26 Φεβ 2013

Ρουπακιώτης: Την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και μεταξύ ομοφυλόφιλων εξετάζει η κυβέρνηση


Ρουπακιώτης: Διάλογος για το σύμφωνο συμβίωσης για ομοφυλόφιλους
Την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και μεταξύ ομοφυλόφιλων εξετάζει η κυβέρνηση όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον κ. Ρουπακιώτη.
Ρουπακιώτης: Διάλογος για το σύμφωνο συμβίωσης για ομοφυλόφιλους
«Η ελληνική κυβέρνηση μελετά το θέμα και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της, ύστερα από διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου, σχετικά με το ερώτημα της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης», αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη και Μαρίας Ρεπούση για τη θεσμική αναγνώριση της ελεύθερης συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Οι δύο βουλευτές έχουν επισημάνει ότι με τον Ν. 3719/2008 δόθηκε δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης αποκλειστικά σε άτομα διαφορετικού φύλου και ότι η διάταξη αυτή δημιουργεί συνθήκες διάκρισης κατά των ατόμων του ιδίου φύλου που επιθυμούν να συνάψουν το συγκεκριμένο σύμφωνο.
Ο κ. Ρουπακιώτης πάντως επισημαίνει ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν αγνοεί ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ρυθμίζεται το ζήτημα της συμβιωτικής σχέσης ομόφυλων προσώπων, καίτοι υφίστανται μεγάλες διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες προβλέπουν τον θεσμό της καταχωρημένης συμβίωσης, εν τούτοις σε επίπεδο ΕΕ δεν υφίσταται νομικό πλαίσιο για το εν λόγω ζήτημα».
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ είχαν επίσης επισημάνει ότι δημιουργούνται ερωτήματα αν με τον Ν. 3719/2008 παραβιάζεται το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και ότι μερίδα Ελλήνων πολιτών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) με αναφορές και για την έλλειψη δυνατότητας αποτελεσματικής προσφυγής σε εθνικά δικαστήρια.
Στο ερώτημα πώς προτίθεται το υπουργείο να αντιμετωπίσει πιθανή καταδικαστική απόφαση από το ΕΔΑΔ, ο κ. Ρουπακιώτης επισημαίνει ότι «πάγια, και προκειμένου η χώρα μας να συμμορφωθεί σε καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ και εν προκειμένω για τις αποφάσεις αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέραν των ατομικών μέτρων συμμόρφωσης με την καταβολή των τυχόν επιδικαζόμενων ποσών και την λήψη και κάθε άλλου πρόσφορου μέτρου για την αποκατάσταση της νομιμότητας, ως προς τους εκάστοτε προσφεύγοντες, λαμβάνονται κατά περίπτωση και γενικά μέτρα συμμόρφωσης προς αποφυγή μελλοντικών παραβιάσεων, τα οποία ποικίλουν αναλόγως της διαπιστωθείσας παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Ως προς την έλλειψη δυνατότητας αποτελεσματικής προσφυγής σε εθνικά δικαστήρια, ο κ. Ρουπακιώτης αναφέρει ότι «η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου φρονεί ότι εν ανυπαρξία ειδικού ενδίκου βοηθήματος δύνανται ενδεχομένως να τύχουν εφαρμογής οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα περί προσβολής της προσωπικότητας».
skai 26/02/2013

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προπομποί της ξετσιπωσιάς και της αδιαντροπιάς οι κύριοι βουλευτές και βουλευτίνες του πρώην απο-κόμματος και νυν κόμματος της ΔΗΜΑΡ του οποίου ηγείται ο σοβαροφανής κ.Κουβέλης. Οι συγκεκριμένοι απεργάζονται το γκρέμισμα των ηθικών αξιών η καλλιέργεια των οποίων καταξιώνει το ανθρώπινο πρόσωπο και τη μετατροπή της νεοελληνικής κοινωνίας σε αγέλη αλόγων ζώων. Τι έχει να πει επ αυτού ο εκ των χαιρετισάντων με σχετική διακήρυξή του την ίδρυση του ελεεινού αυτού κομματιδίου, λαλίστατος κατά τα άλλα, κος Ζουμπουλάκης; Θα καυτηριάσει στεντορεία τη φωνή τη συγκεκριμένη αθλιότητα ή θα πλειοδοτήσει στη νομοθετική κατοχύρωση της διαστροφής;΄
Λ.Ν.

Ανώνυμος είπε...

Τι έχει να πει ο Πρωθυπουργός της χώρας, μέλος της γνωστής Λέσχης, στον οποίο έχει στηρίξει τις ελπίδες του το Χριστεπώνυμο πλήρωμα ; Για ολα οι άθεοι φταίνε; Να σοβαρευτούμε λίγο;

Ανώνυμος είπε...

Το χριστεπώνυμο πλήρωμα ανώνυμε των 12:39 π.μ. καλό θα είναι να μη στηρίζει τις ελπίδες του σε κανένα πολιτικό πρόσωπο κατά το ψαλμικό "με πεποίθατε επ άρχοντας". Εδώ μας έχουν απογοητεύσει πολλά ηγετικά εκκλησιαστικά πρόσωπα, περιμένουμε απ τους πολιτικούς κάτι καλύτερο;
Λ.Ν.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com