31 Μαΐ 2010

Τι απαντούν οι Ρωμαιοκαθολικοί στο ερώτημα: Γιατί ο Πάπας θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συναντήσει τους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής;

Στο ταξίδι του στην Κύπρο αυτήν την εβδομάδα αναφέρθηκε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος στο κυριακάτικο κήρυγμά του στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Συγκεκριμένα ο Ποντίφικας είπε ότι αυτήν την εβδομάδα «πραγματοποιώ ένα Αποστολικό ταξίδι στην Κύπρο, για να συναντήσω και να προσευχηθώ με τους εκεί Καθολικούς και Ορθόδοξους πιστούς και να παραδώσω το Κείμενο Εργασίας (Instrumentum Laboris) για την ερχόμενη Ειδική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων της Μέσης Ανατολής».

Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε το ποίμνιό του «να προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία ολόκληρου του λαού της Κύπρου, καθώς επίσης και για τις προετοιμασίες της Ειδικής Συνέλευσης».

Το Κείμενο Εργασίας θα παραδοθεί από τον Πάπα στους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί την Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010, στα Κλειστό Στάδιο «Ελευθερία -Τάσσος Παπαδόπουλος».

Η Σύνοδος της Μέσης Ανατολής θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα συμμετάσχουν οι Επίσκοποι Κύπρου, Παλαιστίνης, Ισραήλ, Ιορδανίας, Λιβάνου, Συρίας, Ιράκ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κουβέιτ, Ομάν, Υεμένης, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Τουρκίας.

Σε εβδομαδιαίο άρθρο του στο ραδιόφωνο του Βατικανού, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Εδρας Φεντερίκο Λομπάρντι ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι διερωτούνται γιατί ο Πάπας θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συναντήσει τους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής και να τους επιδώσει κατευθυντήριες γραμμές, αναφορικά με τη Σύνοδο της Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η απάντηση, λέει, είναι απλή. «Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαβάσουμε τις Πράξεις των Αποστόλων, ο απολογισμός των πρώτων βημάτων στην κήρυξη του Ευαγγελίου στον κόσμο μετά την Ανάληψη του Ιησού».

Η Κύπρος, προσθέτει ο κ. Λομπάρντι, αναφέρεται τουλάχιστον έξι φορές. Ο Βαρνάβας κατάγεται από την Κύπρο, που ήταν από τους πρώτους που ενώθηκε με την κοινότητα των Αποστόλων στην Ιερουσαλήμ. Η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός, τόσο επεισοδιακός όσο γόνιμος, στο πρώτο ιεραποστολικό ταξίδι των Παύλου και Βαρνάβα και του μετέπειτα Ευαγγελιστή Μάρκου. Ο Βαρνάβας επιστρέφει στην Κύπρο για να κηρύξει το Ευαγγέλιο μετά το χωρισμό του από τον Παύλο. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του ο Παύλος περνά συχνά από τα παράλια της Κύπρου, ακόμη και κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του προς τη Μάλτα και τη Ρώμη.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει ο κ. Λομπάρντι, μόνο μια ματιά να ρίξουμε στο χάρτη θα διαπιστώσουμε ότι η Κύπρος είναι ένα στρατηγικό σταυροδρόμι, και ως εκ τούτου ένα πολιτιστικό και πνευματικό σταυροδρόμι, σε μία περιοχή με ιστορία που συνδέεται στενά με τους Αγίους Τόπους. Βρίσκεται στο δρόμο των Ιουδαίων και Χριστιανών προσκυνητών προς και από την Ιερουσαλήμ, ταξιδιωτών μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. «Ενώ από τη μια μας εκπλήττει το γεγονός ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ποτέ δεν επισκέφθηκε την Κύπρο, από την άλλη δεν είναι έκπληξη ότι ο Βενέδικτος ο 16ος έχει με χαρά αποδεχθεί πρόσκληση για να πάει εκεί, ως επισκέπτης και προσκυνητής, σε ένα ταξίδι που είναι μια ιδανική συνέχεια του επίσκεψής του στη Μάλτα, ταξιδεύοντας κατά μήκος της Μεσογείου προς την Ανατολή. Είναι επίσης ένα ταξίδι το οποίο μας θυμίζει το πολύ σημαντικό ταξίδι τον περασμένο χρόνο στους Αγίους Τόπους».

«Η Κύπρος, λοιπόν, μας προσκαλεί να κοιτάξουμε τριγύρω, να προσευχηθούμε και να εκφράσουμε την ελπίδα για τη διάδοση του Ευαγγελίου ότι είναι μία πηγή διαλόγου, εκκλησιαστικής κοινωνίας, ανθρώπινης ανάπτυξης και ειρήνης για όλους, σε μία περιοχή που είναι αγαπητή σε όλους τους πιστούς, αλλά που ακόμη δοκιμάζεται από πολύ πόνο και διχόνοια», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Λομπάρντι.

ΚΥΠΕ- ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - 31/05/2010

2 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΝΑΤΑ

"Σε εβδομαδιαίο άρθρο του στο ραδιόφωνο του Βατικανού, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Εδρας Φεντερίκο Λομπάρντι ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι διερωτούνται γιατί ο Πάπας θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συναντήσει τους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής και να τους επιδώσει κατευθυντήριες γραμμές, αναφορικά με τη Σύνοδο της Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η απάντηση, λέει, είναι απλή. «Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαβάσουμε τις Πράξεις των Αποστόλων, ο απολογισμός των πρώτων βημάτων στην κήρυξη του Ευαγγελίου στον κόσμο μετά την Ανάληψη του Ιησού»."

Κυπριανός Χ : Απίστευτη υποκρισία και παραπλάνηση. Να διαβάσουμε, μας συνιστά ο κ. Λομπάρντι, τις Πράξεις των Αποστόλων, για να κάνουμε απολογισμό των πρώτων βημάτων στην κήρυξη του Ευαγγελίου!

Διαγράφει πάντα όσα επακολούθησαν, λες και αυτά : Οικουμενικές Σύνοδοι και πατερικές γραφές, έγιναν από καιροσκόπους, οι οποίοι ποιός ξέρει σε τι απέβλεπαν. Όλα λοιπόν να τα σβύσουμε για να βρεθούμε πάλι στην επανάκριση ή απολογισμό, των "πρώτων βημάτων".

Εύγε στην παπική θεολογία! Εμείς δεν έχουμε ανάγκη να κάνουμε απολογισμό, ούτε και θέλουμε να βρεθούμε στα πρώτα βήματα. Διότι όποιο βήμα κι αν κάνουμε, ό,τι βήματα κάναμε στο παρελθόν, έχει και είχε πάντα αφετηρία όλα όσα έπραξαν οι Απόστολοι.

Η επηρμένη παπική οφρύς είναι αυτή που θέλει να κάνει τα δικά της άλματα, σβύνοντας τα βήματα των Αποστόλων και των διαδόχων τους.

"Τι προς ημάς; συ όψει"

Αντιοικουμενιστής είπε...

Να προσέξουν ο σύντροφος Χριστόφιας και ο μακαριότατος Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια που ο ποντίφικας κάνει τα "βήματα", μην και τους πατήσει κανέναν κάλο στο πόδι ή τους ξενυχιάσει! Απαράδεκτη από κάθε άποψη η πρόσκληση της ηγεσίας της Κύπρου προς τον ποντίφικα, ώστε να του δοθεί η ευκαιρία να κάμει το κομμάτι του...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com