21 Απρ 2024

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Φινλανδίας στο Φανάρι

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Φινλανδίας στο Φανάρι 

-Η Νεορθόδοξη Εκκλησία της Φινλανδίας.

-Σχόλιο σε ένα ακόμη οικουμενιστικό ατόπημα. (Αναφορά σε πρόσφατη «βαπτισματική συμφωνία» στην Φινλανδία)

-Φινλανδία – Ο ηγέτης της Ευαγγελικής Λουθηρανικής αίρεσης και ο αρχιεπ. Λέων της Ορθοδόξου Εκκλησίας υπέγραψαν κοινή συμφωνία για το Βάπτισμα.

-ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΜΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΑΣΕΒΟΥΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΙΔΗΣΗ ΑΠΟ ΕΔΩ

Με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο συναντήθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Φανάρι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελσιγκίου και πάσης Φινλανδίας κ. Λέων, ο οποίος πραγματοποίησε εξαήμερη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη από την Πέμπτη 11 Απριλίου έως την Τρίτη 16 Απριλίου 2024.

Στη συνάντηση παρέστη επίσης η Πρέσβης της Φινλανδίας στην Τουρκία Pirkko Hämäläinen.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για σειρά επίκαιρων θεμάτων, μεταξύ των οποίων το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Επιπλέον, συζητήθηκαν κοινωνικά και εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν την Αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας και το Πατριαρχείο Μόσχας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε τη σημασία της θρησκευτικής ελευθερίας και της παιδείας και εξέφρασε την υποστήριξη του για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι με την επαναλειτουργία της Σχολής οι Τούρκοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες να ασκήσουν και να μελετήσουν την πίστη τους στην πατρίδα τους.

Ακόμη στη συνάντηση εκφράστηκε η ανησυχία για τις αντιλήψεις του Πατριαρχείου Μόσχας περί «Ρωσικού κόσμου», οι οποίες βλάπτουν την Ορθόδοξη πίστη, καθώς και η στάση του Πατριαρχείου Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και ανέδειξε την αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αυτονόμου Εκκλησίας της Φινλανδίας.

Στο τέλος της συνάντησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας κ. Λέων και η Πρέσβης της Φινλανδίας στην Τουρκία Pirkko Hämäläinen συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία και τον διάλογο στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com