29 Ιουν 2010

Παναγιώτης Τελεβάντος, Πρέπει να ανακηρυχθεί Πατριαρχείο η Εκκλησία της Κύπρου;

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===================

Ο κ. Νίκος Νικολαίδης, Καθηγητής της Πατρολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών και διευθυντής του Γραφείου Διαφωτίσεως των Μητροπόλεων Κύκκου και Ταμασού στη ραδιοφωνική εκπομπή του κ. Ποταμίτη στο ΡΙΚ 3 εξέφρασε μια επιπρόσθετη παράδοξη θέση πέραν των άστοχων του θέσεων για τις διαφορές Ορθοδοξίας και Παπισμού: Εθεσε θέμα ανακήρυξης της Εκκλησίας της Κύπρου σε Πατριαρχείο!!!

Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ κ. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ

_______________

Συμβούλευσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, όπως ο ίδιος απεκάλυψε στην εκπομπή, να προχωρήσει σε ανακήρυξη της Εκκλησίας της Κύπρου σε Πατριαρχείο. Και ποιο λόγο πρόβαλε για την κατεπείγουσα και αδήριτη αυτή ανάγκη;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΗ ΣΤΗ ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΘΕΣΗ

___________________

Οταν ανεκηρύχθηκε το Αυτοκέφαλο, είπε, η Εκκλησία της Κύπρου κατείχε την έκτη θέση στα πρεσβεία τιμής μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατείχε την ακριβώς επόμενη θέση μετά τους πέντε προκαθημένους των πρεσβυγενών Πατριαρχείων. Ενώ τώρα, παρατήρησε, από την έκτη θέση η Εκκλησία της Κύπρου εκτοπίστηκε στη δωδέκατη επειδή πολλές εθνικές Εκκλησίες στο μεταξύ κατέστησαν αυτοκέφαλες και ανακηρύχθηκαν σε Πατριαρχεία!

“ΟΥΧ ΟΥΤΩΣ ΕΣΤΑΙ ΕΝ ΥΜΙΝ” !!!

____________

Καταλάβατε ποιο είναι το πρόβλημα πατέρες και αδελφοί; Τα πρωτεία!!! Ποιος ξέρει γιατί ο κ. Νικολαίδης σκέφτεται έτσι; Ποιος ξέρει γιατί συμβούλευσε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση; Και ακόμη πιο σοβαρό: Ποιος ξέρει γιατί ο κ. Νικολαίδης ένιωσε την ανάγκη να ομολογήσει αυτόκλητα δημόσια ότι ο ίδιος έδωσε μια τόσο ασύνετη συμβουλή στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου; Είναι απλώς καρπός ακρισίας τον οποίο ο ίδιος αφελώς θεωρεί λαμπρή ιδέα ή κρύβει ύποπτη σκοπιμότητα.

Ο ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΣ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

___________________

Σε κάθε περίπτωση ελπίζω διακαώς ότι ο Μακαριότατος και οι άλλοι συνοδικοί μας θα πετάξουν τη συμβουλή του κ. Νικολαίδη στον κάλαθο των αχρήστων εκεί που πρέπει να ρίχνονται χωρίς χρονοτριβή οι αντιευαγγελικές επιδιώξεις για πρωτεία και πρωτοκαθεδρίες.

ΚΑΡΙΚΑΤΟΥΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

_____________

Διερωτώμαι: Δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Καθηγητής ότι, αν ο μη γένοιτο, γίνει ποτέ μια τέτοια πρόταση πραγματικότητα θα είναι μια καρικατούρα Πατριαρχείου τώρα που η Κύπρος έμεινε μισή μετά την Τουρκική εισβολή; Και γιατί επελέγη αυτή η χρονική στιγμή για να τεθεί θέμα ανακήρυξης της Εκκλησίας της Κύπρου σε Πατριαρχείο; Λόγω της πανορθόδοξης αίγλης που απέκτησε η Εκκλησία μας επειδή δώδεκα αρχιερείς της με επικεφαλής τον Μακαριότατο παρέθεσαν τράπεζα στον Πάπα στην Αρχιεπισκοπή που την ευλόγησε ο αιρεσιάρχης της Ρώμης; Δεν είναι από μόνη της η αντικανονική στάση της πλειοψηφίας της συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου πειστικότατο τεκμήριο ότι δεν της αξίζει η προαγωγή σε Πατριαρχείο!

ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΚΥΠΡΟΥ

________________

Διαφεύγει άραγε του κ. Νικολαίδη ότι το Αυτοκέφαλον της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν ουσιαστικά καρπός της αίγλης του μεγάλου Πατέρα και Διδασκάλου της Εκκλησίας Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίας Επιφάνιου; Σήμερα ποια αίγλη έχει η Εκκλησία της Κύπρου, που να της δίνει πανορθόδοξο κύρος; Μήπως η διοργάνωση Διαθρησκειακών; Η πρόσκληση στον Πάπα να την επισκεφθεί την Κύπρο για πρώτη φορά στην Ιστορία της; Η εκκοσμίκευση σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής της; Οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες; Γιατί, λοιπόν, συμβουλεύει ο κ. Νικολαίδης τους Ιεράρχες μας να επιδιώξουν αναβάθμιση στα πρεσβεία των θρόνων; Δεν θα συνιστούσε προπέτεια, αλαζονεία και ακρισία εκ μέρους των αρχιερέων της Εκκλησίας μας αν τυχόν εισακούσουν την εισήγηση του κ. Νικολαίδη;

“ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΧΕ Η ΜΑΡΙΟΡΗ Ο ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΙΠΕ!”

____________________

Αυτό δα έλειπε ως τοπική Εκκλησία να θέσουμε ένα τόσο άκαιρο αίτημα! Αντί να ζητήσει να υπάρχει εκπροσώπηση από καταξιωμένους θεολόγους (Τσελεγγίδη, Ζήση, Μεταλληνό, Σαράντη, κτλ) στους διαλόγους με τους αιρετικούς, αντί να επιχειρηματολογήσει πειστικά για να ληφθεί απόφαση για έξοδο της Εκκλησίας της Κύπρου από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των αιρέσεων γνωστό ως ΠΣΕ, αντί να συμβουλεύσει τον Αρχιεπίσκοπο και τους άλλους συνοδικούς με εμπεριστατωμένο υπόμνημα να καταδικαστούν οι προδοτικές κατά της Ορθοδοξίας συμφωνίες και τα αιρετικά εκκλησιολογικά κείμενα που έχουν υπογραφτεί στη Ραβέννα, την Ελούντα και το Πόρτο Αλέγκρε ο κ. Νικολαίδης θεώρησε φρόνιμο να συμβουλεύσει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να ανακινήσει θέμα πρεσβείων και να προωθήσει ανακήρυξη της Εκκλησίας της Κύπρου σε Πατριαρχείο!!!

ΘΛΙΒΕΡΟ ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ

___________

Η Εκκλησία της Ελλάδας που αποτελεί ίσως την πιο δυναμική Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ορθοδοξίας ακολουθεί στα πρωτεία τιμής μετά την Εκκλησία της Κύπρου. Παρόλα αυτά δεν ζητά, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, να ανυψωθεί σε Πατριαρχείο. Και θα εγείρει μια τόσο ασύνετη αξίωση η Εκκλησία της Κύπρου;

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΘΛΙΒΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΝΕΤΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ

________________

Γνωρίζω τον κ. Νικολαίδη από δεκαετίες και μου κάνει αλγεινεστάτη εντύπωση η ασύνετη του συμβουλή προς το Μακαριότατο, όπως και οι υπόλοιπες άστοχες θέσεις που εξέφρασε στη συνέντευξή του για πλείστα θέματα. Ειλικρινά δεν μπορώ να ερμηνεύσω τη στάση του και γι’ αυτό το θέμα όπως και την προσπάθειά του να γίνει μετά τον γνωστό οικουμενιστή και νεωτεριστή θεολόγο κ. Πιτσιλλίδη ο θεωρητικός της υπεράσπισης της πρόσκλησης που απηύθυνε η Εκκλησία μας στον Πάπα να επισκεφθεί την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com