30 Απρ 2010

Παναγιώτης Τελεβάντος, Ακόμη μια πισώπλατη μαχαιριά του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου εναντίον του αντιοικουμενιστικού αγώνα

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ

ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΙΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============

Oλοι συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση στην ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Ιεράς Μονής Συμβούλου Χριστού κ. Νείλου την περασμένη Κυριακή. Ατυχώς όμως! Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος επέλεξε δυο μέρες αργότερα να καταφέρει πισώπλατη μαχαιριά στον αντιοικουμενιστικό αγώνα σε Ιερατικό συνέδριο της Μητρόπολής του.

Η ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

____________________

Αναφέρει το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων “Ρομφαία”: “Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και συμφώνως με τα όσα το εκκλησιαστικό τυπικό ορίζει τελέσθηκε χθες η ενθρόνιση του ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Συμβούλου Χριστού Αρχιμανδρίτη Νείλου. Η ακολουθία της ενθρονίσεως τελέστηκε κατά την διάρκεια του εσπερινού της Κυριακής χοροστατούντος του οικείου Μητροπολίτου και Γέροντος της Μονής κ. Αθανασίου ο οποίος στην ομιλία του προς τον ενθρονιζόμενο ηγούμενο εξήρε το νόημα της ταπεινώσεως, αρετή η οποία πρέπει να κοσμεί τον προϊστάμενο κάθε μοναστικής κοινότητας έχοντας ως πρότυπο τον Αρχιποιμένα Χριστό”.

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ

_________________

Στην ενθρόνιση παρίστατο και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ πνευματικός αδελφός του Σεβασμιότατου Λεμεσού και πλήθος λαού: Κληρικοί, μοναχοί και λαικοί. Συμπροσηύχοντο επίσης ευσεβείς πιστοί οι οποίοι διένειμαν αντιπαπικά φυλλάδια του παραδοσιακού συλλόγου ΠΑΧΟΚ. Ο σύλλογος αυτός πρωτοστατεί στον αντιοικουμενιστικό αγώνα και έδωσε δυναμικό παρόν εναντίον του “Διαθρησκειακού συνεδρίου” to 2008 και εναντίον των Παπικών κατά την πρόσφατη συνάντηση Παπικών - Ορθοδόξων στην Πάφο.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΦΥΛΛΑΔΙΟΥ

_____________

Στα φυλλάδια του ΠΑΧΟΚ γίνεται αναφορά στην επίσκεψη του Πάπα. Χαρακτηρίζεται ανεπιθύμητος στην Κύπρο επειδή είναι αρχηγός αιρέσεως. Γι’ αυτό είναι αδιανόητο να του απευθύνεται πρόσκληση επίσκεψης από την Εκκλησία της Κύπρου. Ταυτόχρονα τονίζεται το γεγονός ότι επειδή ξεσηκώθηκε παγκόσμια κατακραυγή εξαιτίας της συγκάλυψης των παιδεραστών φραγκοπαπάδων ο Πάπας Βενέδικτος ο οποίος ενέχεται για τo έγκλημα είναι ηθικά ανίσχυρος να μιλήσει για τα δίκαια της Κύπρου. Γι’ αυτό η επίσκεψή του θα αποβεί αιτία σκανδαλισμού και όχι αρωγή προς το λαό της Κύπρου. Ταυτόχρονα καλεί τους επισκόπους της Εκκλησίας της Κύπρου να πάρουν θέση για την έλευση του Πάπα και να μην επιτρέψουν να συντελεστεί η παρανομία με την Παπική επίσκεψη στη νήσο των Αγίων και των ηρώων.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ

______________

Ο Σεβασμιότατος Λεμεσού δεν αντέδρασε την ώρα που τα μέλη του ΠΑΧΟΚ διένειμαν τα φυλλάδια και όλα τέλειωσαν ειρηνικά. Ολοι οι πιστοί έφυγαν από την ενθρόνιση συγκινημένοι και κατανυγμένοι για το νέο ευχάριστο εκκλησιαστικό γεγονός. Τα μοναστήρια ήταν αείποτε τα φρούρια της Ορθοδοξίας. Οσο περισσότερα δημιουργούνται και όσο πιο πολλές αγνές ψυχές που αγαπούν το Χριστό αφιερώνονται σε αυτά και αγωνίζονται με ταπείνωση τόσο πιο πλούσια η ευλογία του Θεού.

ΤΑ ΔΙΑΔΡΑΜΑΤΙΣΘΕΝΤΑ ΣΤΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

___________

Εκεί λοιπόν που όλοι νόμιζαν ότι όλα πήγαν κατά Θεόν ο Σεβασμιότατος Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ως μη όφειλε, δυο μέρες αργότερα ανακίνησε το θέμα στο Ιερατικό συνέδριο της Μητροπόλεως κατά τη διάρκεια του οποίου μίλησε απαξιωτικά για την ενέργεια των μελών του ΠΑΧΟΚ και το περιεχόμενο του φυλλαδίου!!! Μια νέα δηλαδή οδυνηρή έκπληξη που ο Σεβασμιότατος Λεμεσού επεφύλαξε στους πιστούς. Υπενθυμίζουμε κατωτέρω μερικά από τα οικουμενιστικά παρατράγουδα του Σεβασμιότατου ο οποίος αν και λαλίστατοςκατά καιρούς εναντίον του Οικουμενισμού έχει πλουσιότατη οικουμενιστικήδράση καταχωρημένη στο παθητικό του.

ΕΔΩΣΕ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΙΚΗ ΑΣΧΗΜΙΑ

__________________

Καταρχήν ο Σεβασμιότατος έδωσε τη συγκατάθεσή του για κάθε οικουμενιστική ασχημία που συνέβηκε τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο. Οχι μόνον ψήφισε υπέρ της διοργάνωσης της Διαθρησκειακής αλλά το πνευματικό του τέκνο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπόλεως κ. Πορφύριος υπήρξε ο κύριος οργανωτής του συνεδρίου της “Διαθρησκειακού Συνεδρίου” του 2008. Το ίδιο έκανε με την έλευση του Πάπα στην Κύπρο. Οχι μόνον ο ίδιος αλλά και όλοι οι επίσκοποι που επηρεάζει έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να προσκληθεί ο Πάπα.

ΦΟΒΗΘΗΚΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕΤΑΜΕΛΗΘΗΚΕ

________________

Λίγο πριν το “Διαθρησκειακό συνέδριο” του 2008 στη Λευκωσία η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου η Ακρόπολη της Κυπριακής Ορθοδοξίας έστειλε ελεγκτική επιστολή στους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου. Η επιστολή αυτή έκανε τρομερή αίσθηση μεταξύ του πληρώματος της Εκκλησίας και ανάγκασε την πλειοψηφία των μελών της Συνόδου να απόσχει από τις εργασίες του συνεδρίου της ανομίας παρά την περί του αντιθέτου αρχική τους πρόθεση. Είναι χαρακτηριστική η στάση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου ο οποίος όχι μόνον ψήφισε στη σύνοδο υπέρ της διοργάνωσης του Διαθρησκειακού συνεδρίου αλλά και πρωτοστάτησε διά του πνευματικού του τέκνου επισκόπου Νεαπόλεως Πορφυρίου στη διοργάνωσή του. Οταν αντελήφθη την αντίδραση της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου της Ακρόπολης της Κυπριακής Ορθοδοξίας ανέκρουσε πρύμναν. “Ηλθεν εις εαυτόν” πιστέψαμε αφελώς καλοπροαίρετα όλοι τότε. Σε Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπολέως του έκανε στροφή 180 μοιρών και είπε στους ιερείς του ότι ο ίδιος δεν θα παραστεί στο “Διαθρησκειακό συνέδριο” και τους πρότρεψε να πράξουν το ίδιο. Αυτά συνέβησαν πριν δύο χρόνια και μας γέμισαν όλους χαρά.

ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

_________________

Και όμως! Δυστυχώς σε Ιερατικό συνέδριο που πραγματοποίησε προχθές στη Μητρόπολή του, μετά την ενθρόνιση του νέου ηγουμένου της Μονής Συμβούλου Χριστού, κατάφερε πισώπλατη μαχαιριά εναντίον των αγωνιζομένων πιστών που διένειμαν φυλλάδια εναντίον της έλευσης του Πάπα στην Κύπρο και καλούσαν τους Ιεράρχες της Εκκλησίας της Κύπρου να μην παραστούν στην υποδοχή του Πάπα και να ματαιώσουν την έλευση του Πάπα.

ΕΥΛΟΓΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

_________________

Η στάση του Σεβασμιότατου Λεμεσού εμβάλλει σε μεγάλες ανησυχίες τους πιστούς. Καταρχήν απέδειξε ότι δεν ήλθεν “εις εαυτόν” όταν ανέκρουσε πρύμναν κατά το “Διαθρησκειακό συνέδριο” του 2008. Απλά φοβήθηκε το πνευματικό κύρος της Μονής Σταυροβουνίου και έκανε πίσω. Τώρα στο πρόσφατο Ιερατικό συνέδριο της Μητρόπολής του έδειξε για μια ακόμη φορά τα πραγματικά του συναισθήματα για τον Οικουμενισμό που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που ισχυρίζεται ότι πρεσβεύει στις ομιλίες του.

ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΚΩΝ

________________

Οι πιστοί προσεύχονται η απαξίωση με την οποία μίλησε στο ιερατικό συνέδριο για όσους αγωνίζονται εναντίον του Οικουμενισμού και διαμαρτύρονται για την έλευση του Πάπα στην Κύπρο να μην είναι προάγγελος νέων οικουμενιστικών ενεργειών του Σεβασμιότατου. Ελπίζουν ότι η στάση του αυτή δεν προλειαίνει ενεργή παρουσία του Μητροπολίτη Αθανάσιου και των επισκόπων πιου ελέγχει στην υποδοχή του Πάπα κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα. Ακόμη και στην περίπτωση που τυχόν ο Πάπας θα φέρει λείψανα του Αποστόλου Βαρνάβα στην Κύπρο. Στο Σεβασμιότατο εναπόκειται να διασκεδάσει κάθε εύλογη ανησυχία που προκλήθηκε ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ εξαιτίας της δικής του απαράδεκτης συμπεριφοράς.

ΕΤΣΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ;

_________________

Υπενθυμίζουμε στο Σεβασμιότατο ότι έχει Αγιορειτικές ρίζες και ότι οι Αγιορείτες αντετάχθηκαν έντονα στην επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα. Σύμφωνα με ποια λογική θεωρείται ανεπίτρεπτη η επίσκεψη του Πάπα στην Αθήνα και είναι θεμιτή στην Κύπρο; Δεν φτάνει που ο Σεβασμιότατος έδωσε την πλήρη συγκατάθεσή του για να απευθυνθεί πρόσκληση στον Πάπα; Είναι ανάγκη να καρφώνει πισώπλατα τους αγωνιζόμενους πιστούς που διαμαρτύρονται για την έλευση του αιρεσιάρχη της Ρώμης;

5 σχόλια:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Μπορεί να είναι κι αυτός απόφοιτος του Χάρβαρντ και του εμ-άι-τι. Ή να έκανε φροντηστήριο εκεί. Πάντως, η ορθοδοξολογία του "σκίζει", κατά την πεζοδρομιακή ομιλούμενη.

Ανώνυμος είπε...

Και ο Λεμεσού Αθανάσιος;;

Χριστόφορος

Ανώνυμος είπε...

Αυτός δεν ήταν που δεχόταν απόψεις ότι ο Θεός δήθεν δεν τιμωρεί;

Και ψιλοσυζητούσε για την θεωρία της εξέλιξης;

Φαίδων

p. Michael Voskos είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,

Χαίρομαι για τις ορθόδοξες απόψεις που εκφράζεις στα κείμενά σου και για το θάρρος της γνώμης σου. Θλίβομαι όμως αφάνταστα για το γεγονός ότι τόσο εύκολα γίνεσαι κριτής των πάντων και νιώθεις τόσο άνετα να μιλάς εντελώς απαξιωτικά για πρόσωπα καθόλα σεβάσμια. Πόσο μάλλον όταν αυτά που γράφεις δεν στηρίζονται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά σε πληροφορίες που σου μεταφέρουν τρίτα πρόσωπα ή στη δική σου προσωπική κρίση.
Ως κληρικός της Μητροπόλεως Λεμεσού ήμουν παρών στο Ιερατικό Συνέδριο, στο οποίο αναφέρεσαι, και το οποίο παρακολούθησα όπως πάντοτε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού ο λόγος του Μητροπολίτη μας είναι πάντοτε λόγος πνευματικός, λόγος αγιογραφικός και πατερικός, λόγος παραδοσιακός, λόγος γεμάτος αγάπη και πόνο για την Εκκλησία του Χριστού.
Τα όσα αναφέρεις για το εν λόγω Ιερατικό Συνέδριο και προπαντώς τα συμπεράσματα τα οποία εξάγεις αποτελούν πραγματικό βιασμό της αλήθειας. Γιατί τα όσα λέχθηκαν από τον Μητροπολίτη Λεμεσού σχετικά με την άφιξη του Πάπα στην Κύπρο είναι εντελώς ασύμβατα με όσα εσύ αναφέρεις στο κείμενό σου. Ξεκάθαρα τόνισε προς τιμήν του ο Μητροπολίτης μας ενώπιον όλων των κληρικών της Μητροπόλεώς του ότι ο Παπισμός δεν είναι εκκλησία, αλλά αίρεση, και ότι ο Πάπας δεν είναι επίσκοπος, αλλά αιρεσιάρχης. Μάλιστα είχε την τόλμη και την παρρησία να μας καλέσει να προσευχηθούμε όλοι να δώσει ο Θεός να μη γίνει η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, γιατί μια τέτοια επίσκεψη μόνο δεινά θα φέρει στον τόπο μας. Μας είπε δε χωρίς καμιά επιφύλαξη ότι δεν θα παραστεί στην υποδοχή του Πάπα, έστω κι αν τεθεί θέμα να χάσει εξαιτίας της στάσης του τη θέση του.
Εκείνο που έψεξε με έντονο τρόπο ο Μητροπολίτης Λεμεσού στο τελευταίο Ιερατικό Συνέδριο ήταν το γεγονός ότι τα μέλη του ΠΑΧΟΚ μοίραζαν φυλλάδια και εικονίτσες στην ενθρόνιση του Ηγουμένου της Μονής Συμβούλου Χριστού, αλλά και σε άλλη περίπτωση έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό της Λεμεσού, χωρίς καθόλου να νιώσουν την ανάγκη να ζητήσουν την άδεια και την ευλογία του οικείου Επισκόπου. Μάλιστα δε όταν ερωτήθηκαν αν έχουν την άδεια του Μητροπολίτη, μίλησαν με απαξιωτικό τρόπο για τον ίδιο.
Εσύ, αγαπητέ Παναγιώτη, θεωρείς ότι αυτό αποτελεί ορθόδοξο ήθος; Ή πιστεύεις μήπως ότι μόνο τα λιγοστά μέλη του ΠΑΧΟΚ είναι αγωνιστές Ορθόδοξοι Χριστιανοί;
Ο Μητροπολίτης μας ως αληθινός Επίσκοπος της Εκκλησίας του Χριστού αγωνιά πρωτίστως και κυρίως για την ενότητα της Εκκλησίας. Γι’ αυτό μας είπε σχετικά: Ο Πάπας θα έρθει και θα φύγει, αλλά αν η ενότητα της Εκκλησίας μας κλονιστεί η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Μας κάλεσε δε να ενημερώσουμε μεν σωστά τον κόσμο, αλλά να μη συμμετάσχουμε σε ενέργειες που θα μπορούσαν να τραυματίσουν την ενότητα της Εκκλησίας. Αντιμετωπίστε την επίσκεψη του Πάπα, μας είπε, σαν μια επίσκεψη ενός αρχηγού κράτους. Όπως τόσοι και τόσοι αρχηγοί κρατών έρχονται και παρέρχονται, χωρίς να τους δίνουμε καμιά σημασία, έτσι και ο Πάπας θα έλθει και θα παρέλθει.
Η Εκκλησία της Κύπρου έζησε στο παρελθόν διχασμούς και διχόνοιες από υπέρμετρο ζήλο σεβαστών εκκλησιαστικών ανδρών και οι συνέπειες ήταν οδυνηρές. Όμως το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα. Να μην επιτρέψουμε ξανά ο υπέρμετρος ζήλος να μας οδηγήσει σε διχόνοιες και διχασμούς. Γιατί όσο φοβερή είναι η αίρεση, άλλο τόσο φοβερό είναι και το σχίσμα, κατά τον λόγο του Ιερού Χρυσοστόμου, και ούτε το αίμα του μαρτυρίου δεν μπορεί να ξεπλύνει το αμάρτημα να διαιρέσει κανείς την Εκκλησία.
Κλείνοντας, θα σε παρακαλούσα, αγαπητέ Παναγιώτη, να είσαι πιο σφαιρικός στις κρίσεις σου και πιο προσεκτικός στα συμπεράσματα τα οποία εξάγεις, γιατι όταν η κρίση παύει να είναι σωστή κρίση γίνεται κατάκριση και η κατάκριση είναι μεγάλη αμαρτία.

Με εκτίμηση,
Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Βοσκός
Εφημέριος Ι. Ν. Απ. Ανδρέου (Λεμεσού)

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Το σχόλιο δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου πριν επικοινωνήσω με τον π. Μιχαήλ Βοσκό τηλεφωνικά ο οπoίος με ενημέρωσe ότι απέστειλε και στις "Ακτίνες" σχόλιο.

Αναμένω κάποιες εξηγήσεις και διευκρινήσεις στα θέματα που αναφέρθηκε ο σεβαστός και αγαπητός πρωτοπρεσβύτερος και μόλις τις λάβω θα αναρτήσω το σχόλιο στην ιστοσελίδα μου και θα δώσω απάντηση στις θέσεις του.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com