίο μυθικό-υποθετικό νησί στον Ατλαντικό ωκεανό, το οποίο βυθίστηκε, σύμφωνα με τις φανταστικές και μη ιστορικού χαρακτήρα αναφορές που κάνει ο Πλάτωνας στους Διαλόγους τού Τίμαιο και Κριτία.
Ο φανταστικός χαρακτήρας και η μη ιστορική ύπαρξη της Ατλαντίδας ήταν απολύτως βέβαιες για τον Αριστοτέλη και τον Στράβωνα, πλην όμως ο μύθος επιβίωσε κατά τον Μεσαίωνα και έφθασε ως τις ημέρες μας. Στα νεότερα χρόνια καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα έγινε αφορμή για τη δημιουργία ενός μεγάλου πλήθους μυθικών θεωριών και συγγραφών διαφόρων παραλλαγών.

Ο μύθος της Ατλαντίδας όμως υιοθετήθηκε και από διαφόρους εκπροσώπους και ιδρυτές αποκρυφιστικών συστημάτων, οι οποίοι επιχείρησαν να παρουσιάσουν την Ατλαντίδα, ως δήθεν ιστορική πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας την ο καθένας στο δικό του αποκρυφιστικό και ανορθολογικό σύστημα(1).
Η H.P.Blavatzki θα ασχοληθεί εκτενώς. Υποτίθεται ότι αντλεί τις πληροφορίες που παραθέτει από το λεγόμενο «Βιβλίο του Ντυζάν», έργο που είναι, κατά τα φαντασιοκοπήματά της, κρυμένο στο Θιβέτ και ήταν γραμμένο από τους Άτλαντες(2).
Ο R. Steiner, ιδρυτής της Ανθρωποσοφίας, στο δικό του αποκρυφιστικό σύστημα θα δώσει μια τελείως διαφορετική εκδοχή και πληροφορίες για την Ατλαντίδα, αντλώντας αυτά τα στοιχεία από τα λεγόμενα «Ακασικά Αρχεία»(3).
Ο E. Cayce (1877-1945), ένας από τους μεγαλύτερους Αμερικανούς μέντιουμ, επίσης θα ενδιαφερθεί για την Ατλαντίδα και θα δώσει τη δική του εκδοχή. Στα χιλιάδες εκστατικά οράματά του «ανακάλυψε» πως η Ατλαντίδα υπήρξε ως νησί κοντά στη Φλόριδα των ΗΠΑ και προφήτευσε ότι θα αναδυθεί από τον Ατλαντικό ωκεανό το 1969. Επίσης, ισχυριζόταν, και οι οπαδοί του αφελώς πίστευαν, ότι είχε συναντήσει κατά τη διάρκεια της ζωής του 700 μετενσαρκωμένους Άτλαντες(4).
Η E. Clare-Wulf, «προφήτιδα» της αποκρυφιστικής οργάνωσης Church Universal and Triumphant, θα ισχυριστεί ότι η Ατλαντίδα εξαφανίστηκε λόγω της αποστασίας των Ατλάντων από τον Κύριο του Φωτός (νεογνωστική εκδοχή) και την μίξη με άλλες οντότητες που τροποποίησαν το γενετικό τους κώδικα. Αυτά τα δύο γεγονότα υποτίθεται κατά την κίνηση συνέβαλαν στην καταστροφή του νησιού και του υποτιθέμενου πολιτισμού του(5).
Η υπόθεση της Ατλαντίδος στον αποκρυφιστικό χώρο, δεν θα σταματήσει εδώ. Θα υιοθετηθεί σε μια ποικιλία εκδοχών από τη Νέα Εποχή, θα καταχωρίζεται ως λήμμα σε Λεξικά σχετικά με τον Εσωτερισμό-Αποκρυφισμό(6), θα χρησιμοποιείται η αναφορά της από ποικίλους σύγχρονους ψευδοπροφήτες, συνωμοσιολόγους κλπ.
Αξιολογώντας την υπόθεση από χριστιανικής πλευράς βρισκόμαστε μπροστά σε μια σύγχρονη εκδοχή αυτού που ο απόστολος Παύλος χαρακτήριζε: «βεβήλους και γραώδεις μύθους» (Α’ Τιμ. 4, 7).
1. Βλ. B. Grom, Esoterik, G. Müller u.a. (Hrsg), LSSW, 20017, στ. 254.
2. Βλ. M. York, Historical Dictionary of New Age Movements, 2004, σ. 27.
3. Βλ. M. York, όπ.π., σ. 27.
4. Βλ. M. York, όπ.π., σ. 27. R. Biewald, Kleines Lexicon des Okkultismus, 2005, σ. 21.
5. Βλ. M. York, όπ.π., σ. 28.
6. Βλ. N. Drury, The Dictionary of the Esoteric, 20042, σ. 22. Πρβλ. R. Biewald, Kleines Lexicon, όπ.π., σ. 20-21.

Ορθόδοξος Τύπος,20/06/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com