30 Μαρ 2009

Επιστολή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου προς τον Υπουργό Παιδείας για θέματα των θεολόγων.
Επτά ζητήματα για το μάθημα των Θρησκευτικών και τους καθηγητές Θεολόγους θέτει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς τον Υπ. Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο .
H ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Αριθμ. Πρωτ. 4312 π.ε.
Aθήνησι 3η Μαρτίου 2009
Διεκπ. 406
ΠροςΤον Eξοχώτατον
κ. Aριστόβουλον Σπηλιωτόπουλον,
Υπουργόν Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ενταύθα.Εξοχώτατε κ. Υπουργέ,Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, εν τη Συνεδρία Αυτής της 5ης μηνός Φεβρουαρίου έ.ε, διεξήλθεν τα Πορίσματα - Προτάσεις της Ημερίδος «Εκκλησία και Θεολόγοι», η οποία διεξήχθη με την συνεργασίαν της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων, την 22αν Νοεμβρίου 2008 εις το Διορθόδοξον Κέντρον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης και απεφάσισεν όπως παρακάλεση υμάς να εξετάσητε, εις το πλαίσιον της αρμοδιότητος υμών, την δυνατότητα της ικανοποιήσεως των εξής προτάσεων:α) Αύξησις του αριθμού των κατ' έτος διοριζομένων Θεολό­γων προκειμένου να καλυφθή η αδιοριστία 4.000 και πλέον πτυχιού­χων Θεολογίας.β) Αύξησις των ωρών διδασκαλίας του μαθήματος των Θρη­σκευτικών εις την Δευτεροβάθμιον, Γενικήν, Τεχνικήν καί Έπαγγελματικήν Έκπαίδευσιν.γ) Διορισμός Θεολόγων και εις την Πρωτοβάθμιον Έκπαίδευ­σιν διά την διδασκαλίαν του μαθήματος των Θρησκευτικών, ως συμ­βαίνει με τους Καθηγητάς Ξένων Γλωσσών, Φυσικής Αγωγής και Μου­σικής διά τα αντίστοιχα μαθήματα.δ) Δυνατότης συμμετοχής των πτυχιούχων τής Θεολογίας εις διαγωνισμούς, εις τους οποίους μετέχουν και οι πτυχιούχοι των λοιπών Θεωρητικών Σχολών.ε) Αξιοποίησις Θεολόγων εις τον Θρησκευτικόν Τουρισμόν.στ) Διορισμός 100 Θεολόγων εις το ποιμαντικόν έργον της Εκ­κλησίας, κατόπιν προτάσεως των κατά τόπους Ιερών Μητροπόλεων.ζ) Διορισμός Θεολόγων ως ξεναγών Μουσείων ή Εκθέσεων Βυζαντινών ή Μεταβυζαντινών Κειμηλίων.Προς τούτοις, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απεφάσισεν όπως και αύθις έκφραση την παγίαν θέσιν Αυτής περί της υποχρεωτικής διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών διά τους Χριστιανούς Ορθοδόξους μαθητάς, ως και το Σύνταγμα ορίζει, και παρακάλεση υμάς όπως αγαθυνόμενος αποστείλητε σχετικήν διευκρινιστικήν Έγκύκλιον.Επί δε τούτοις, έχοντες δι' ελπίδος ότι εν τω εγνωσμένω σεβασμώ υμών προς την Έκκλησίαν θέλετε ικανοποιήσει δικαίως τα ως είρηται. αιτήματα και επικαλούμενοι, επί την υμετέραν Εξοχότητα πλουσίαν την Χάριν του Θεού και το άπειρον Αυτού έλεος, διατελούμεν μετ' ευχών διαπύρων.
Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, Πρόεδρος
Ο Αρχιγραμματεύς Άρχιμ. Κύριλλος Μισιακούλης
___________________________________
Κοινοποιήσεις
1. Πανελλήνιον Ένωσιν Θεολόγων, Ενταύθα.
2. Πρωτοβουλίαν Αποφοίτων, Μεταπτυχιακών και Τελειοφοίτων Φοιτητών της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.Εις Σίνδον

Φωτογραφίες των εγγράφων της Συνόδου από : http://thriskeftika.blogspot.com/
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ.
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΣΧΕΤΙΚΑ :
Η Δ.Ι.Σ τoν Οκτώβριο του 2008 είχε αποφασίσει σχετικά :
Πρώτη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Οκτώβριο 2008Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2008, στην πρώτη τακτική Συνεδρία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία :- Για το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών στην δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μετά από τα αισθήματα ανησυχίας και αγωνίας των γονέων και κηδεμόνων για την διατήρηση της διδασκαλίας του μαθήματος αυτού στη μαθητιώσα νεολαία, των οποίων δέκτης γίνεται καθημερινώς η Εκκλησία, θα αποσταλεί επιστολή της Ιεράς Συνόδου προς τον Εξοχώτατο Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, δια της οποίας θα εκφράζεται η απόλυτη ανάγκη επιλύσεως του θέματος, σύμφωνα και με την άποψη της πλειονοψηφίας των γονέων, των θεολόγων καθηγητών και όλης της κοινής γνώμης και η παράκληση να διευκρινισθεί στους εκπαιδευτικούς η δεοντολογία περί της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών.
http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp?id=1035&what_sub=d_typou
Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα είχε κάνει σχετικές δηλώσεις :
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008
Δηλώσεις Μακαριωτάτου αμέσως μετά τη Συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ.23/10/2008Αμέσως μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις καθιερωμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Μακαριώτατος ρωτήθηκε και για την επιστολή που η Δ.Ι.Σ. θα στείλει στον Υπουργό Παιδείας σχετικά με το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των θρησκευτικών και επεσήμανε πως η Εκκλησία θα επιδιώξει να συζητήσει με τον Υπ. Παιδείας για το πώς θα αναβαθμιστεί το μάθημα τονίζοντας, «τα θρησκευτικά είναι πολιτισμός, είναι στόχος του ανθρώπου, αν τα πάρουμε ξερά δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτα».http://www.ecclesia.gr/greeknews/default.asp
Βλέπε : Διαρκής Ιερά Σύνοδος : Αναζητείτε η χαμένη επιστολή για τα Θρησκευτικά
Μακαριώτατε και σεβαστοί αρχιερείς, το πρόβλημα δεν λύθηκε, παρά τις πολλές προφορικές δηλώσεις του πρώην Υπουργού Παιδείας. Εκτός από την επιστολή, μιλήστε και για το απαράδεκτο περιεχόμενό όλων των νέων βιβλίων.
Για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις όπως ο τίτλος «Περισσότερες ώρες για τα Θρησκευτικά ζητά η εκκλησία με επιστολή στον υπ. Παιδείας» που διαβάσαμε στο:
http://www.esos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1006&Itemid=231
Έχουμε να πούμε ότι η Σύνοδος ζητά να δοθεί η ώρα που κόπηκε στην Γ΄Λυκείου εδώ και χρόνια και παρά τις δικαστικές αποφάσεις δεν έχει ακόμη δοθεί. Που είναι ο Συνήγορος του Πολίτη, δεν βλέπει εδώ παραβίαση των νόμων;
Αλλά θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com