30 Μαΐ 2010

Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης, Ο νέος χιλανδαρινός ηγούμενος

Γράφει ο μοναχός Μωυσής, αγιορείτης

Την Κυριακή 16 Μαΐου 2010 πραγματοποιήθηκε κατά την αρχαία αγιορείτικη τάξη η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της ιεράς μονής Χιλανδαρίου Αγίου Όρους, αρχιμανδρίτη Μεθοδίου. Η μονή αυτή ιδρύθηκε τον 13ο αιώνα από τους αγίους Συμεών και Σάββα (πατέρας και υιός) του ηγεμονικού οίκου των Σέρβων Νεμάνια.

Μετά την κοίμηση, προ διμήνου, του ηγουμένου Μωυσέως, η αδελφότητα συνήλθε, βάσει του εσωτερικού κανονισμού της και του καταστατικού χάρτη του Αγίου Όρους, κατά καθορισμένη ημερομηνία, και εξέλεξε κατά πλειοψηφία τον νέο ηγούμενό της.

Την Ιεροκοινοτική Επιτροπή αποτελούσαν οι αντιπρόσωποι των μονών Μ. Λαύρας ιερομ. Νικόδημος, Βατοπεδίου Γ. Βαρνάβας, Ζωγράφου Γ. Ευθύμιος, Εσφιγμένου ιερομ. Γαβριήλ και Κωνσταμονίτου Γ. Εφραίμ. Παρέστησαν οι αρχιμανδρίτες ηγούμενοι των μονών Βατοπεδίου Εφραίμ, Παντοκράτορος Γαβριήλ, Ζωγράφου Αμβρόσιος, Φιλοθέου Νικόδημος, Σταυρονικήτα Τύχων, Ξενοφώντος Αλέξιος, Εσφιγμένου Χρυσόστομος, Στουντένιτσα Σερβίας Τύχων ως εκπρόσωπος του πατριάρχη των Σέρβων Ειρηναίου, Κορώνης Μεθόδιος και Τ. Προδρόμου Βεροίας Πορφύριος. Παρευρέθησαν επίσης ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Α. Κασμίρογλου, ο εν Θεσσαλονίκη πρόξενος της Σερβίας, εκπρόσωποι και άλλων μονών και σκητών και πολλοί προσκυνητές από την Ελλάδα και τη Σερβία.

Κατά την τάξη, την ηγουμενική ράβδο παρέδωσε στον νέο ηγούμενο ο αντιπρόσωπος της ιεράς μονής Μεγίστης Λαύρας, ο οποίος τον προσφώνησε κατάλληλα. Τον ενθρονιστήριο λόγο του εκφώνησε ο ηγούμενος Μεθόδιος με σεμνότητα, με ωραίο περιεχόμενο και καλά ελληνικά, και αναφέρθηκε στην ιστορία της μονής, στους προκατόχους του, στις μακραίωνες και αγαθές σχέσεις Αγίου Όρους και Σερβίας διά της μονής Χιλανδαρίου, η οποία αποτελεί πνευματικό και πολιτιστικό λίκνο της ομόδοξης και φιλοαθωνίτιδος Σερβίας.

Τη θεία λειτουργία, με το πολυιερατικό συλλείτουργο και τις ωραίες ψαλμωδίες στα ελληνικά και σερβικά, ακολούθησε πλούσια τράπεζα για όλους. Κατά το τέλος του γεύματος τον ενθρονισθέντα ηγούμενο προσφώνησαν με σύντομες προσλαλιές ο ηγούμενος της μονής Βατοπεδίου και ο πολιτικός διοικητής. Στο τέλος ευχαρίστησε όλους ο νέος ηγούμενος και ζήτησε τις προσευχές όλων προς ενίσχυση του έργου του.

Ο νεοενθρονισθείς ηγούμενος αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Χιλανδαρινός προέρχεται από ευσεβή οικογένεια της Σερβίας. Αρκετά νέος ήρθε να μονάσει στο Άγιον Όρος. Είναι σεμνός, συνετός, προσηνής, ευγενής και συμπαθής. Τη μονή στελεχώνουν τα τελευταία έτη αρκετοί φιλόθεοι, φίλεργοι και φιλότιμοι νέοι μοναχοί προερχόμενοι όλοι από τη Σερβία. Μαζί με τους παλαιότερους έμπειρους μοναχούς θα συνδράμουν ασφαλώς στο όλο έργο του νέου καλοκαγάθου ηγουμένου τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα της μονής σήμερα είναι η αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών που υπέστη από την προ δεκαετίας μεγάλη πυρκαγιά.

Πιστεύουμε, ελπίζουμε και ευχόμεθα η Παναγία η Τριχερούσα, η πολυσέβαστη και θαυματουργή εικόνα του καθολικού ναού, να νεύσει στις καρδιές των ιθυνόντων για την αποκατάσταση της ωραιότατης αυτής μονής.

Φεύγοντας από τη μονή είχαμε τη δυνατή αίσθηση ότι αίσια αρχίζει μια νέα πορεία για τη σπουδαία αυτή μονή υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του πολλά υποσχόμενου νέου ηγουμένου της αρχιμανδρίτη Μεθοδίου. Όλοι πιστεύουν ότι οι προσδοκίες τους δεν θα διαψευσθούν.

«Μακεδονία» -30/05/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com