1 Ιαν 2009

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΙΣΧΥΡΩΝ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΣΕΒΟΝΤΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ


Η μεγάλη προσφορά της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό λαό αμφισβητείται τα τελευταία χρόνια και η Εκκλησία δέχεται συνεχώς ύπουλες μαχαιριές.
Οι διάφορες ξενοκίνητες αιρέσεις δεν ελέγχονται από κανένα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην ομόδοξη Ρωσία .


ΜΕΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


Μόσχα


Ρωσικό Δικαστήριο απαγόρευσε τις δραστηριότητες των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» στη Μόσχα, εντείνοντας τη δραστηριότητα ενάντια σε αυτό που οι αρχές θεωρούν «ολοκληρωτικές λατρείες».
Η απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με εκπρόσωπο του να πιέζει τη Ρωσική κυβέρνηση να τιμήσει τις δεσμεύσεις της, σεβόμενη το δικαίωμα όλων των ανθρώπων για θρησκευτική ελευθερία.

Το περιφερειακό Δικαστήριο της πρωτεύουσας Golovinsky απαγόρευσε τη λειτουργία της «Εταιρείας Σκοπιάς», κάτω από πρόνοια η οποία δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσει την υποκίνηση έλλειψης ανεκτικότητας και το θρησκευτικό διχασμό.
Το Δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα υπέρ των κατηγόρων της «Σκοπιάς» οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά» καταστρέφουν οικογένειες, εμπνέουν το θρησκευτικό μίσος και αναγκάζουν άρρωστους ανθρώπους να αρνηθούν ιατρική βοήθεια. Επισημαίνεται ότι οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά», αντιτίθενται στις μεταγγίσεις αίματος. Η δικηγόρος υπεράσπισης τους Galina Krylova είπε, ότι, θα ασκήσει έφεση σε κάποιο ανώτερο Δικαστήριο.
Η Krylova υπερασπίζεται τους «Μάρτυρες του Ιεχωβά» στη Μόσχα από το 1998, όταν πάρθηκαν για πρώτη φορά νομικά μέτρα εναντίον τους. Μια πιο πρόσφατη υπόθεση εναντίον της οργάνωσης, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει 130,000 πιστούς στην Ρωσία, από τους οποίους οι 10,000 βρίσκονται στη Μόσχα, είχε αποσυρθεί.

Τον περασμένο Οκτώβριο, κυβερνητικοί και θρησκευτικοί επίσημοι στη Ρωσία κατηγόρησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι, χρησιμοποιούσαν ομάδες όπως οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά», οι Μορμόνοι, οι Σαηεντολόγοι και η «Ενωτική Εκκλησία» για να υποσκάψουν τη Ρωσική κυβέρνηση.
Συμμετέχοντες σε συνέδριο της Μόσχας με τίτλο «Ολοκληρωτικές λατρείες: Όπλο μαζικής καταστροφής» εισηγήθηκαν όπως η χώρα τροποποιήσει τον ποινικό της κώδικα για να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τέτοιου είδους ομάδες. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν επίσημοι του Υπουργείου Εσωτερικών, εκπαιδευτικοί και αντιπρόσωποι της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσημα, το Ρωσικό σύνταγμα απαγορεύει το θρησκευτικό διωγμό.

Παρ’ όλα αυτά, το 1997 η Ρωσία ψήφισε τον αμφισβητήσιμο νόμο «της ελευθερίας συνειδήσεως και του θρησκευτικού συνδέσμου», απαιτώντας από τις θρησκευτικές ομάδες ν’ αποδείξουν, ότι, υπήρχαν στη Ρωσία για 15 τουλάχιστον χρόνια προτού τους επιτραπεί η επίσημη εγγραφή.

Ο νόμος περιγράφει την Ορθόδοξη Εκκλησία ως την κυρίαρχη θρησκεία της χώρας, ονομάζει το Ισλάμ, τον Ιουδαϊσμό και το Βουδισμό σαν άλλες «παραδοσιακές» θρησκείες. Όλες οι υπόλοιπες ομολογίες, συμπεριλαμβανομένων των Ρωμαιοκαθολικών και των κύριων προτεσταντικών «εκκλησιών», υποβιβάζονται σ’ ένα δευτερεύοντα ρόλο και υπόκεινται σε αυστηρές απαιτήσεις εγγραφής.
Πηγή :http://www.rickross.com/reference/jw/jw180.html

2. Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΟΥ ΙΕΧΩΒΑ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ


Το Δικαστήριο της Μόσχας, ασχολήθηκε στις 16 Ιουνίου 2004, με την έφεση που υπέβαλε η «Εταιρεία Σκοπιά των Μαρτύρων του Ιεχωβά» Μόσχας. Η οργάνωση είχε ζητήσει την απόρριψη της απόφασης της 26ης Μαρτίου 2004, την οποία είχε εκδώσει το περιφερειακό Δικαστήριο του Βορείου διοικητικού τομέα.

Οι Δικηγόροι των «Μαρτύρων του Ιεχωβά», υπέβαλαν ένα μεγάλο κατάλογο από έγγραφα τα οποία κατά την γνώμη τους αποδείκνυαν ότι το Δικαστήριο του Golovinsky δεν γνώριζε τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης. Το διάβασμα του καταλόγου διήρκησε σχεδόν μία ώρα, αλλά το Δικαστήριο, παρόλα αυτά, δεν έλαβε ιδιαίτερα υπόψη τα επιχειρήματα του και όλα τα έγγραφα απορρίφθηκαν για ακόμη μία φορά, επειδή θεωρήθηκαν άσχετα με την υπόθεση.

Ακολούθως έγινε μία μακρά δήλωση από το Δικηγόρο της Σκοπιάς. Η υπεράσπιση της οργάνωσης, σύγκρινε τη διάλυση της εταιρείας, με τη θανατική ποινή και στη συνέχεια άρχισε ν’ απειλεί το Δικαστήριο και τη Ρωσία ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ένας από τους Δικηγόρους της εταιρείας, στην αγόρευσή του, όπως συνέβαινε και με τις προηγούμενες, επαναλάμβανε συνεχώς ότι υπήρχαν μονάχα έξι μάρτυρες από την πλευρά του παραπονούμενου (του τοπικού δικηγόρου του Βόρειου Τμήματος της Μόσχας) οι οποίοι αναφέρθηκαν σε προβλήματα στις οικογένειες τους, λόγω της εμπλοκής τους στην οργάνωση.

Είναι φανερό ότι σε κάθε Δικαστήριο υπάρχει ένας περιορισμένος αριθμός μαρτύρων και δεν μπορούν να καλεστούν 10, 000 μάρτυρες για κατάθεση. Ένας από τους Δικηγόρους της «Σκοπιάς» άρχισε να κάνει διάλεξη στο Δικαστήριο, αφήνοντας να νοηθεί ότι η Ρωσία και τα Δικαστήρια της (συμπεριλαμβανομένου και αυτού) διακατέχονται από προκατάληψη και αδικία και δεν συμμορφώνονται με τους Ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους δικαστικούς νόμους, τους οποίους μπήκε στον κόπο να αναφέρει.

Μετά από αυτό, οι δικαστές συσκέφθηκαν και μετά από 15 λεπτά επέστρεψαν στην αίθουσα και εκφώνησαν την απόφαση: «Η απόφαση του Δικαστηρίου Golovinsky παραμένει εν ισχύ, και η έφεση των «Μαρτύρων του Ιεχωβά απορρίπτεται».Υπάρχει δικαίωμα έφεσης για ένα χρόνο αλλά η απόφαση εφαρμόζεται αμέσως Ο οργανισμός των «Μαρτύρων του Ιεχωβά» στην Μόσχα διαλύεται.

Alexander Dvorkin

President of the Center of Religious Studies (Μόσχας)

3. ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΣΕΚΤΕΣ"


Pravda - 21.12.2006

Andrey Chizh Pravda.ru

Στη ρωσική πόλη Lipetsk, εννέα πρόσωπα που ανήκουν στη σέκτα «Powerful God’s Mother Orthodox Church», ή αλλιώς «The Blessed Virgin’s Center» τέθηκαν υπό κράτηση.Τα μέλη της λατρείας χρησιμοποιούσαν έκθεση αποκαλούμενη «το νησί Solovki είναι ένα άλλος Γολγοθάς» ως κάλυψη για να κερδίσουν τους εφήβους. Ταυτόχρονα αναφέρονταν και στον «ευλογημένο» Johann, ο οποίος ισχυρίζεται, ότι, η μητέρα του Θεού, τον διέταξε να ιδρύσει «μια νέα αληθινή εκκλησία».

Οι διαλέξεις συνοδεύονταν από έντονη μουσική και οινοπνευματώδη ποτά. Ως αποτέλεσμα των διαλέξεων αυτών, μαθητές (πέραν των 10) χρειάστηκαν ιατρική συμβουλή λόγω υψηλής θερμοκρασίας και αδιαθεσίας.Οι αρχές της πόλης σκέφτονται, ότι, είναι καιρός να ληφθούν μέτρα για τον έλεγχο των μη παραδοσιακών θρησκευτικών οργανώσεων. Οι πολυάριθμες οργανώσεις, δηλώνονται ως «εκκλησίες», κέντρα και άλλα θρησκευτικά σώματα. Αυτές διαδίδονται ευρέως στη Ρωσία, ενώ, οι διδασκαλίες τους έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό τους. Δεν ελέγχεται η δραστηριότητα τέτοιων οργανώσεων. Δυστυχώς, οι αρχές δίνουν προσοχή στις θρησκευτικές σέκτες μόνο όταν αυτές αναμιγνύονται σε σοβαρά σκάνδαλα.

Ένας τεράστιος αριθμός θρησκευτικών οργανώσεων εμφανίστηκε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90’ και η πλειοψηφία τους είναι σέκτες. Οι «Μάρτυρες του Ιεχωβά», οι Σαηεντολόγοι και οι οπαδοί της Ενωτικής «εκκλησίας», είναι οι πιο γνωστοί. Πολλές λατρείες χρησιμοποιούν ως κάλυψη ψευδή χριστιανικά, ινδουιστικά, μουσουλμανικά, η χριστιανο-ιουδαϊκά ονόματα.

Στη Ρωσία υπάρχουν 200 έως 300 θρησκευτικές οργανώσεις.Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σεκτών. Ο πρώτος αποτελείται από τις σέκτες που εξυπηρετούν καθαρώς θρησκευτικούς σκοπούς. Οι ηγέτες τους είναι άνθρωποι διανοητικά ασθενείς (πάσχουν από το κόμπλεξ της κατωτερότητας) που επιδιώκουν παθολογικά την προσοχή και τη λατρεία άλλων ανθρώπων.

Αφ' ενός, τέτοιοι άνθρωποι φαντάζονται, ότι, είναι ανώτεροι από τους άλλους, και αυτοαποκαλούνται προφήτες ή ακόμη και θεοί. Αφ' ετέρου, χρειάζονται τους άλλους, να αναγνωρίζουν την «ανωτερότητά» τους. Γι’ αυτό ένας ηγέτης λατρείας θεωρείται συνήθως ως κάτι ανώτερο, απρόσιτο και σπουδαίο. Ο άλλος τύπος σεκτών διαδίδεται ευρύτερα και εξυπηρετεί υλικούς σκοπούς. Άτομο το οποίο εμπλέκεται σε τέτοιου είδους οργανώσεις, χάνει τον προσωπικό του έλεγχο.

Προσφέρει στον «πνευματικό ηγέτη» το μισθό, οικογενειακά κοσμήματα και τις αποταμιεύσεις του. Κατόπιν, οι ηγέτες, πείθουν τα αδύνατα σε βούληση μέλη, να πωλήσουν τα υπάρχοντα τους (αυτοκίνητα, διαμερίσματα...) και να προσφέρουν τα χρήματα στην οργάνωση.

Όταν τα μέλη έχουν εξαντλήσει τους υλικούς πόρους τους, χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες ως ελεύθερο εργατικό δυναμικό για τους δικούς τους σκοπούς. Σε ερώτηση γιατί οι σέκτες ελκύουν τους ανθρώπους; ο αρχιερέας Αλέξανδρος Avdyugin, αναφέρει, ότι, οι άνθρωποι επιδιώκουν την ιδιότητα μέλους σε τέτοιες ομάδες, οι οποίες υπόσχονται γρήγορη εκπλήρωση των επιθυμιών τους.

Οι άνθρωποι επιθυμούν να λάβουν άμεσα χρήματα, υγεία, δουλειά. Αυτή είναι η βασική αρχή μιας σέκτας για στρατολόγηση νέων μελών.

Τα μέλη ανταλλάσσουν τους γονείς τους για τους ηγέτες της οργάνωσης.

Ο καθένας θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, όταν ένας συγγενής ή γνωστός αναμιχθεί σε μια λατρεία και εξαρτηθεί από αυτήν.

Είναι σημαντικό ν’ απαντηθεί η ερώτηση, γιατί αγαπημένο μας πρόσωπο έχει γίνει αιρετικός και τι είναι αυτό που επιδιώκει;

Πιθανώς, αυτό το άτομο δε βρίσκει καμία υποστήριξη από την οικογένειά του και χρειάζεται κάποιον να τον καταλάβει και να τον στηρίζει. Μπορεί να χρειάζεται έναν «ηγέτη» για να τον καθοδηγεί στη ζωή.

Οι σέκτες υπόσχονται λύσεις σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Στην αναζήτηση της αλήθειας, ένα άτομο, μπορεί να φτάσει πολύ μακριά και να καταπατήσει ακόμη και μερικές θρησκευτικές και ηθικές αρχές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε αρμόδιοι για το φοβερό γεγονός της ανάμειξης άλλων ανθρώπων στις σέκτες.




4. "ΟΙ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΖΑΣ ΣΤΟΝ ΜΟΥΝ"


Oι Ρωσσικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο στον ιδρυτή της «Ενωτικής εκκλησίας» Μουν. Έτσι η Ρωσία έχει γίνει η τρίτη χώρα (μετά τη Γερμανία και τη Βρετανία) η οποία θεωρεί το Moon ‘persona non grata’ (ανεπιθύμητο πρόσωπο).

Ο Κορεάτης ηγέτης της «Ενωτικής εκκλησίας» προγραμμάτισε να μεταβεί στη Ρωσία στις 21 Οκτωβρίου και να τελέσει τα εγκαίνια της διεθνούς δια-θρησκευτικής ομοσπονδίας για την παγκόσμια ειρήνη. (International Inter-religious Federation for the World Peace).Επομένως, η τελετή έπρεπε να γίνει χωρίς το Moon.

Οι Ρώσοι Νεοπεντηκοστιανοί πάστορες συμμετείχαν στο θρησκευτικό μέρος της τελετής. Στο τέλος της τελετής, όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν σφραγισμένα πλαστικά φλιτζάνια με το «ιερό κρασί», τα οποία όπως είναι γνωστό περιέχουν το «πραγματικό αίμα» του Moon και της συζύγου του. Με αυτό τον τρόπο ο καθένας περιλαμβάνεται στην οικογένεια του Moon.


Center of Religious Studies


ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΑΡΘΡΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΞΕΝΟΚΙΝΗΤΩΝ ΑΙΡΕΣΕΩΝ


1. Στρατηγική συμμαχία Πούτιν - Ορθόδοξης Εκκλησίας


The New York Times


Τα προβλήματα άρχισαν, δεν είναι πολύς καιρός τώρα, από τότε που έκανε την εμφάνισή της στην περιοχή μια εκκλησία μεθοδιστών. Αρχικά την επισκέφτηκαν πράκτορες της FSB, διαδόχου της KGB, οι οποίοι ενδεχομένως διέκριναν μια απειλή σε καμιά δεκαριά ανήσυχες ψυχές, που αρέσκονται να κάνουν συναθροίσεις σε μικρά διαμερίσματα, όπου διαβάζουν τη Βίβλο και πίνουν, ίσως, λίγο τσάι. Τοπικοί αξιωματούχοι, έπειτα, αποκάλεσαν την εκκλησία «αίρεση». Τελικά, πριν από λίγες εβδομάδες την έκλεισαν.
Υπήρξε μια εποχή μετά την πτώση του κομμουνισμού που ξεφύτρωσαν εδώ στη νοτιοδυτική Ρωσία μικρά εκκλησιάσματα προτεσταντών, όταν το να ιδρύσεις μια εκκλησία ήταν σχεδόν τόσο εύκολο με το να ανοίξεις παντοπωλείο. Σήμερα, αυτή η βιομηχανική περιοχή του Στάρι Οσκολ έχει γίνει σύμβολο της καταστολής της θρησκευτικής ελευθερίας υπό τον πρόεδρο Πούτιν.


Κοινή εθνικιστική ιδεολογία


Όπως έγινε και στο πολιτικό πεδίο, όπου η κυβέρνηση ενέτεινε τον έλεγχό της, έτσι ακριβώς εισέβαλε και στη θρησκευτική ζωή. Σε πολλές περιοχές, οι τοποτηρητές του Κρεμλίνου έχουν μετατρέψει τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε ντε φάκτο επίσημη θρησκεία, απορρίπτοντας άλλα χριστιανικά δόγματα, που φαίνεται να προσελκύουν πολλούς πιστούς. Ο προτεσταντισμός αποθαρρύνεται και η μύηση στο θρήσκευμα επί της ουσίας έχει απαγορευτεί, μέσω διαφόρων κατασταλτικών μέτρων. Αυτή η στενή συμμαχία κυβέρνησης και Ορθόδοξης Εκκλησίας έχει εξελιχθεί σε καθοριστικό στοιχείο της θητείας Πούτιν, μια αμοιβαίως ενισχυόμενη συνεργασία.
Η σχέση βασίζεται εν μέρει σε μια κοινή εθνικιστική ιδεολογία, αφοσιωμένη στην αποκατάσταση της ισχύος της Ρωσίας. Η εχθρότητα της Εκκλησίας κατά των προτεσταντικών δογμάτων, πολλά από τα οποία έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ ή έχουν μεγάλη απήχηση εκεί, είναι εμποτισμένη με το ίδιο αντιδυτικό αίσθημα που συχνά διακρίνει τις δηλώσεις του κ. Πούτιν.

Εδώ στο Στάρι Οσκολ, 300 μίλια νότια της Μόσχας, η αστυνομία εκτόπισε τα μέλη ενός εκκλησιάσματος Αντβεντιστών της Εβδομης Ημέρας από τον χώρο των συναθροίσεών τους, αναγκάζοντάς τους να κάνουν λειτουργίες σ’ ένα ετοιμόρροπο σπίτι. Στους ευαγγελικούς βαπτιστές απαγορεύτηκε να νοικιάσουν ένα θέατρο για ένα χριστιανικό μουσικό φεστιβάλ και δεν τους επετράπη να μοιράσουν παιχνίδια στα ορφανά. Τον περασμένο μήνα, στην τοπική τηλεόραση, επιφανής ιερέας της πόλης, έμπιστος των πλέον ισχυρών πολιτικών της περιοχής, απηύθυνε ομιλία με θέμα τους «αιρετικούς προτεστάντες».


«Μας έκαναν λεπρούς»


«Θρηνούμε εκείνους που έχουν ξεστρατίσει – εκείνους τους Μάρτυρες του Ιεχωβά, βαπτιστές, ευαγγελιστές και πολλούς άλλους, που έσκισαν τα ρούχα του Χριστού σαν ληστές, που είναι σαν τους στρατιώτες που σταύρωσαν τον Χριστό», διακήρυξε ο Αλεξέι Ζόριν.

Αυτή η γλώσσα είναι οικεία για τους προτεστάντες του Στάρι Οσκολ, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 2.000 σε μια πόλη 225.000 κατοίκων.
Οι περισσότερες προτεσταντικές εκκλησίες είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να παίρνουν την άδεια της κυβέρνησης για να κάνουν οτιδήποτε πέραν μιας απλής συνάθροισης σε κάποιο διαμέρισμα.

Οι Αρχές απέρριψαν φέτος την αίτηση του κ. Πακόμοφ, ιερέα της Εκκλησίας των Μεθοδιστών, για την ίδρυση εκκλησίας, υποστηρίζοντας αρχικά ότι τα χαρτιά του ήταν ελλιπή και έπειτα ότι η θρησκεία του προσέφερε κάλυψη για αδιευκρίνιστες επιχειρήσεις.

Ο κ. Πακόμοφ έκανε έφεση αλλά έχασε τη δίκη. «Μας έκαναν λεπρούς για να προκαλούμε τρόμο στους ανθρώπους», δήλωσε. «Νιώθεις το κλίμα σε κάθε σου κύτταρο: Δεν είναι κάτι δικό μας, λένε, είναι αμερικανικό, είναι ξένο· και από τη στιγμή που είναι ξένο, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε καλό από αυτό».

Βέβαια, οι περιορισμοί εις βάρος των προτεσταντών της Ρωσίας –που φθάνουν σχεδόν τα 2 εκατομμύρια άτομα σε συνολικό πληθυσμό 143 εκατομμυρίων– δεν συγκρίνονται με τη θρησκευτική καταστολή της σοβιετικής εποχής.

Και σε ορισμένες περιοχές, οι εκκλησίες βεβαιώνουν ότι δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες. Στην Ορθόδοξη Εκκλησία οι περισσότεροι πιστοί ταυτίζουν τη θρησκεία με την εθνική ταυτότητα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι περισσότεροι Ρώσοι (71%) δηλώνουν ορθόδοξοι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό, το 2003, ήταν μόλις 59%.


Όπλο η βίζα


Η κυβέρνηση συχνά αρνείται να δώσει βίζα σε ξένους καθολικούς ιερείς, τους οποίους αποστέλλει το ίδιο το Βατικανό, καθώς οι Ρώσοι καθολικοί ιερείς είναι ελάχιστοι. Η Ρωσία έχει πολύ περισσότερους μουσουλμάνους απ’ ό,τι προτεστάντες ή καθολικούς –από 7 εκατομμύρια έως 20 εκατομμύρια– ανάλογα με το πώς θα μετρηθεί η τήρηση των θρησκευτικών κανόνων.

Αλλά η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι το Ισλάμ είναι απίθανο να δελεάσει το ποίμνιο.
Ενας βαπτιστής ιερέας, ο Βλαντιμίρ Κοτένιοφ, ομολογεί ότι η Εκκλησία του έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια, έχει πάψει να καταθέτει αιτήσεις, καθώς οτιδήποτε διοργανώνει θεωρείται ύποπτο και απορρίπτεται. «Φυσικά, τα πάντα θεωρούνται προπαγάνδα που στοχεύει κατά του πληθυσμού», λέει ο κ. Κοτένιοφ. «Τι είδους προπαγάνδα διδάσκετε;» θα μας ρωτήσουν. «Μια αμερικανική πίστη;» «Αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτονται. Εάν είσαι Ρώσος σημαίνει ότι πρέπει να είσαι Ρώσος ορθόδοξος».

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_3_02/05/2008_268342


2. Συμμαχία Πούτιν και Ορθοδοξίας


Επίσημη θρησκεία


Τον απόλυτο έλεγχό του στη θρησκευτική ζωή έχει επιβάλει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετατρέποντας τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε ντε φάκτο επίσημη θρησκεία και απορρίπτοντας άλλα χριστιανικά δόγματα. Πρόκειται για μια στενή συμμαχία μεταξύ της κυβέρνησης και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, «μια κοινή εθνικιστική ιδεολογία, αφοσιωμένη στην αποκατάσταση της ρωσικής ισχύος», όπως σχολιάζουν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Η εχθρότητα κατά των προτεσταντικών δογμάτων είναι εμποτισμένη με το ίδιο αντιδυτικό αίσθημα που διακρίνει τις δηλώσεις Ρώσων πολιτικών.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100034_02/05/2008_268378

ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ;


1. ΠΟΥΤΙΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, αφού πρώτα ευχαρίστησε την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για την μεγάλη της συμβολή στον Ρωσικό λαό, υποσχέθηκε πως θα συνεχίζει να υποστηρίζει την αρμονία μεταξύ κράτους και εκκλησίας.
Συγκεκριμένα ο κ. Πούτιν τόνισε: « Η πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει τις πρωτοβουλίες της Εκκλησίας, που έχουν ως στόχο, την φιλανθρωπία, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και την αρμονία μεταξύ των θρησκειών».
Ακόμη ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι: «Η Ορθοδοξία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πεπρωμένο των λαών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας αλλά και των λαών άλλων χωρών» συνεχίζοντας « Έχουμε κοινές αξίες αλλά και κοινή πνευματική πορεία, όπου άρχισε από την πηγή του Δνείπερου. Αυτό είναι ένας ανεκτίμητος πλούτος που πρέπει να λατρεύουμε».
Ο κ. Πούτιν ακόμη τόνισε πως: « Αυτά τα τελευταία 20 χρόνια που πέρασαν από την επέτειο της χιλιετίας, από τον εκχριστιανισμό των Ρως, όλα αυτά τα τελευταία χρόνια για την Ρωσική Εκκλησία και το σύνολο του Ρωσικού λαού, ήταν μια εποχή εκκλησιαστικής αναγέννησης, με πνευματική, ηθική και αληθινή καθοδήγηση».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Πούτιν υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι αυτές τις μέρες στην Μόσχα διεξάγεται το Συμβούλιο των Ρώσων Επισκόπων, τονίζοντας πως:
«Αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι, ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, νιώθει και ζει τις ανάγκες και τις ανησυχίες του λαού μας, και λειτουργεί ως σπονδυλική στήλη, και πιστεύω πως αυτό θα κάνει πάντα».

Πηγή http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=1420&Itemid=1

2. Πούτιν: "Το Κράτος οφείλει στην Ορθόδοξη Εκκλησία"


Η Ρωσία οφείλει στην Ορθόδοξη Εκκλησία και η κυβέρνηση της υπόσχεται να συμβάλει περαιτέρω στην αναζωογόνηση της, είπε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας κατά τα θυρανοίξεια του ιερού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο μοναστήρι Iversky.
Ο κ. Πούτιν υπενθύμισε στον Πατριάρχη κ. Αλέξιο ότι τόσο ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του εκπροσωπούν ένα κράτος το οποίο έκανε πολλά στο παρελθόν " για να υποσκάψει τις ρίζες της ιστορίας μας και των πνευματικών μας καταβολών".
"Επομένως είναι νωρίς να μας ευχαριστείτε για οτιδήποτε" σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος Πούτιν όταν ο Πατριάρχης τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στην ανακαίνιση του μοναστηριού.

Ο κ. Πούτιν ανταπάντησε ότι εκλαμβάνει τα λόγια του Πατριάρχη ως "υπενθύμιση πως το κράτος πρέπει να εκπληρώσει το χρέος του απέναντι στην ορθόδοξη Εκκλησία επειδή το οφείλει στον ρωσικό λαό".
Ο Βλ.Πούτιν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την αντιλαμβάνεται ως έναν βασικό πυλώνα, ίσης σημασίας με την ενέργεια, για την ανάκτηση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας του στην παγκόσμια σκακιέρα

Πηγή :http://ecclesianet.blogspot.com/2008/01/blog-post_13.html


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΕΔΩ:
http://aktines.blogspot.com/2008/11/blog-post_02.html

http://aktines.blogspot.com/2008/11/blog-post.html


ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com