25 Ιουν 2013

Ελέω... Ιερωνύμου χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία! Ποιοί και γιατί υποβάθμισαν την επίσημη επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωσίας στην Ελλάδα!



Ελέω... Ιερωνύμου χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία!
Ποιοί και γιατί υποβάθμισαν την επίσημη επίσκεψη του Προκαθημένου της Ρωσίας στην Ελλάδα!
Όλο το παρασκήνιο μιας «εγκληματικής» εκκλησιαστικής πράξης
Του Διονύση Μακρή
Τη ρήση ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση, που ως καραμέλα πιπιλίζουν εδώ και δεκαετίες οι πολιτικοί μας άρχοντες, προκειμένου να δικαιολογήσουν έναντι του ελληνικού λαού την ιδιότυπη αιχμαλωσία τους σε τεκτονικές στοές και λέσχες φαίνεται ότι ζήλεψε και η θρησκευτική ηγεσία του τόπου μας και δη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος!

Μέσα στο πλαίσιο τούτο και προκειμένου να δείξει την ίδια ακριβώς υποτέλεια, που δείχνουν οι αποτυχημένοι, για το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας, πολιτικοί άρχοντες φρόντισε και ο ίδιος απροκάλυπτα και χωρίς την παραμικρή ντροπή να υποβαθμίσει την επίσημη επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου στην Ελλάδα. Δια του τρόπου αυτού ευαρέστησε τον επιστήθιο φίλο του Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος ως γνωστό στους πάντες αγωνίσθηκε παρασκηνιακά να τον αναδείξει πριν από λίγα χρόνια ως Αρχιεπίσκοπο! Έτσι μπορεί κατά τρόπο τινά να εξόφλησε ο Αρχιεπίσκοπος «παλαιά γραμμάτια» και υποχρεώσεις απέναντι στο Φανάρι...
Ταυτόχρονα όμως και σε αντίθεση με τον απρόβλεπτο -εκκλησιαστικά και πολιτικά- μακαριστό προκάτοχό του Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο έστειλε και το ανάλογο μήνυμα του «καλού και υπάκουου» μαθητού στα δυτικά κέντρα λήψης αποφάσεων για την Ελλάδα (βλ. ΗΠΑ και ΕΕ)! Μήνυμα αναγκαίο εις ανταπόδοση εξασφάλισης του θρόνου του καθώς και της παθητικής και κατά την ταπεινή μας άποψη, διαβρωτικής για το Έθνος μας εκκλησιαστικής πολιτικής του!
Κατ’ εντολή λοιπόν του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και της παρασκηνιακής παρέμβασης της Ουάσιγκτον τόσο η θρησκευτική όσο και η πολιτική ηγεσία του τόπου συνεργάστηκαν άψογα για μία ακόμη φορά και κατάφεραν προς τέρψη του Φαναρίου και της Ουάσιγκτον να υποβαθμίσουν την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του θρησκευτικού Ορθοδόξου ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων, του Ρώσου Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου!
Επέλεξαν δηλαδή συνειδητά να λειτουργήσουν σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού και να χάσουν έτσι μία μεγάλη ευκαιρία αλλαγής του μίζερου κλίματος, που προσέδιδε η παρουσία του Ρώσου Ορθοδόξου Προκαθήμενου στην χώρα μας! Το δυστύχημα όμως είναι ότι κοσμικά και εκκλησιαστικά μέσα ενημέρωσης είτε από ανικανότητα κατανόησης των τεκταινομένων είτε από αμιγώς ιδιοτελείς σκοπούς που επιβεβαιώνουν την παρασκηνιακή εξάρτησή τους από κέντρα εξουσίας της αλλοδαπής αποσιώπησαν τη μεθοδευμένη σε Κωνσταντινούπολη και Ουάσιγκτον υποβάθμιση της επίσκεψης του Πατριάρχη...
Ωστόσο ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος κατανόησε πολύ γρήγορα ότι η φιλοξενία των αδελφών εν Χριστώ Ορθοδόξων Ελλήνων δεν ήταν -λόγω ξένου παράγοντα και πιέσεων- η αρμόζουσα. Κι γι’ αυτό μείωσε τις ημέρες παραμονής του, κάτι που δεν πέρασε απαρατήρητο! Επιπλέον ως έκφραση δυσαρέσκειας για την υποβάθμιση της παρουσίας του και την απαράδεκτη ελληνική φιλοξενία δεν αποδέχθηκε να συμμετάσχει σε μία πρόχειρη δεξίωση που διοργάνωνε κυριολεκτικά στο πόδι η κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπείτο σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών... Απάντησε αρνητικά επιλέγοντας να γευματίσει με τη συνοδεία του σε γνωστό εστιατόριο της Βουλιαγμένης αμέσως μετά την τυπική ολιγόλεπτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό! Ο Αντώνης Σαμαράς πιθανόν να διέγνωσε έστω και την τελευταία στιγμή την δυσαρέσκεια του Ρώσου Πατριάρχη και σε μία απέλπιδα κίνηση αναστροφής του νεφελώδους κλίματος μετέβη και ο ίδιος για να συνφάγουν στο εστιατόριο της Βουλιαγμένης!!! Σχεδόν δύο ώρες συζητούσε με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο και ίσως κατά τη γνωστή πρακτική του να απολογήθηκε λέγοντας πάλι για πιέσεις που ασκήθηκαν απ’ έξω και άλλα τέτοια συναφή... Άλλωστε και το μπλοκάρισμα και το ναυάγιο πώλησης της ΔΕΠΑ στη ρωσική κοινοπραξία που έδιναν τίμημα πάνω από το διπλάσιο από αυτό των Αζέρων επενδυτών που τελικά το πήραν έριξε το μπαλάκι ενώπιον του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου σε ξένες πιέσεις που του ασκήθηκαν...
Το ποιός δηλαδή διοικεί την χώρα είναι πλέον ολοφάνερο και όλοι μας το καταλαβαίνουμε. Οι υποτιθέμενοι «φίλοι μας» σε συνεργασία με τα πειθήνια όργανά τους καταδικάζουν την χώρα στην υποτέλεια και τη σκλαβιά μίας εξουσίας ανόμων...
Παρόμοια αντιμετώπιση φυσικά είχε η ρωσική εκκλησιαστική αποστολή και από την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους, η οποία απέρριψε το πιθανότερο κατ’ εντολή του Φαναρίου επίσημο αίτημα της Μόσχας για αύξηση του αριθμού των Ρώσων μοναχών στο Αγιώνυμο Όρος.
Μόνο στις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος και η συνοδεία του ένιωσαν την ζεστασιά και τη μοναδική θαλπωρή της ελληνικής ορθόδοξης πατροπαράδοτης φιλοξενίας.  
Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του τόπου μας εμφανώς και πάλι παρουσίασε τα γνωστά σημάδια της σχέσης εξάρτησης και υποτέλειας προς την Δύση. Συνάμα έδειξε και την πλήρη αδυναμία της να εξέλθει από την ιδιότυπη αυτή αιχμαλωσία της στα δίκτυα της αράχνης των εκφραστών του μυστηρίου της ανομίας. Με λίγα λόγια έχασε για μία ακόμη φορά μία μεγάλη ευκαιρία να καταστήσουν τον Ρώσο Προκαθήμενο έναν καλό πρεσβευτή της Ελλάδας στα 300 εκατομμύρια των Ρώσων Ορθοδόξων.
Συνειδητά λοιπόν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο φανερά «επικίνδυνος» για τον ελληνικό λαό και το Έθνος μας, όπως διαπιστώνεται εκ της εκκλησιαστικής πολιτικής του, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος επέλεξαν κατά την προσωπική μας άποψη την ίδια ατραπό της προδοσίας του Εφιάλτη προκειμένου να βυθίσουν ακόμη περαιτέρω την ευλογημένη αυτή χώρα στον βούρκο της απελπισίας.
Θα περιμέναμε ωστόσο την μνημονιακή αυτή πολιτική της απογοήτευσης, του κατήφορου και της υποτέλειας να μην ακολουθήσει -έστω και την ύστατη στιγμή- η θρησκευτική ορθόδοξη ηγεσία του τόπου και δη ο άπραγος και βουβός, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος! Γιατί ως Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκτός από την παντελή αδράνειά του έχει αρχίσει πλέον και γίνεται λίαν επικίνδυνος με την ολοφάνερη απ’ όλους τους Έλληνες εκκλησιαστική υποτέλειά του...
Ειλικρινά θα περιμέναμε από έναν αληθή και δυναμικό Ορθόδοξο ηγέτη να γυρίσει την πλάτη στην οικονομική στήριξη της Δύσης (Αγγλικανούς, Αμερικανούς και Παπικούς) για τα περίφημα «μοναδικά» συσσίτιά του μέσω της ΜΚΟ «Αποστολή» στους απόρους και κυρίως στους λαθρομετανάστες! Θα περιμέναμε να πει ένα βροντερό όχι στον διολισθαίνοντα προς την αίρεση του οικουμενισμού και όχι μόνο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που φρόντισε να τον καλέσει λίγες εβδομάδες πριν την έλευση του Ρώσου Πατριάρχη στην Πόλη πιθανόν και για να τον καθοδηγήσει μεταξύ άλλων για το πως θα πρέπει να υποδεχθεί τον Πατριάρχη Κύριλλο στην Ελλάδα! Θα περιμέναμε ακόμη να «απαιτήσει» στην κυριολεξία την παρουσία της Πολιτείας στο Πατριαρχικό συλλείτουργο που έγινε στο Μενίδι σε επίπεδο προέδρου Δημοκρατίας και πρωθυπουργού και όχι να αρκεστεί στην εκπροσώπηση της Πολιτείας από ένα μόλις υφυπουργό. Θα περιμέναμε να συγκαλέσει εκτάκτως την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για να υποδεχθεί τον επίσημο προσκεκλημένο. Θα περιμέναμε να οργανώσει μία επίσημη συνάντηση με Έλληνες επιχειρηματίες και να επιχειρήσει να καταστήσει δίαυλο επικοινωνίας το Πατριαρχείο για ανάπτυξη συνεργασίας και τυχόν ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Θα περιμέναμε να οργανώσει μία επίσημη περιοδεία του Ρώσου Προκαθημένου στα μεγάλα προσκυνήματα της Ελλάδος, όπως λ.χ. Παναγία της Τήνου, Άγιος Ανδρέας στην Πάτρα, Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος στην Εύβοια κ.ο.κ. Θα περιμέναμε να προτείνει στην Ακαδημία Αθηνών την αναγόρευση του Πατριάρχη σε επίτιμο μέλος της. Θα περιμέναμε να αξιώσει να μεταβεί με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και αρκετούς υπουργούς στο αεροδρόμιο για να τον υποδεχθούν. Θα περιμέναμε μία κοινή συνέντευξη παρουσίασης κοινών σχεδίων... Θα περιμέναμε εμπράκτως να προωθήσει με κάθε τρόπο τις αδελφικές σχέσεις με το ρωσικό λαό. Πολλά θα περιμέναμε από τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος...
Εκείνος όμως δεν έμεινε ούτε στους τύπους μίας καλής έστω και τυπικής ελληνικής φιλοξενίας. Έτσι συνειδητά κατά την άποψή μας ο τόπος έχασε μία τεράστια ευκαιρία που του προσέδιδε η επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου.
Γι’ αυτό καλοί μου χριστιανοί προσωπικά πιστεύουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν είναι -όπως λένε οι περισσότεροι Έλληνες - «λίγος» η χαμηλών τόνων ηγέτης αλλά είναι παντελώς ακατάλληλος και παντελώς ανίκανος να ανταπεξέλθει στα αρχιεπισκοπικά του καθήκοντα. Γιατί δεν είναι καν ηγέτης... Καλό λοιπόν θα είναι να αποσυρθεί στη Μονή της μετανοίας του και να κλάψει πικρά για την υποβάθμιση του Αρχιεπισκοπικού θρόνου και για την αθέτηση υποσχέσεων που έδωσε ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Ειδάλλως ας αναμένει την ουράνια παρέμβαση σύντομα γιατί ήδη όπως διαλαλούν σοφοί γέροντες και έμπειροι στα πνευματικά θέματα ο ουρανός προχωρεί στην διαγραφή του λόγω ανικανότητας.   
 Η υποδοχή του Πατριάρχη και η ...κινδυνολογία του παρελθόντος
Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Γιούνκερ που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο ίδιος ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από μία κουστωδία υπουργών και υφυπουργών, τον Ρώσο Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο εκ μέρους της κυβέρνησης υποδέχθηκε ο τ. υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Τσιάρας!!! Το «άριστον» λοιπόν της φιλοξενίας φάνηκε από την πρώτη στιγμή κάτι φυσικά που διαπιστώθηκε και στη συνέχεια σε όλο θα λέγαμε το μεγαλείο του διπλωματικού και εκκλησιαστικού κατήφορου της πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας του τόπου.
Πολλοί θα τρέξουν να υποστηρίξουν ότι πρόκειται για μία απλή εθιμοτυπική επίσκεψη για να δικαιολογήσουν την παρασκηνιακή συμφωνία υποτέλειας και τις εξυπηρετήσεις προς τη Δύση. Αυτές οι επισκέψεις όμως κάλλιστα μπορούν να γίνουν ουσιαστικές και εποικοδομητικές αν υπήρχε ειλικρίνεια και αγάπη στην προσέγγιση του εν Χριστώ αδελφού... Ωστόσο επικράτησε στην υπόδουλη ηγεσία μας ο παλαιός φόβος επέλασης της «ρώσικης αρκούδας» και τα σενάρια περί της ανάδειξης της Μόσχας ως τρίτη Ρώμη για την Ορθοδοξία. Ακόμη και το Άγιο Όρος ελέω Πατριάρχη Βαρθολομαίου που ανοικτά προωθεί σχέδια των ΗΠΑ στην Ανατολική χριστιανική Ορθόδοξη Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας και της Κύπρου έχασε μοναδική ευκαιρία να αποδεχθεί εμμέσως την πρόταση -αίτημα της ρωσικής Εκκλησίας να εντρυφήσουν οι ρωσικής καταγωγής μοναχοί στον Αγιορείτικο μοναδικό μοναχικό τυπικό. Θα μπορούσαν λ. χ. να συνάψουν μία συμφωνία ιδρύσεως Μετοχίων Αγιορείτικων Μονών σε όλη τη Ρωσία τα οποία θα επανδρώνουν τοπικές ρωσικές αδελφότητες, οι οποίες και θα γαλουχούνται στην Αγιορείτικη μοναχική ζωή... Θα μπορούσε ακόμη Ρώσοι μαθητές να φοιτούν στην Αθωνιάδα Σχολή και να βιώνουν τη μοναχική ζωή στην πράξη. Πολλά θα μπορούσαν να γίνουν έτσι ώστε να αποφευχθεί η στυγνή άρνηση της Ιεράς Επιστασίας που στηρίχθηκε σε γεγονότα που έγιναν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
Υπήρξε πραγματικά, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε μεγάλο ενδιαφέρον από τη Μόσχα για μία συνεργασία αδελφική χωρίς διπλωματικές και παρασκηνιακές επιδιώξεις. Μία συνεργασία που αρνήθηκε να υλοποιήσει από τη μία η Πολιτεία και από την άλλη η τραγική, όπως διαπιστώνεται θρησκευτική ορθόδοξη ηγεσία του τόπου.
Η έννοια λοιπόν της ντροπής σ’ αυτά που έγιναν δεν δύναται να περιγράψει το έγκλημά τους, στο οποίο ταιριάζει καλύτερα η έννοια της συνειδητής προδοσίας.
Συντάκτης: Διονύσης Μακρής
Πηγή: Στύλος Ορθοδοξίας Ιούνιος 2013
Δείτε σχετικά και:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com