29 Μαρ 2009

Έρανοι-απάτες στην Ελλάδα της «αιώνιας αποκριάς»


ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ «ΝΤΥΝΟΝΤΑΙ» ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΙΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΕΠΩΣΟΥΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΥΡΩ
Το πάθημα του Σανιδά που ξέρει και ποιος είναι ο «σωσίας» του
Όταν η οικονομική κρίση κάνει τα πράγματα δύσκολα, για κάποιους υπάρχουν «δουλειές». Επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, όπου, ως γνωστόν «ό,τι δηλώσεις είσαι» κάποια… μυαλά σκαρφίζονται μεγαλοφυείς απάτες. Παριστάνοντας άλλους, «στήνουν» εράνους, ζητούν δανεικά, ενίσχυση, ή… φόρο και «τσεπώνουν» τεράστια ποσά, αφήνοντας τα ανυποψίαστα θύματα στα κρύα του λουτρού. Και τις αρχές να προσπαθούν να αντιδράσουν βγάζοντας… ανακοινώσεις.
Η οικονομική στενότητα των ημερών έχει οδηγήσει σε «έκρηξη» των απατών στο… όνομα εισαγγελέων, ιερέων, βουλευτών και άλλων. Τελευταία «θύματα», ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης Παύλος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς, στο όνομα των οποίων, βουλευτές, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες, μέχρι και… ηγούμενοι έχασαν τεράστια ποσά. Οι παραπάνω βέβαια, δεν ήταν οι πρώτοι, ούτε οι μόνοι, ούτε οι τελευταίοι που χρησιμοποιήθηκαν από απατεώνες.

Οι αετονύχηδες, «στήνουν» εράνους υποδυόμενοι «εθελοντές», ή και μέλη οργανισμών και εταιριών. Έχουν γίνει καταγγελίες για ψεύτικους εράνους από υποτιθέμενους εργαζομένους του Ερυθρού Σταυρού, της Εκκλησίας, σχολείων, αλλά και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κάποιοι μάλιστα, τις ημέρες των εορτών, είχαν τη φαεινή ιδέα να υποδυθούν τους… εργαζόμενους στην καθαριότητα και χτύπαγαν τα κουδούνια ζητώντας «δωράκι» από τους ανυποψίαστους κατοίκους που το είχαν ξαναζήσει παλιότερα, από τους αληθινούς σκουπιδιάρηδες! Όσο για το γιατί; Ακόμα και όταν δεν πρόκειται για μια καλοστημένη κομπίνα, αλλά για έναν ψεύτικο έρανο, στο όνομα υποτίθεται του Ερυθρού Σταυρού, τα κέρδη από την ευαισθησία του κόσμου μπορούν να φτάσουν σε αρκετές χιλιάδες ευρώ, μέσα σε μια μέρα…

Τιμωρήθηκε με… ανακοίνωση

Ο απατεώνας που εμφανιζόταν ως ο εισαγγελέας Γιώργος Σανιδάς είχε αν μη τι άλλο απύθμενο θράσος. Γιατί, μπορεί κανείς να καταλάβει ότι ένας κομπιναδόρος μπορεί να ρισκάρει «παίζοντας» έναν οποιοδήποτε χαρακτήρα, αλλά πώς δεν φοβήθηκε να προσεγγίσει βουλευτές, υποδυόμενος τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Προφανώς, όπως παραδέχεται τώρα ο… αληθινός κ. Σανιδάς, ήξερε τι έκανε και ήξερε τι θα επακολουθήσει. Ο… άλλος Σανιδάς ζήταγε χρήματα για φιλανθρωπικούς, υποτίθεται σκοπούς καταφέρνοντας να εξαπατήσει καλλιτέχνες, όπως ο τραγουδιστής Νίκος Κουρκούλης, επιχειρηματίες, βουλευτές, ηγουμένους μονών και άλλες προσωπικότητες.
Τα… μαντάτα έφτασαν και στα αυτιά του κ. Σανιδά. Και τι έκανε ο εισαγγελέας; Έβγαλε μια ανακοίνωση, στην οποία προειδοποιεί τα… μελλοντικά θύματα και, ούτε λίγο ούτε πολύ, λέει ότι ξέρει ποιος είναι ο απατεώνας. Γιατί δεν συλλαμβάνεται τότε; Επειδή, προφανώς, ξέρει καλά πώς να ξεφύγει.
Αφού ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε έχει ζητήσει ούτε πρόκειται να ζητήσει τη βοήθεια τρίτων προσώπων, ο κ. Σανιδάς λέει στην ανακοίνωσή του:«Το πρόσωπο που και κατά το παρελθόν είχε εκδηλώσει την ίδια συμπεριφορά συνεχίζει να τηλεφωνεί σε προέδρους Διοικητικών Συμβουλίων ή διευθύνοντες συμβούλους τραπεζικών εταιριών, επιχειρήσεων που διατηρούν τηλεοπτικούς σταθμούς ή άλλων εμπορικών επιχειρήσεων, υπεύθυνους των ΚΤΕΛ, διοικητές νοσοκομείων, μητροπολίτες και ηγουμένους ιερών μονών, τελευταία δε και σε βουλευτές και εμφανιζόμενος ως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, ζητεί να συνδράμουν οικονομικώς, για λόγους φιλανθρωπίας, δήθεν αναξιοπαθούντα άτομα.
Υποδεικνύει μάλιστα, για την κατάθεση των σχετικών συνεισφορών, ορισμένο τραπεζικό λογαριασμό ή το ταχυδρομείο (Ομονοίας ή Συντάγματος), αναφέρει δε και αριθμό κινητού τηλεφώνου, που ανήκει δήθεν σ' αυτόν, για περαιτέρω πληροφορίες. Ο εμφανιζόμενος ως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητεί να κατατεθούν τα χρήματα στο όνομα Διαμαντόπουλος, που προφανώς είναι το όνομά του και αυτός δεν είναι άλλος από κατάδικο προσφάτως αποφυλακισθέντα».

Το πάθημα του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου
Αμέσως μετά από τον κ. Σανιδά, ήταν η σειρά ενός Μητροπολίτη. Του Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο. Σε αυτή την περίπτωση, επρόκειτο περί σπείρας «επιστημόνων». Οι απατεώνες, εμφανίζονταν σαν εκπρόσωποι του Μητροπολίτη και χτύπαγαν… πόρτες ανυποψίαστων πιστών. Κρατώντας εικόνες της Παναγίας ή Αγίων στα χέρια τους, έλεγαν, περιφερόμενοι από σπίτι σε σπίτι, ότι κάνουν έρανο υπέρ της ενίσχυσης εκκλησιών και μοναστηριών. Αφού μάζεψαν αρκετά χρήματα, έγιναν καπνός. Και κάποιοι που κατάλαβαν ότι επρόκειτο για απάτη το κατήγγειλαν στο Μητροπολίτη. Ο κ. Παύλος έγινε έξαλλος. Πήγε στην αστυνομία και, στη συνέχεια, έκανε ό,τι και ο εισαγγελέας: Έβγαλε… ανακοίνωση και για να ενημερώσει όλους τους πιστούς, τη διένειμε στους δρόμους της Κοζάνης!
«Καταγγέλλουμε όλα αυτά και πληροφορούμε ότι πρόκειται περί απατεώνων κατ’ επάγγελμα, οι οποίοι εκμεταλλεύονται την πίστη και τη θρησκευτικότητα του φιλόθεου και φιλάγιου λαού μας. Συνιστούμε δε να μη προσφέρετε τον οβολό σας και να ενημερώνετε σχετικά την Ελληνική Αστυνομία» αναφέρει στην επιστολή του.

Είσαι ό,τι δηλώσεις


Η απάτη αυτή φαίνεται πάντως ότι είναι και από τις ευκολότερες. Γι’ αυτό και την κάνουν όλο και πιο πολλοί. Γι’ αυτό ίσως και υπάρχουν εκατοντάδες παραδείγματα από «ευυπόληπτους» πολίτες που… υποδύονται άλλους χαρακτήρες, απομυζώντας τα… προς το ζην και κάτι παραπάνω από όσους τους πιστεύουν.
Πρόσφατο περιστατικό αυτό με τον Σεϊχη Μακτούμ Αλ Μακτούμ του Ντουμπάι. Κύκλωμα απατεώνων έστησε μια κομπίνα-μαμούθ, εμφανιζόμενο ως εκπρόσωποι του Σεϊχη Χασέρ Μακτούμ Αλ Μακτούμ καταφέρνοντας να απομυζήσει τεράστια ποσά από Έλληνες και μη που ευελπιστούσαν σε μια συνεργασία με τον Άραβα κροίσο. Ο κ. Μακτούμ δεν έβγαλε… ανακοίνωση, αλλά επιφόρτισε μια ομάδα από την εταιρία του, τον επενδυτικό κολοσσό Al Fajer Group κοντά στο Palm του Ντουμπάι να ενημερώνει όσους καλούσαν για να μάθουν πώς πήγαινε η… επένδυσή τους, ότι είχαν πέσει θύματα απάτης. Και, κάνοντας ένα βήμα εμπρός, ενημέρωσε την αστυνομία της χώρας του και την Ιντερπόλ.
Άλλος κομπιναδόρος, στο Ηράκλειο της Κρήτης, σκέφτηκε να το παίξει ο ίδιος επιχειρηματίας: Εμφανίστηκε ως ομογενής από τη Δανία με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και ισχυρές διασυνδέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα. Έπειθε τα θύματά του να επενδύουν σε (ανύπαρκτα) προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, υποσχόμενος τεράστιες αποδόσεις.

Η Ασφάλεια Ηρακλείου, δέχτηκε δεκάδες καταγγελίες και έφτασε στα «ίχνη» του απατεώνα, ο οποίος έχει απίστευτη πειθώ, γνώσεις... μάνατζμεντ, εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση (πανάκριβα κοστούμια και ρολόγια). Και δεν έμεινε εκεί. Ο «επενδυτικός σύμβουλος», είχε κοσμοπολίτικη συμπεριφορά, έμενε σε πανάκριβα ξενοδοχεία και έκανε πανάκριβα δώρα στα θύματά του. Έτσι, τους έπειθε ότι είχε οικονομική επιφάνεια και να του εμπιστευθούν τα χρήματά τους. Τελικά, αν και δεν συνελήφθη ποτέ, η Ασφάλεια διαπίστωσε ότι επρόκειτο για Βούλγαρο που έμενε χρόνια στην Κρήτη και αποφάσισε, πριν φύγει, να «πιάσει την καλή». Μόνο από μια οικογένεια, ο 40χρονος απατεώνας κατάφερε να αρπάξει περισσότερα από 100.000 ευρώ.
Σε άλλη περίπτωση, η 49χρονη Φ.Δ. που είχε κάνει «τέχνη» την απάτη είδε την Ασφάλεια να σχηματίζει δικογραφία εις βάρος της, αφού την εντόπισε. Είχε καταφέρει να πείσει εκατοντάδες πολίτες απ’ όλη την Ελλάδα να βάλουν χρήματα στο λογαριασμό της, για τη βοήθεια κοριτσιού που υποτίθεται πως αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η κυρία «Μαρία Πολίτη», εμφανιζόμενη ως δασκάλα του κοριτσιού, κατάφερε να πείσει και δημοσιογράφους να τη βοηθήσουν, από τους οποίους ζήταγε να βγάλουν στον «αέρα» τον αριθμό του λογαριασμού του «κοριτσιού». Αυτό ήταν και που την «έκαψε». Ένας δημοσιογράφος επαρχιακού ραδιοφωνικού σταθμού, κατάφερε να ξεσκεπάσει την απάτη και να την οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Έγκαιρα…
Οι απατεώνες «παίζουν» με τα σημεία που «πονάνε» πιο πολύ τους Έλληνες. Όπως, για παράδειγμα το όνειρο του διορισμού των παιδιών τους στο Δημόσιο. Στην Πάτρα, ένας θρασύς κομπιναδόρος, ο Χ.Κ., εμφανιζόταν ως δημοσιογράφος, μέλος της ασφάλειας του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, αλλά και υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών, που διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον πρώην διοικητή του ΟΤΕ. Η απάτη, ήταν απλή. Υποσχόταν «ρουσφέτι» σε οικογένειες, από τις οποίες ζήταγε «λάδωμα», περίπου 20.000 ευρώ για να κάνει τη «δουλειά». Και όταν αυτές το έδιναν, υποσχόταν διορισμό στον… ΟΤΕ Πάτρας και γινόταν «καπνός». Δυστυχώς γι’ αυτόν, εντοπίστηκε.

Εξαπατούν γριούλες
Το αστυνομικό δελτίο, το τελευταίο διάστημα, είναι γεμάτο από υποθέσεις απάτης σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται τις χαλαρές αντιστάσεις των ηλικιωμένων και καταφέρνουν να τους αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά, εμφανιζόμενοι ως άλλοι. Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται ως εφοριακοί με πλαστές ταυτότητες, άλλες ως φίλοι των παιδιών τους, για τα οποία ξέρουν λεπτομέρειες, ώστε να πείσουν τα θύματά τους, άλλες ως… αστυνομικοί ή ακόμα και δημοσιογράφοι! Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών έχει σωρεία τέτοιων υποθέσεων στα αρχεία της…

Η «τέχνη» των απατεώνων
Η «τέχνη» των απατεώνων είναι ο τρόπος με τον οποίο σε προσελκύουν. Ο τρόπος που σε πείθουν ότι θα σου δώσουν χωρίς κόπο, αυτά που ήθελες. Ξέρουν να σκάψουν βαθιά μέσα σου για να δουν ποιο είναι το πιο τρελό σου όνειρο.
Για να σε πείσει ο απατεώνας, δεν θα «επιστρατεύσει» ταυτότητα. Άλλωστε, θα «πλασαριστεί» τόσο καλά που δεν θα… τολμήσεις να του τη ζητήσεις. Θα σε πείσει με την «αφ υψηλού» συμπεριφορά του, την πάντα προσεγμένη εμφάνισή του, την άνεση με την οποία κινείται στα «σαλόνια». Δεν θα «κοκορευτεί» για τις ισχυρές γνωριμίες του, αλλά θα φροντίσει να φανεί μέσα από τα λόγια του. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, θα τον δεις να κάνει ακριβές αγορές, τρελές παραγγελίες που δεν τις είχες… φανταστεί. Και να σου κάνει δώρα ονειρεμένα και πανάκριβα. Δε λυπάται τα λεφτά. Άλλωστε, θα σου τα πάρει διπλά.
Στις πιο πολλές περιπτώσεις, οι απατεώνες προσεγγίζουν «επωνύμους», όπως βουλευτές κ.α. για συγκεκριμένο λόγο. Ξέρουν ότι δύσκολα τα θύματά τους θα παραδεχτούν δημόσια ότι έπεσαν θύματα απάτης από δικό τους λάθος. Ότι θα παραδεχτούν πως «πιάστηκαν κορόιδα»…
Πηγή:«press-time»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com