10 Νοε 2009

Κωνσταντίνος Χολέβας, Ο κ. Νταβούτογλου και τα Οθωμανικά Βαλκάνια


Η πρωτεύουσα της Βοσνίας, το Σαράγεβο, έχει τουρκογενές όνομα. Προέρχεται από τις λέξεις Σαράϊ-Μπόσνα, δηλαδή το ανάκτορο του πασά της Βοσνίας. Αυτός ο συμβολισμός φαίνεται ότι ενέπνευσε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και από την πόλη αυτή υπογράμμισε τα νεο-οθωμανικά σχέδια της χώρας του και τον θαυμασμό του για την καλή εποχή των Οθωμανικών Βαλκανίων.
Προφανώς ο κ. Νταβούτογλου διαβάζει επιλεκτικά την ιστορία. Αποφεύγει να διαβάσει για τα μαρτύρια, τις εκτελέσεις και τις σφαγές των Χριστιανικών πληθυσμών από τους Οθωμανούς στα Βαλκάνια. Δεν θέλει να θυμηθεί τον Τούρκο περιηγητή του 17ου αιώνος Εβλιγιά Τσελεμπή, ο οποίος στο χρονικό του καταγράφει βιαίους εξισλαμισμούς και παιδομάζωμα σε όλο τον Βαλκανικό χώρο.
Προτιμά να μη διαβάζει τον Γάλλο πρόξενο στην Πάτρα του 18ου αιώνος Φραγκίσκο Πουκεβίλ, ο οποίος περιγράφει ως αυτόπτης μάρτυς το μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου από τη Σαμαρίνα στα χέρια του Αλή Πασά.
Ούτε ενδιαφέρθηκε να διαβάσει τις δημοσιευμένες αποφάσεις του οθωμανικού ιεροδικαστηρίου Βεροίας του 1600 -1650 όπου αναφέρονται εκτελέσεις αθώων Ελλήνων και εξισλαμισμοί παιδιών παρά την αντίθεση των μητέρων τους!
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός προωθεί τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας του. Το ερώτημα είναι, εμείς τί κάνουμε για να τον αποθαρρύνουμε. Πιστεύω, λοιπόν, ότι πρέπει πρωτίστως να παύσουμε να καλλιεργούμε αναθεωρητικές απόψεις στα σχολικά βιβλία, όπως εκείνες της κ. Ρεπούση, η οποία παρουσίαζε την Οθωμανική Αυτοκρατορία σαν ένα θαυμαστό χώρο σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Επίσης πρέπει να μην επαναλάβουμε λανθασμένους χειρισμούς, όπως τα λάθη του 1996 με τα Ίμια και του 1997 με τη Μαδρίτη, όπου αναγνωρίσαμε τα «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα» της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Επιπλέον οφείλουμε να περιορίσουμε το Τουρκικό προξενείο Κομοτηνής στον ρόλο που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις και να μην επιτρέπουμε να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Και φυσικά χρειάζεται να διαμηνύσουμε ότι η Τουρκία δεν έχει ευρωπαϊκή προοπτική όσο διατηρείται το casus belli για τα 12 μίλια και όσο παραμένει ο Αττίλας στην Κύπρο.
Μπορεί οι κυβερνώντες ισλαμιστές να διαφωνούν σε πολλά με τους στρατιωτικούς στην Άγκυρα, αλλά σε ένα συμφωνούν: Στον επεκτατισμό κατά του Ελληνισμού.

Κωνσταντίνος Χολέβας
Πολιτικός επιστήμων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com