13 Ιουν 2024

Επιτρέπεται να παραχωρούμε τους Ιερούς Ναούς μας σε μη ορθόδοξους για να κάνουν μυστήρια;

Επιτρέπεται να παραχωρούμε τους Ιερούς Ναούς μας σε μη ορθόδοξους για να κάνουν μυστήρια;

- Του Μητροπολίτη Αντινόης Παντελεήμονος Λαμπαδάριου.

Πρόσφατα δέχτηκα την πιο πάνω ερώτηση και απαντώ:

Όχι, φυσικά!  Δεν επιτρέπεται! 

Οι Ρωμαιοκαθολικοί και οι Προτεστάντες έχουν δικούς τους ναούς και δικό τους λειτουργικό τυπικό. Ας πάνε στους δικούς τους ναούς και αίθουσες.

Ας μη ξεχνάμε, όλως ιδιαιτέρως εμείς οι Καλύμνιοι και γενικότερα όλοι οι Δωδεκανήσιοι, ότι οι παππούδες και οι γονείς μας αντιστάθηκαν στους Τούρκους (1453-1912) και δεν μάθανε Τούρκικα. Επί δε των Λατίνων-Ιταλών κατακτητών (1912-1945) δεν δέχτηκαν να τους επιβληθεί τόσο η Ιταλική γλώσαα ως κύριο μάθημα στα σχολεία μας. Ούτε δέχτηκαν να γίνει η απόσπαση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να γίνει το Αυτοκεφάλο της Εκκλησίας της Δωδεκανήσου, δηλαδή να τους κάνουν Ουνίτες. Αλλά, πολύ περισσότερο, δεν δέχτηκαν να γίνεται το Βάπτισμα διά ραντισμού, όπως το κάνουν οι Ρωμαιοκαθολικοί. 

Ας θυμηθούμε τον Πετροπόλεμο του 1935, και τον όρκο πού δώσανε οι τότε Ιερείς μας, το κλείσιμο των ναών και την κήρυξη των Ορθόδοξων σε κατάσταση διωγμού. 

Γι ‘ αυτό, ο καθένας να μένει στα δικά του. Δεν χρειάζεται να μολύνουν τους δικούς μας ναούς και ιδιαίτερα τις Ιερές Μονές μας. Και πιο συγκεκριμένα, που θέλουνε κάποιοι Ρωμαιοκαθολικοί-Λατίνοι-Παπικοί να κάνουν Παπικό Γάμο στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος Καλύμνου. 

Ούτε στα χρόνια της Τουρκίας και της Φραγκοκρατίας δεν παραχωρήθηκαν οι ναοί μας σε μη Ορθοδόξους. 

Για όλα αυτά φταίει ο Οικουμενισμός και ο θρησκευτικός τουρισμός και τα σχετικά πρακτορεία που οργανώνουν Γάμους και Βαπτίσια. Δηλαδή, κοιτάζουν περισσότερον τον Μαμωνά και όχι τον Χριστό. 

Ως Ορθόδοξοι αγαπούμε τους πάντες, αλλά δεν προδίδομε τα όσια και ιερά σε οποιονδήποτε. 

+Ο Μητροπολίτης Αντινόης Παντελεήμων Λαμπαδάριος 

Εφησυχάζων Μητροπολίτης Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής 

Αθήνα, 11 Ιουνίου, 2024

kalymnos-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com