30 Σεπ 2012

Κωνσταντίνος Χολέβας, Σε λένε Πίνδο, σε λένε Αθω!Σε λένε Πίνδο, σε λένε Αθω!
Για να ξεφύγουμε από το νοσηρό κλίμα της σκανδαλολογίας θα ήθελα, αγαπητοί αναγνώστες, να μοιραστώ μαζί σας τη ψυχική ανάταση που ένιωσα προσφάτως όταν παρακολούθησα στο Ηρώδειο μία ιστορική συναυλία. Ο μητροπολίτης Ιλαρίων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παρουσίασε δικές του συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής και ο Μίκης Θεοδωράκης καταχειροκροτήθηκε κατά την απόδοση του «Αξιον Εστί», το οποίο μελοποίησε με βάση το έργο του Ελύτη.
 Παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου το ενωτικό και συναινετικό πνεύμα έλαμψε όταν είδαμε έναν ορθόδοξο επίσκοπο και έναν συνθέτη προερχόμενο από την Αριστερά να συνεργάζονται και να αλληλοεκτιμώνται. Αναλογίστηκα μάλιστα ότι ακόμη και ο Μίκης με τη συγκεκριμένη ιδεολογική στράτευση έγινε γνωστός προ 50 ετών, όταν μελοποίησε το έργο ενός ποιητή με διαφορετική ιδεολογία. Το «Αξιον Εστί» του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο αντλεί ύφος, ήθος και λεξιλόγιο από την ορθόδοξη παράδοσή μας.

 Σε δύσκολους καιρούς, όπως η σημερινή συγκυρία, με ηθική, πνευματική και οικονομική κρίση, είναι χρήσιμο για όλους μας να διδασκόμαστε από την περίφημη φράση του Ελύτη που μου έμεινε περισσότερο από όλη τη συναυλία: «Μνήμη του λαού μου, σε λένε Πίνδο, σε λένε Αθω»! Ο Ελύτης συμπυκνώνει αριστοτεχνικά μέσα σε λίγες λέξεις το μυστικό που κάνει το έθνος μας να βγαίνει νικηφόρο από κάθε μάχη, παρά τις αρχικές δυσκολίες. Σε κατακτήσεις, υποδουλώσεις, πτωχεύσεις και άλλες κακοτυχίες, η Ορθοδοξία, η εθνική συνείδηση και η αγωνιστικότητα μας βοήθησαν και θα μας ξαναβοηθήσουν να σταθούμε όρθιοι.
 Το πρώτο ζητούμενο είναι η Μνήμη. Να μη λησμονούμε, να μην αφήνουμε στη λήθη τους ήρωές μας, τους μάρτυρές μας, τις ρίζες μας, τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Τη Μνήμη οφείλουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας και να τους μιλήσουμε για την Πίνδο και τον Αθωνα, το Αγιον Ορος. Για τους συνεχείς αγώνες μας υπέρ της Ελευθερίας, όπως το 1940 στην Πίνδο και για τις πνευματικές μας καταβολές, τις ορθόδοξες χριστιανικές.
 Αυτές εκφράζει ο Αθως, η μοναστηριακή καστροπολιτεία, όπου δυο χιλιάδες μοναχοί προσεύχονται αδιαλείπτως υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου!
 Ας μην αφήσουμε τους μηδενιστές να σβήσουν αυτή τη Μνήμη, φέτος μάλιστα που τιμούμε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση ελληνικών εδαφών.
Δημοκρατία, 30/09/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com