30 Αυγ 2012

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικού κ. Αθηναγόρας, πρέπει να διευκρινήσει το θέμα.


Σε προηγούμενο θέμα που αναρτήσαμε με τίτλο “Γουατεμάλα : Από το ρωμαιοκαθολικισμό και το “χαρισματικό κίνημα” στην Ορθόδοξη Εκκλησία!”, βλέπουμε την  εξής απαράδεκτη για την Ορθόδοξη Πίστη εικόνα. Ο Ιερεύς να ρίχνει με μια λεκάνη το αγιασμένο ύδωρ στο κεφάλι του νηπίου, και ο βοηθός να κρατά κάτω από το νήπιο μιά άλλη λεκάνη περισυλλογής των υδάτων.

Ρωτούμε λοιπόν, αυτό θεωρείται Ορθόδοξη Βάπτιση; Αποτελεί τριπλή κατάδυση και ανάδυση στην κολυμβήθρα; Δεν νομίζουμε!!! Περισσότερο ομοιάζει με μίμηση της πράξεως της παπικής θρησκευτικής συναγωγής.Ζητούμε μια υπεύθυνη διευκρίνηση από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεξικού κ. Αθηναγόρα.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το γράφει και στη περιγραφή του άρθρου ότι υπάρχουν κάποια κατάλοιπα, τα οποία σιγά σιγά- πιστεύουμε- να αλλάξουν και να αποποιηθούν τα παλιά τυπικά. Το ίδιο βάπτισμα, με ραντισμό, γίνεται και στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία ( δυστυχώς ).

Γι' αυτό χρειάζονται πολλά πρόσωπα που να κάνουν σωστή κατήχηση και να μπολιάσουν την Ορθόδοξη πρακτική και στους νεοφωτίστους.Εδώ δεν είναι εύκολο οι βαπτισμένοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί στην Ελλάδα να τελούν σωστά το Μυστήριο του Βαπτίσματος και το έχουν μετατρέψει σε κοσμικό γεγονός, πόσο μάλλον οι νεοφώτιστοι. Σωστή η παρατήρηση, αλλά θα πρέπει σε αρχικό στάδιο να δείξουμε κατανόηση, κατ' οικονομίαν.

Ανώνυμος είπε...

Δε υπάρχει κατ οικονομία σε δογματικά θέματα..το κατά οικονομιαν το χρησιμοποιεί ο πνευματικός μόνο με διάκριση σε κακές αδυναμίες τον πνευματικον του παιδιών..για να μι τους χάσει..επειδή ζω έξω βλέπω ότι οι Ιερείς μας χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο για να δικαιολογήσουν τις οικουμενικές τάσεις.το παράδοξο είναι ότι οι άγιοι μας έχουν Πάρη θέση για αυτά τα θέματα..αλλά οι Ιερείς του εξωτερικού..εκτός κάποιον εξαιρέσεων ..συνεχίζουν το δικό τους ..

Νικόλαος Δ. Γεωργαντώνης είπε...

Είναι λάθος να βάζουμε το "κατ'οικονομίαν" σε όλα τα θέματα. Όπως ειπώθηκε, δεν μπορεί σε δογματικά θέματα να γίνονται παραλλαγές. Είναι κατανοητό ότι στο μέρος αυτό, υπάρχουν πολλά κατάληπα, αλλά θα πρέπει να μαθαίνει ο κόσμος τη σωστή λατρεία. Δεν μπορεί να γίνεται η βάπτιση σαν τους Ρ/Κ ή να γίνεται μόνο χρίσμα. Θα πρέπει και η Λατρεία να έχει την Βυζαντινή Μουσική και όχι μπάντες για τις ακολουθίες. Είναι σοβαρά θέματα τα οποία θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά απαράδεκτο το γεγονός. Φαίνεται πως δεν έχουν εγκαταλείψει την παπική συναγωγή στην Λατινική Αμερική... Λυπάμαι που γίνεται και κάτι παρόμοιο στη Σερβία... Περιμένω την απάντηση του Μητροπολίτη.

Ανώνυμος είπε...

Προβληματική είναι ακόμα και η αμερικανική οργάνωση Orthodox Christian Mission Center (OCMC), η οποία, ενώ ενεργεί υπό την SCOBA (Standing Conference of Orthodox Bishops of America), φαίνεται εντελώς προτεσταντική στην οπτική και στις μέθοδες της. Δείτε την ιστοσελίδα της και διαβάζετε π.Χ. τη λέγει για το όρο "mission" (ιεραποστολή). Όλα βασίζονται στις απόψεις και αντιλήψεις του ΠΣΕ.
http://www.ocmc.org/

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com