15 Αυγ 2011

Τουρκία –Οικονομική πολιτική μέσω Ισλάμ - Ο ιμάμης Φετουλάχ Γκιουλέν

Απόσπασμα από το άρθρο «Η Τουρκία εισβάλλει στην Αφρική» Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 19/06/2011

Ο ΙΜΑΜΗΣ

Ανησυχίες επίσης τροφοδοτούνται από τις σχέσεις που οι πουριτανοί και εθνικιστές επιχειρηματίες της Tuskon έπλεξαν με τη σύγχρονη αδελφότητα Φετουλάχ Γκιουλέν. Το κίνημα αυτό φέρει το όνομα ενός τούρκου θρησκευτικού φιλοσόφου, που το 2008 εξελέγη από τους αναγνώστες των επιθεωρήσεων «Foreign Policy» και «Prospect» ως «ο στοχαστής της χρονιάς με τη μεγαλύτερη επιρροή», κατόπιν μιας έντονης κινητοποίησης των οπαδών του. Η αυτοκρατορία του περιλαμβάνει μέσα ενημέρωσης, ιδρύματα και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Φημισμένες για την ποιότητα της γενικής τους εκπαίδευσης, οι σχολές που ίδρυσε ο «οικουμενικός ιμάμης» παρέχουν εκπαίδευση σε δεκατρείς χιλιάδες παιδιά και εφήβους σε εννέα χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Τα παραπάνω ιδρύματα συχνά επιχορηγούνται από τούρκους επιχειρηματίες, που ως αντάλλαγμα έχουν πρόσβαση στο πελατολόγιο των σχολείων, ενώ οι διδάσκοντες και το διοικητικό προσωπικό ενσωματώνονται στις τοπικές κοινωνίες, ερχόμενοι σε επαφή με τη γλώσσα και τον πολιτισμό τους.

Ο Φετουλάχ Γκιουλέν(13), που από το 1999 έχει καταφύγει, αυτοεξόριστος, στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν πτοείται από τέτοιου είδους πολεμικές. Μια από τις πιο πρόσφατες, που προκλήθηκε από έναν πρώην αξιωματούχο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, τον Οσμάν Νουρί Γκιουντές, αναφέρεται στους δεσμούς που διατηρεί ο Γκιουλέν με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), στην οποία φέρεται να είχε χρησιμεύσει ως κάλυψη στην κεντρική Ασία κατά τη δεκαετία του '90. Στις αρχές του Μαρτίου 2010, δύο διάσημοι τούρκοι δημοσιογράφοι, ο Νεντίμ Σενέρ και ο Αχμέτ Σικ, κατηγορήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για «παρακίνηση θρησκευτικού μίσους» έπειτα από καταγγελίες που έκαναν για διείσδυση στην κρατική μηχανή από μέλη του κινήματος Γκιουλέν.

Στις μέρες μας, η σκληρότητα ορισμένων σχολίων εναντίον του κινήματος «νεο-νουρτζού», που οι οπαδοί του ορίζουν ως «μια εναλλακτική ελίτ στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας», συχνά δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τις θεωρίες της αντισημιτικής συνωμοσίας. Οπως παρατηρεί η δημοσιογράφος Σούζι Χάνσεν: «Διευθύνουν τα μέσα ενημέρωσης. Είναι πλούσιοι. Είναι αλληλέγγυοι. Και δεν βοηθούν παρά μόνο όσους πρόσκεινται σε αυτούς».

ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΑΝΘΗΣΗ

Στη Νότια Αφρική, όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία, ήδη από το 1863, είχε στείλει ιμάμηδες κατόπιν αιτήματος της τοπικής κοινότητας πιστών, ο επίτιμος καθολικός αρχιεπίσκοπος της Πρετόρια, ο πανιερότατος Ζορζ Φρανσίς Ντανιέλ, μετριάζει τις επικρίσεις: «Η φιλοσοφία και οι δραστηριότητες του Φετουλάχ Γκιουλέν, τις οποίες είχα την ευκαιρία να γνωρίσω κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Τουρκία, μας εντυπωσίασαν βαθιά: δεν χρειάστηκε καν να αναζητήσουμε το Ισλάμ, ήρθε εκείνο και μας βρήκε». Στη χώρα, που στις μέρες μας είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας στην Αφρική, υπάρχουν πέντε σχολές που μεταλαμπαδεύουν τη διδασκαλία του Φετουλάχ Γκιουλέν σε περίπου τρεις χιλιάδες μαθητές.

Δείτε και :

-Τουρκία - Το κυρίαρχο τάγμα του χότζα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Περισσότερα για τον Φετουλάχ Χότζα Γκιουλέν δείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com