1 Μαρ 2024

Ποιος θα μας φυλάξει από τους διαδικτυακούς κήνσορες της «αλήθειας»;

Ποιος θα μας φυλάξει από τους διαδικτυακούς κήνσορες της «αλήθειας»;

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

    H εταιρεία Meta, στην ιδιοκτησία της οποίας ανήκει το Facebook, το Instagram, το Whatsapp και το Threads, ανακοίνωσε προσφάτως[1] ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς, εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου, να θέσει σε κατάσταση συναγερμού και επείγουσας ετοιμότητας το ευρύτατο δίκτυο των συνεργαζόμενων φορέων για την λογοκρισία του περιεχομένου.

    Κατά το κείμενο αυτό του Marco Pancini, του επικεφαλής της Meta για τον ευρωπαϊκό χώρο, ό,τι ανεβαίνει στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με τις εκλογές θα ελέγχεται ενδελεχώς από αρκετούς «ανεξάρτητους» οργανισμούς οι οποίοι καλύπτουν 22 γλώσσες! Οτιδήποτε θα επισημαίνεται ως παραπλανητικό ή ψευδές θα αποκρύπτεται από την πλειονότητα των χρηστών με την χρήση κατάλληλων αλγορίθμων!

    Και αυτόθροα προκύπτει το ερώτημα: Πώς να πιστέψουμε ότι η Meta και οι συνεργαζόμενοι φορείς θα δράσουν αμερόληπτα και αντικειμενικά σε ένα πεδίο εξαιρετικά ευαίσθητο που αφορά στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, ιδίως όταν γνωρίζουμε από τα Twitter Files[2] ότι το έργο τους έχει πολύ συχνά πολιτικό πρόσημο («φιλελέφτ» κατεύθυνσης τις περισσότερες φορές) ενώ επίσης συνεπικουρείται από μυστικές υπηρεσίες;

Στη διαδικασία ελέγχου του υλικού που δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Meta συνεργάζεται με 1-2 φορείς ανά κάθε κράτος-μέλος και καθένας απ’ αυτούς έχει λάβει πιστοποίηση από τον IFCN (International Fact-Checking Network) ότι είναι διαφανής, αμερόληπτος και ακομμάτιστος. Από εκεί έχουν λάβει την πιστοποίηση τους και τα δικά μας Ellinika Hoaxes, τα οποία πέρυσι, λίγο μετά το έγκλημα των Τεμπών, χαρακτηρίζανε ως ψευδή και ανυπόστατο κάθε ισχυρισμό περί συγκάλυψης των στοιχείων με το βιαστικό μπάζωμα του χώρου εκεί προτού καλά καλά ολοκληρωθούν οι έρευνες (βλ. την αντίθετη μαρτυρία[3] της Καρυστιανού όπως την κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή και στη δικαστική διαδικασία).

Ο IFCN όμως ανήκει στο Poynter Institute, του οποίου ιδρυτικοί χρηματοδότες υπήρξαν οι συνήθεις ύποπτοι για τέτοιες δουλειές: το Open Society Foundations του George Soros, το ίδρυμα Bill & Melinda Gates, ψηφιακοί κολοσσοί της Silicon Valley καθώς και ο οργανισμός National Endowment for Democracy, ο οποίος αποτελεί εκ της ίδρυσής του το μακρύ χέρι του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ[4].

Καταλάβατε τώρα πόσο αθόρυβα, ύπουλα αλλά μεθοδικά ποδηγετούν την κοινή γνώμη στο όνομα της υπεράσπισης της αντικειμενικής αλήθειας και της καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και του παραπλανητικού περιεχομένου;

Οι προς το παρόν επικυρίαρχοι του διεθνούς πολιτικού παιχνιδιού τρέμουν την διαφαινόμενη σφαλιάρα που πρόκειται να εισπράξουν πανηγυρικά στις επερχόμενες εκλογές (γέλιο προκαλούν τα υστερικά παραληρήματά τους στον συστημικό τύπο περί του κινδύνου να έρθουν στα πράγματά «εθνολαϊκιστικές» δυνάμεις) με τους λαούς της Ευρώπης να υψώνουν όλο και πιο δυναμικά φωνή αντίστασης υπέρ πιο εθνοκεντρικών πολιτικών. Και γι’ αυτό επιστρατεύουν κάθε μέσο στις πιο κρίσιμες ευρωεκλογές από καταβολής της Ένωσης από τις οποίες θα καθοριστούν οι παγκόσμιες γεωπολιτικές ισορροπίες!

Νικόδημος Καλλιντέρης



[1] https://about.fb.com/news/2024/02/how-meta-is-preparing-for-the-eus-2024-parliament-elections/

[4] https://www.tabletmag.com/sections/news/articles/invasion-fact-checkers

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com