28 Οκτ 2013

Το διάταγμα των Μεδιολάνων



Το διάταγμα των Μεδιολάνων
            Σκληροί οι διωγμοί, φρικτά τα βασανιστήρια, που υπέστησαν οι χριστιανοί των τριών πρώτων αιώνων από διαφόρους ηγεμόνες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Μόνη αιτία, ότι πίστευαν και ομολογούσαν τον Χριστό.
            Ο Μέγας Κωνσταντίνος με τον συναυτοκράτορα Λικίνιο εξέδωσαν το 313 μ.Χ. το Διάταγμα των Μεδιολάνων. Πρόκειται για την πρώτη σε διεθνές επίπεδο διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδίως της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο εορτασμός, της 1700ης επετείου του Διατάγματος των Μεδιολάνων γιορτάστηκε και στην πόλη Νις (παλαιά Ναϊσό) της Σερβίας, όπου γεννήθηκε ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Η ευθύνη των κρατών της γης είναι να σέβονται αυτό το πρωτοποριακό κείμενο, δείγμα όχι απλώς πολιτισμού, αλλά και πολιτικής ωριμότητας και υπευθυνότητας. Δυστυχώς ορισμένα σύγχρονα κράτη παρά τα 1700 χρόνια που πέρασαν, εμφανίζονται καθυστερημένα και βάρβαρα.
Οι διωγμοί κατά των χριστιανών εξακολουθούν. Ας θυμηθούμε τους διωγμούς και τα μαρτύρια των χρόνων της Τουρκοκρατίας, όπου αναδείχθηκαν χιλιάδες Νεομάρτυρες. Ας θυμηθούμε τους διωγμούς και τα μαρτύρια κατά τα 70 και πλέον χρόνια (1917-1990) στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπου το άθεο κομμουνιστικό καθεστώς σχημάτισε ποτάμια κόκκινα με το αίμα των χριστιανών. Ας θυμηθούμε και τους διωγμούς της εποχής μας από φανατικές μουσουλμανικές χώρες.
Το Διάταγμα των Μεδιολάνων ήρθε να σφραγίσει μια εποχή μαρτυρική για την Εκκλησία, που αποτελεί όμως δόξα της και το κλέος της και φανερώνει τη γνησιότητα των μελών της και την αντοχή του χριστιανικού φρονήματος. Η καθαρότητα του Χριστιανισμού φάνηκε στο χωνευτήρι των διωγμών των πρώτων αιώνων και της εποχής της Τουρκοκρατίας και του 20ου αιώνα.
Το Διάταγμα των Μεδιολάνων έβγαλε μεν την Εκκλησία από τις κατακόμβες, αλλ’ η διοίκηση της Εκκλησίας στα ύστερα χρόνια πολλές φορές εξετράπη. Δέθηκε στα δεσμά της κοσμικής διοίκησης και αιχμαλωτίστηκε στα εξωτερικά μεγαλεία και στις κοσμικές νομοθεσίες. Θέλησε ως θεσμός να συμπαρακαθήσει με το Κράτος και έχασε την εν Χριστώ ελευθερία της. Η Εκκλησία οφείλει να είναι ελεύθερη και από επίδειξη μεγαλομανίας και από επίδειξη δυνάμεως και από εριστικές διεκδικήσεις δικαιοδοσιών.
Ορθά σημειώνει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, που όντως μια σκλαβωμένη Εκκλησία την ανέδειξε ελεύθερη: «Η Εκκλησία είναι ο σεβασμός κάθε ανθρωπίνου προσώπου, συγχρόνως δε η επιλογή της δυνάμεως της αγάπης και η αποφυγή της αγάπης της δυνάμεως».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όλος αυτός ο θόρυβος για την επέτειο φέτος του Διατάγματος των Μεδιολάνων έχει προπαντός στόχο να προωθεί ο οικουμενισμός, να δημιουργούν ευκαιρίες για όλες αυτές τις εκδηλώσεις με συμπροσευχές, γιατί ιστορικά, δεν έχει τόσο σημασία η υπογραφή του διατάγματος αυτού το Φεβρουάριο του 313,το οποίο ήταν, από τη πλευρά του Λικινίου, ψεύτικο, αφού λίγες μήνες μετά, το Σεπτέμβριο 313, όταν έγινε Αυτοκράτορας της Ανατολής, ακύρωνε το Διάταγμα αυτό και ξεκίνησε νέο διωγμό κατά των Χριστιανών – τότε μαρτύρησε μεταξύ πολλών άλλων και ο Αγ. Βασιλέος της Αμάσειας που εορτάζουμε 26 Απριλίου – και φοβερή δικτατορία αντιχριστιανική. Αυτό ήταν και ο λόγος για το οποίο ο Αγ. Κωνσταντίνος τον πολέμησε και τον νίκησε το 13 Σεπτέμβριο 324 στην Χρυσόπολι. Τότε ο Άγιος Κωνσταντίνος έγινε μόνος Αυτοκράτορας και έτσι σήμανε η ελευθερία και για τους Χριστιανούς της Ανατολής. Η δυτική ιστοριογραφία είναι αυτή που έχει απολυτοποιήση το Διάταγμα των Μεδιολάνων (αφού έγινε στη Δύση), αγνοώντας την πραγματικότητα στην Ανατολή. Αντικειμενικά όμως περισσότερη σημασία έχει η ημερομηνία του 324 όταν ο Άγιος Κωνσταντίνος ανέλαβε την όλη εξουσία και έγινε ο Χριστιανισμός δεκτό σε ολόκληρη την Αυτοκρατορία.

Ανώνυμος είπε...

Ολοι οι αιρετικοι παντοτε ξεκινουσαν απο παρερμηνειες της Γραφης,απο οτι εχουμε δει κατα το παρελθον.Εορταστηκαν τα 1700 ετη απο το ''Διαταγμα των Μεδιολανων''του 313 του Μ.Κων/νου.Αυτο το νεοεποχιτικο Σεμιναριο,δεν θυμιζει σε τιποτα τη σχεση του τοτε Διαταγματος.Διοτι μας κατεστη φανερο με τις ομιλιες,περι συμβιβασμου και συνεργασιας με ολες τις θρησκειες ως ελευθερες''ινα ανενοχλητως προσηλυτιζουν τους Ορθοδοξους'..............................' και απο τις συμπροσευχες μετα των Φραγκων με το αυτο πνευμα...Κηρυχτηκε δηλαδη ,η διαθρησκειακη ελευθερια.Ως χριστιανοι που αγωνιζομαστε για την πιστη μας,διερωτωμαστε:
Αλλο δεν ειναι η ελευθερια εκαστου να πιστευει σε οποια θρησκεια ακολουθει και αλλο δεν ειναι η ενωση και συνεργασια πιστων &απιστων ;;;Τι να μιλησουμε για τους Φραγκους και τι να πουμε οτι αυτοι ειναι χριστιανοι της Δυσεως η μαλλον και απο το παρελθον(ας μη μιλησουμε για τις νυχτες του αγ.Βαρθολομαιου)αυτοι ειναι κρυφο-φανεροι Εβραιοι μεταμφιεσμενοι διωκτες του Χριστιανισμου.Ως συμπερασμα λοιπον σε σχεση με το Διαταγμα του 313,βγαζουμε πως αλλο ανεξιθρησκεια .....και αλλο πανθρησκεια.-
Συνχωρειστε μας!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com