28 Φεβ 2011

Η Εκκλησία της Κύπρου στη Συνάντηση Επισκόπων Βορείου Αμερικής στο Ρωμαιοκαθολικό Σεμινάριο Domus Galilaeae

Η Εκκλησία Κύπρου με την ευλογία του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, μετέσχε στη Συνάντηση Επισκόπων Βορείου Αμερικής που έλαβε χώραν στο καθολικό Σεμινάριο Domus Galilaeae (Ισραήλ) από τις 26 Ιανουαρίου 2011 μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2011.

Η διεθνής αυτή συνάντηση έγινε με σκοπό την επικοινωνία, αλληλοενημέρωση και αλληλοενίσχυση ανάμεσα στους συμμετέχοντες για την διαρκώς και προοδευτικότερη αντιμετώπιση του θέματος της εκοσμίκευσης στην Εκκλησία και γενικότερα στον κόσμο. Οι πρώτες χριστιανικές ομάδες που δημιουργήθηκαν με την ίδρυση της Εκκλησίας, κατ’ οίκον εκκλησία, οι πρώτες βασιλικές που κτίστηκαν στην πρώιμη χριστιανική εποχή (π.χ. η βασιλική του αγίου Επιφανίου στην κατεχόμενη Σαλαμίνα), όπως και οι κατηχητικοί λόγοι του αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας αποτελούν μια ανόθευτη πνευματικά εικόνα η οποία οφείλει να παραμένει ανεξίτηλη στην ψυχή των χριστιανών της κάθε εποχής.

Η καθολική κίνηση των νεο-κατηχουμένων αποτελεί μια πορεία προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία απεδείχθη ικανή να στηρίξει τους καθολικούς όπου και να βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, είτε ως ιθαγενείς είτε ως μετανάστες, μάλιστα σε αγαστή και αρμονική συμβίωση με τα άλλα χριστιανικά δόγματα.

Η προέκταση του χριστιανικού τρόπου ζωής, ο οποίος στηρίζεται αποκλειστικά στις χριστιανικές αρετές, αποτελεί μια αγωνία για όλες τις αρχαίες εκκλησίες οι οποίες ιδιαίτερα στις τελευταίες δεκαετίες βιώνουν πρωτόγνωρες εμπειρίες επαναπροσέγγισης και αλληλοεπικοινωνίας μεταξύ τους. Και το κάθε τι στη ζωή του ανθρώπου πρέπει να ξεκινά με την ευλογία της Συνόδου, του επισκόπου του ιερέα που παραμένουν πάντοτε οι πνευματικοί καθοδηγητές για τον χριστιανό.

Η όλη διοργάνωση της διεθνούς συνάντησης είχε αποκορύφωμά της το προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο. Εκεί ο πατήρ Δημοσθένης τέλεσε το πέμπτο ετήσιο τρισάγιο στη μνήμη του πρωτοπρεσβυτέρου Σπυρίδωνα Δημοσθένους, που θυσίασε την ζωή του χάριν της Εκκλησίας και του χριστεπώνυμου πληρώματος της στην Κύπρο.

Η μαρτυρία Χριστού στις ημέρες μας συναντά όλο και περισσότερες αντιξοότητες και γίνεται όλο και πιο δυσανάγνωστη, δηλαδή δεν αναγνωρίζεται εύκολα από τη διαρκώς και επικίνδυνα μεταλλασσόμενη εγκόσμια νοοτροπία της εποχής μας Το μήκος κύματος και επικοινωνίας ανάμεσα στη χριστιανική οικογένεια, την Εκκλησία και το σχολείο, οφείλει να παραμείνει και να λειτουργεί αμετάβλητο. Με αυτό τον τρόπο ταυτίζεται και σχετίζεται στενά με την προϊστορία, τις ρίζες και τις παραδόσεις ενός τόπου και του λαού του.

Ίσως οι ιθαγενείς χριστιανοί κάτοικοι μιας χώρας να χρειαστεί να αναπτύξουν τρόπους επιβίωσης και διάσωσης του χαρακτήρα τους και ως μετανάστες ή πάροικοι μέσα στην ίδια τους την πατρίδα.

Ας θυμηθούμε το πρόβλημα της εισβολής και παράνομης κατοχής μέρους της Κύπρου από το 1974 μαζί με τις 520 κατεχόμενες εκκλησίες του νησιού μας που παραμένουν αλειτούργητες μέχρι σήμερα.

Στην διεθνή συνάντηση του Domus Galilaeae εκπροσώπησε την Εκκλησία της Κύπρου ο πρωθ. Δημοσθένης Δημοσθένους, δρ Θ.Σ., θεολόγος και διευθυντής του εργαστηρίου συντηρήσεως αρχαίων εικόνων, πινάκων και χειρογράφων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

του Πρωθ. Δημοσθένη Δημοσθένους δρα Θ.Σ.

«Φιλελεύθερος» 25.02.2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com