11 Απρ 2013

"Μη ξεχνάτε πολέμαρχοι το σχοινί του Πατριάρχη" (Αριστοτέλης Βαλαωρίτης)


Σαν αύριο 10.4.1821. ανήμερα του Πάσχα, οι Σελτζούκοι Τούρκοι σε συνεργασία με τους Εβραίους της Πόλης, της Πόλης των Ονείρων μας, της Βασιλεύουσας Κων/λεως, κρέμασαν τον Άγιο Πατριάρχη ΓΡΗΓΟΡΙΟ τον Ε΄τον ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ από την Αρκαδία, στην Πύλη του Πατριαρχείου. Η Πύλη αυτή παραμένει κλειστή από τότε. Οι ένοχοι Τούρκοι φοβούνται να την πειράξουν. Θα ανοίξει μια και καλή στην Μεγάλη Ώρα του Θεού για την Ελληνοορθοδοξία.
Ο Γρηγόριος ο Ε΄είχε προείπει τον θάνατό του την Κυριακή των Βαϊων, λέγοντας: "Σήμερα τρώμε εμείς τα ψάρια, την άλλη Κυριακή -το Πάσχα δηλαδή- θα μας τρώνε εκείνα".
Ο Πατριάρχης μας υπήρξε ένα από τα πρώτα θύματα του Αγώνα του 1821 και θυσίασε τον εαυτό του για να μη σφάξει ο Σουλτάνος τον άμαχο πληθυσμό της Πόλης. "Ο ποιμήν ο καλός την ψυχήν αυτού τίθησιν υπέρ των προβάτων" (Ιωάν. ι΄11). Είχε τη δυνατότητα να φύγει επιβιβαζόμενος σε ρώσικο πλοίο, αλλά είπε: "δεν θα γυρίζω εγώ στις αυλές της Ευρώπης σώος καί αβλαβής και πίσω για χάρη μου θα σφάζονται οι ραγιάδες και θα λέει ο κόσμος: <να ο φονιάς ο Πατριάρχης>.

Ο Γρηγόριος επίσης εικονικά και φαινομενικά καταδίκασε την επανάσταση του Υψηλάντη. Το κατάλαβαν αυτό οι Ιερολοχίτες και έλεγαν ότι "Ο Πατριάρχης μας πιεζόμενος υπό της Πύλης, δηλ. της τουρκικής Κυβέρνησης, έγραψε τα γράμματα αυτά". Μάλιστα το ίδιο βράδυ όλη η Ιερή Σύνοδος του Πατριαρχείου μετά δακρύων "ήρε τον αφορισμόν". Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Είναι άγιος και Ιερομάρτυρας ο Γρηγόριος. Αυτός ήταν η ψυχή του αγώνα. Αυτός με τον ανδριάντα του, το τίμιο λείψανό του και τις προσευχές του, μαζί με την Αγία Φιλοθέη, την Αθηναία, κρατάνε ακόμη ασύλητο το ελληνικό φρόνημα στην Αθήνα.
Οι Τούρκοι τότε τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον κρέμασαν.
Οι Εβραίοι τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον έπνιξαν.
Οι Ρώσοι τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον τίμησαν.
Οι ελεύθεροι Έλληνες τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον δόξασαν.
Οι ποιητές τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον ύμνησαν.
Οι ζωγράφοι τον κατάλαβαν, γι αυτό και τον ζωγράφισαν και αγιογράφησαν.
Οι κλέφτες και οι αρματολοί τον κατάλαβαν, γι αυτό και πολέμησαν στο όνομά του.
Η Εκκλησία τον αναγνώρισε, γι αυτό και τον αγιοκατάταξε.
Ο λαός μας τον κατάλαβε, γι αυτό και τον προσκυνά σαν άγιο Ιερομάρτυρα και εθνομάρτυρα, πρότυπο για κάθε Ορθόδοξο κληρικό.
Δυστυχώς μόνο κάποιοι ευνουχισμένοι ιδεολογικά ιστορικοί της αριστερής διανόησης, δεν τον κατάλαβαν... Μια ζωή αντίθετοι με το Έθνος και την Εκκλησία του. Αξιολύπητα μόνοι και δυστυχείς. Ο Άγιος τους έχει από ψηλά συγχωρέσει. Μένει κι ο Θεός να τους λυπηθεί. Το ευχόμαστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com