15 Μαΐ 2024

Διαθρησκειακό Συμβούλιο Αλβανίας – Δελτίο Τύπου για το σχέδιο νόμου για τη «Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία».

 

Με βάση τα θεσμοθετημένα δικαιώματά του, το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Αλβανίας, αφού ενημερώθηκε μέσω των μέσων ενημέρωσης για το σχέδιο νόμου «Για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία», συγκάλεσε το Προεδρικό Συμβούλιο  στις 29 Απριλίου 2024 , μαζί με μια ομάδα εργασίας που εγκρίθηκε από πέντε θρησκευτικές κοινότητες. , που αποτελείται από ειδικούς: νομικούς, κοινωνιολόγους, θεολόγους και επαγγελματίες υγείας. Κατά τη συνάντηση αυτή, εκφράσθηκαν ανησυχίες για την έλλειψη συμμετοχής των θρησκευτικών κοινοτήτων στη δημόσια διαβούλευση αυτού του νόμου, ως συμβαλλόμενου μέρους, και για την απουσία θεσμού που θα έπρεπε να εγκρίνει επίσημα αυτό το νομοσχέδιο. Η ομάδα εργασίας παρουσίασε στο Προεδρικό Συμβούλιο τα επαγγελματικά επιχειρήματα σχετικά με το προαναφερθέν σχέδιο νόμου και τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ατομική, οικογενειακή και κοινωνική υγεία.

Μετά από τη διατύπωση αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ ειδικών στον τομέα, το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Αλβανίας, με βάση το καταστατικό του που εγκρίθηκε το 2007, απευθύνθηκε στα ανώτατα κρατικά όργανα με ανοιχτή επιστολή:

στο Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας – Πρόεδρος, κα Lindita Nikolla, και στην Επιτροπή Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας· στον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Αλβανίας κ. Edi Rama· Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Προστασίας, Υπουργός κα Albana Koçiu; στη Συνήγορο του Πολίτη κα Erinda Ballanca και, προς ενημέρωση του Προέδρου, ο κ. Bajram Begaj.

Το Διαθρησκειακό Συμβούλιο της Αλβανίας ως ενδιαφερόμενο όργανο ζητά την αναστολή της εξέτασης του προαναφερθέντος νομοσχεδίου χωρίς τη συμμετοχή του στις συμβουλευτικές συνεδριάσεις στο Υπουργείο Υγείας. να του δοθεί το δικαίωμα να προηγείται των ελέγχων, αναθεωρήσεων και ενστάσεων σχετικά με το σχέδιο νόμου· και να συμμετάσχει στις δημόσιες ακροάσεις αυτού του σχεδίου νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση, το Διαθρησκειακό Συμβούλιο ζητά να μην περάσει στη Βουλή της Αλβανίας το νομοσχέδιο «Για τη Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία».

Με την επιθυμία τα αιτήματά μας, που αντιπροσωπεύουν τη βούληση και τα αισθήματα όλων των πιστών μας, μέρος των πέντε επίσημων θρησκευτικών κοινοτήτων και της αλβανικής κοινωνίας, να τύχουν της δέουσας προσοχής από τα νομοθετικά όργανα, ας εργαστούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τους νεώτερες γενιές, με πίστη στον Θεό και στον νόμο για το κοινό καλό.

Ο Θεός να ευλογεί την Αλβανία και όλους τους πολίτες της!

Το Προεδρικό Συμβούλιο του Διαθρησκειακού Συμβουλίου της Αλβανίας:

Hadji Bujar Spahiu, Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας της Αλβανίας

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος της Ορθοδόξου Αυτοκέφαλου Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος

Αρχιεπίσκοπος Gjergj Meta, Πρόεδρος της Επισκοπικής Συνδιάσκεψης

Hadji Dede Edmond Brahimaj, Επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Bektashi

Ο πάστορας Ergest Biti, Πρόεδρος της Ευαγγελικής Συμμαχίας της Αλβανίας

https://orthodoxalbania.org

Letra e Bordit te Presidences (shqip)

Letter addressed to state institutions (English)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com