15 Αυγ 2011

Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Φιμωμένος ο Τύπος στα Σκόπια – Ελεύθερη μόνο η προπαγάνδα...

Free Speech

Φιμωμένος ο Τύπος στα Σκόπια – Ελεύθερη μόνο η προπαγάνδα...

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου

Το αυταρχικό πρόσωπο της Σκοπιανής κυβέρνησης του κ. Νίκολα Γκρούεφσκι αποκαλύπτεται με τον πιο επίσημο τρόπο. Η υπεύθυνη για θέματα Ελευθερίας του Τύπου στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κα Ντούνια Μιγιάτοβιτς, καταγγέλλει ότι από καιρό μεθοδεύει τη φίμωση των ΜΜΕ που της κάνουν κριτική και την ίδια ώρα συστηματικά καταδιώκει τους δημοσιογράφους που πληρώνουν πολύ ακριβά την θέληση τους να διατηρήσουν την ελευθερία τους στην έκφραση και την αξιοπρέπεια τους. Η κα Μιγιάτοβιτς απέστειλε επιστολή στον Υπουργό των Εξωτερικών των Σκοπίων κ. Νικόλα Ποπόσκι, της οποίας τα κύρια σημεία είναι καταχωρημένα σε δελτίο Τύπου της επίσημη ιστοσελίδας του ΟΑΣΕ, με ημερομηνία 11 Αυγούστου 2011. Σ’ αυτήν γράφει, μεταξύ άλλων: «Είναι η τέταρτη φορά τους τελευταίους δύο μήνες που έχω λάβει συγκεκριμένες καταγγελίες για την σε εξέλιξη εξόντωση κάθε ελευθερίας στον Τύπο. Επαναλαμβάνω την έκκληση μου να αναθεωρήσει η Κυβέρνηση τη στάση της και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για ελευθερία στον Τύπο. Σημειώνω πως αντί να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της κατέστησε χειρότερη την κατάσταση».

Η επιστολή – καταγγελία της κας Μιγιάτοβιτς γράφτηκε μετά την ανακοίνωση της κρατικής υπηρεσίας ενημέρωσης των Σκοπίων MRT ότι απέλυσε επτά στελέχη της. Τα συγκεκριμένα στελέχη απολύθηκαν, γιατί θέλησαν αυτή να εξελιχθεί σε μια δημοσιογραφική υπηρεσία ανεξάρτητη πολιτικά και δημοσιογραφικά και επομένως αξιόπιστη. Το ποτήρι για την κα Μιγιάτοβιτς ξεχείλισε όταν πληροφορήθηκε ότι στις 9 Αυγούστου 2011 απολύθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Alsat - M η δημοσιογράφος Ταμάρα Καουσίδη, πρόεδρος του Ανεξάρτητου Συνδικάτου Δημοσιογράφων. Η κα Καουσίδη πριν απολυθεί είχε πολλές φορές απειληθεί με ποικίλες διώξεις αν δεν μείωνε τη δραστηριότητα της στο Συνδικάτο. « Η απόλυση της Ταμάρα Καουσίδη δεν μπορεί να είναι για χρηματοοικονομικούς λόγους, αλλά είναι βαθιά πολιτική και αποτελεί μήνυμα σε όσους δημοσιογράφους ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση» τονίζει η κα Μιγιάτοβιτς στην επιστολή της.

Συμπτώματα των διωγμού που υφίσταται η ελευθεροτυπία στα Σκόπια είναι και το κλείσιμο τους τελευταίους μήνες του τηλεοπτικού Σταθμού A1TV και τριών εφημερίδων (Shpic, Vreme, Koha e Re). Ο Α1TV ασκούσε κριτική στην Κυβέρνηση και αυτός ήταν ο λόγος που η ιδιοκτήτρια του Βελίγια Ραμκόφσκι, τον Δεκέμβριο του 2010, φυλακίστηκε. Το κανάλι οδηγήθηκε πρόσφατα στο κλείσιμο λόγω των προστίμων που του έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, ύψους 9 εκατομμυρίων Ευρώ, που για την οικονομία των Σκοπίων είναι ένα τεράστιο ποσό και δεν είναι δυνατό να πληρωθούν, αφού, πέραν των άλλων, έχουν παγώσει όλοι οι λογαριασμοί του στις Τράπεζες και απαγορεύθηκε κάθε δανειοδότηση του. Οι τρεις εφημερίδες επίσης έκλεισαν λόγω των υψηλών προστίμων και φόρων που τους επιβλήθηκαν.

Για τη φίμωση του Τύπου στα Σκόπια ασχολήθηκαν τον τελευταίο καιρό το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, ο Οργανισμός Τύπου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας. Επίσης εκτενές ρεπορτάζ για το ίδιο θέμα είχε η αγγλική εφημερίδα «Γκάρντιαν». Ειδικότερα το ΕΚΔ αποκάλυψε ότι το κλείσιμο του τηλεοπτικού Σταθμού A1TV προκλήθηκε και από το ότι αυτός αποκάλυψε τη δολοφονία του 22χρονου διαδηλωτή Μάρτιν Νεσκόσκι, τον περασμένο Μάρτιο, κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Η κυβέρνηση, με τη λογοκρισία που στην ουσία ασκεί, είχε απαγορεύσει η τραγική είδηση να περάσει στα ΜΜΕ, αλλά ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός δεν υπάκουσε στην κυβερνητική εντολή. Για την επιχείρηση φίμωσης του Τύπου οι δημοσιογράφοι του γειτονικού κράτους διαδήλωσαν στις 4 του περασμένου Ιουλίου. Είναι καιρός και η ΕΣΗΕΑ να ασχοληθεί με την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στα Σκόπια και να συμπαρασταθεί στους διωκόμενους εκεί συναδέλφους, όπως σωστά το κάνει σε όσους διώκονται ή απολύονται εδώ.

Σημειώνεται ότι η γειτονική χώρα επιδιώκει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ήταν τώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αν δεν πρόβαλε βέτο η Ελλάδα. Όμως από τον ΟΑΣΕ αποκαλύπτεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι το συγκεκριμένο μετακομμουνιστικό κράτος δεν θέλει καμία ανεξάρτητη και ελεύθερη φωνή στο εσωτερικό του. Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι έχει επιβάλλει στα Σκόπια ένα ολοκληρωτικό επικοινωνιακό καθεστώς, με όπλα την προπαγάνδα και την πλύση εγκεφάλου στους πολίτες. Και τίθεται το ερώτημα αυτό το κολοσσιαίο ζήτημα της φίμωσης του Τύπου πώς θα το ξεπεράσουν οι υποστηρικτές του κ. Γκρούεφσκι; Πιο συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και των άλλων δυτικών χωρών δέχονται να είναι φιμωμένος ο Τύπος σε μια χώρα με τόσες φιλοδοξίες; Δεν καταλαβαίνουν ότι η επιβολή στα Σκόπια της κρατικής προπαγάνδας οφείλεται στους πνευματικούς επιγόνους του τιτοϊκού ολοκληρωτισμού και δεν έχει καμία σχέση με μια σύγχρονη δημοκρατία; Η καταγγελία σε βάρος της κυβέρνησης Γκρούεφσκι από τον ΟΑΣΕ και την κα Μιγιάτοβιτς, που κατάγεται από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, δημιουργεί μια αχτίδα αισιοδοξίας, ότι κάποια στιγμή οι ισχυροί της Γης θα παύσουν να υποστηρίζουν μια χώρα που το 2011 επιμένει να υποστηρίζει το Οργουελικό 2+2=5 και να επιχειρεί να το επιβάλλει πρώτα στο εσωτερικό της και μετά στη διεθνή κοινή γνώμη.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com