13 Σεπ 2009

Απολογιστική Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Θεολόγων ΑΠΘ


Θεσσαλονίκη 12-09-2009

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε εχθές με τον καθιερωμένο Αγιασμό στις σχολικές μονάδες της χώρας μας.
Ωστόσο παρά τις προθέσεις, τις δηλώσεις, τα σχόλια και τις ενστάσεις για την ετοιμότητα των σχολείων, τις υποδομές, τις προσλήψεις, κ.λπ. παραμένουν ανοιχτά τα ζητήματα που αφορούν την θρησκευτική αγωγή στην πατρίδα μας.
Ζητήματα όπως είναι η θέση και ο ρόλος του Μαθήματος των Θρησκευτικών, το απαράδεκτο φαινόμενο των Απαλλαγών, η άτυπη «εξαφάνιση» του ΜΘ στο Δημοτικό σχολείο, η υποβάθμιση του ΜΘ στην τεχνική εκπαίδευση, η απουσία της ειδικότητας του Θεολόγου σε άλλους τύπους της εκπαίδευσης, π.χ. ΣΔΕ.
Τι κι αν βρισκόμαστε εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο διάλογος για την παιδεία συνεχίζεται δίχως όμως να τολμά να αγγίξει αυτό το ευαίσθητο θέμα της θρησκευτικής αγωγής.
Οι ευθύνες βέβαια είναι συλλογικές και διαχρονικές (Πολιτεία - Εκκλησιαστική διοίκηση, αλλά και τα πανεπιστημιακά τμήματα για την μη ολοκληρωμένη κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς και ο χώρος των αποφοίτων για την απουσία και την αφωνία) για την κατάσταση αυτή έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.
Η Πρωτοβουλία μας, η ιστορία της οποίας είναι λίγο-πολύ γνωστή (ξεκίνησε με αφορμή τις εγκυκλίους πέρυσι, για να αναδείξει τα χρόνια προβλήματα του πολύπαθου θεολογικού κλάδου στην χώρα μας σήμερα), 14 μήνες μετά έχει κλείσει τον κύκλο της.
Η κίνηση αυτή δεν ήταν πολιτική, αλλά προήλθε από την αγάπη της Ομάδας Μεταπτυχιακών φοιτητών για το αντικείμενο τους, και με πραγματική αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι…
Αξίζει να μνημονεύσουμε τα σημαντικότερα αποτελέσματα από τις ενέργειες της Ομάδος, όπως είναι η μετάβαση και επικοινωνία με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες στην Αθήνα στο Υπ. Εσωτερικών & το ΑΣΕΠ, η αποστολή διευκρινιστικών απαντητικών επιστολών, κ.α.
Η κληρονομιά δε της Πρωτοβουλίας Θεολόγων ΑΠΘ, είναι ότι επικαιροποίησε τις θέσεις της Πολιτείας και άλλων φορέων (π.χ. Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για το ζήτημα του ΘΜ αλλά και της επαγγελματικής κατοχύρωσης των Θεολόγων (καταρρίπτοντας έτσι γνωστά μυθεύματα). Σημαντικός αρωγός στην διεκδίκηση των όσων οι σημερινοί Θεολόγοι δικαιούνται στάθηκε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την κοινοποίηση των 7 σημείων για την αξιοποίηση του θεολογικού δυναμικού στην χώρα μας σήμερα.
Σημαντική ήταν και η ανταπόκριση που προέκυψε κατόπιν κοινοποιήσεως του Υπομνήματος στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και διαβίβαση σε όλες τις Κ.Ο. των κομμάτων, με την κατάθεση ερώτησης από τον κ. Μάκη Βορίδη βουλευτή Αττικής του ΛΑΟΣ.
Παράλληλα η ομάδα ανέλαβε να απαντήσει στους «44» για τον «σεβασμό και την συμπαράσταση τους» προς εμάς τους αδιόριστους, αλλά και στον Σύλλογο Αδιορίστων Ελλάδος, για τον εμπαιγμό των εκπροσώπων τους.
Η Ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους 140 υπογράφοντες (Τελειοφοίτους, Αποφοίτους & Μεταπτυχιακούς σπουδαστές και των 2 τμημάτων της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ) το Υπόμνημα της, για την εμπιστοσύνη και το ενδιαφέρον τους για το εγχείρημα αυτό και ζητά συγγνώμη για τα όποια λάθη και παραλείψεις.
Με πραγματική αγωνία για το μέλλον του ΘΜ στο ελληνικό σχολείο, που ορισμένοι θέλουν οπωσδήποτε να απολέσει την ελληνορθόδοξη παράδοση μας, η Ομάδα Μεταπτυχιακών φοιτητών ως το εκτελεστικό σκέλος της Πρωτοβουλίας Θεολόγων ΑΠΘ, θεωρώντας ότι ο σημαντικός στόχος της δραστηριοποίησης και ευαισθητοποίησης όλων έχει πραγματοποιηθεί ως ένα βαθμό, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη συλλογικής και οργανωμένης έκφρασης μέσα από έναν ισχυρό Σύλλογο, δηλώνει την πλήρη συστοιχία της με τον νεοσυσταθέντα ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΘΕΟΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ και καλεί όλους τους συναδέλφους να τον στηρίξουν με κάθε μέσο, για να ακουσθούν επιτέλους τα δίκαια αιτήματα του θεολογικού κόσμου.
Ιδιαίτερες δε ευχαριστίες πρέπει να αποδοθούν για την στήριξη και συμπαράσταση στις προσπάθειες μας όλο αυτό το διάστημα, στο Παρ/μα της ΠΕΘ ν. Λάρισας και τον Γ.Γ. αυτής κ. Χ. Ανδρεόπουλο, στην Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αδιορίστων Θεολόγων κ. Καραμαλίγκα Ζωή και κ. Μπεκίρη Αλέξανδρο, στο ιστολόγιο zoiforos.gr και τους διαχειριστές αυτού, στο ιστολόγιο των Θρησκευτικών thriskeftika.blogspot.com και τον διαχειριστή αυτού κ. Ιωάννη Τάτση – Θεολόγο, στο ιστολόγιο aktines.blogspot.com για την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια τους, ώστε να «επί-κοινωνηθούν» τα μηνύματα μας με όλους τους συναδέλφους και προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Πρωτοβουλία Θεολόγων ΑΠΘ,


Η ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ Α.Π.Θ.

ΔΕΒΕΤΖΙΔΗΣ Α.

ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗ Κ.

ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ Σ.

ΣΑΜΟΛΑΔΑΣ Γ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η "Πρωτοβουλια" καλό θα ήταν να άρχιζε τον αγώνα για τον Ομολογιακό-Ορθόδοξο Χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών και να μην δίνει βαρύτητα σε διορισμούς που δεν αξίζουν σε όσους δεν αγωνίζονται για τον Ορθόδοξο χαρακτήρα του Μαθήματος των Θρησκευτικών.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να γίνει αγώνας υπέρ του ομολογιακού μαθήματος.

Δημήτριος Νικολάου

Ανώνυμος είπε...

Η "Πρωτοβουλία" δεν μας αναπαύει ούτε μας ικανοποιεί. Μόνο για τις θέσεις ασχολείται και τους διορισμούς. Δυστυχώς. Και δεν ντρέπονται καθόλου.

Κανένας σοβαρός αγώνας για το ορθόδοξο μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία μας.
Ντροπή τους!

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρη μιλάς σε ώτα ανθρώπων που κοιτούν με ορθάνοιχτα τα ματια τις καρέκλες και αδιαφορούν αν για να τις καταλάβουν πατούν πάνω στο πτώμα του ομολογιακού χαρακτήρα του μαθήματος!....

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com