9 Δεκ 2023

Νέες έρευνες από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας στη Λαύρα του Ποτσάεφ

Τα ουκρανικά ΜΜΕ πληροφορούν για αύξηση πίεσης στη δεύτερη μεγαλύτερη Ιερά Μονή της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, που δεν είναι άλλη από την Λαύρα Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ποτσάεφ.

Στις 30 Νοεμβρίου η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε έρευνες στον χώρο της Ιεράς Μονής, αφορμή για τις οποίες στάθηκε η κίνηση της ποινής δίωξης για την «εμπλοκή της διεύθυνσης της Λαύρας στην υποκίνηση της διεθνικής έχθρας και του μίσους».

Η Υπηρεσία ισχυρίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Μονής αναρτήθηκε δήθεν «δημοσίευμα, το οποίο προσέβαλε την εθνική τιμή και αξιοπρέπεια των Ιουδαίων, καθώς υποκινούσε θρησκευτικό μίσος έναντι εκπροσώπων όλων των Εκκλησιών, εξαιρουμένης της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Επιπλέον, προσάχθηκε η πολιτική κατηγορία ότι σ’ εκείνο το δημοσίευμα «κληρικοί της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας έθεσαν υπό αμφισβήτηση την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους χωριστά από τη Ρωσία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι έρευνες στον χώρο της Ιεράς Μονής διήρκησαν πάνω από 7 ώρες.

Την 1η Δεκεμβρίου 2023 στελέχη του εδαφικού κέντρου στρατολόγησης, που ασχολούνται με τη στρατολόγηση στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, κατέφθασαν στη Λαύρα του Ποτσάεφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες 18 άτομα με στρατιωτικές στολές κυκλοφορούσαν εντός Μονής αναζητώντας άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιθανός σκοπός της επισκέψεως ήταν ο εκφοβισμός και εξαναγκασμός των λαϊκών να εγκαταλείψουν τον χώρο της Μονής, προκειμένου να διευκολυνθεί στο εφεξής η κατάληψή της.

Μετά τις έρευνες ο Μητροπολίτης Τερνουπόλεως Νέστωρ, ο οποίος διορίσθηκε «Καθηγούμενος της Λαύρας του Ποτσάεφ» από την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας δήλωσε ότι «η Λαύρα θα πρέπει να είναι ουκρανική...το Πατριαρχείο Μόσχας στο Ποτσάεφ είναι μια ανωμαλία, που θα πρέπει να εξαφανισθεί».

Επίσης, στις 30 Νοεμβρίου στην πόλη Κρεμενέτς σε απόσταση 20 χλμ. από το Ποτσάεφ, στελέχη της Αστυνομίας αφαίρεσαν από τη χρήση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας τον Ιερό Καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου, στον χώρο του οποίου στεγάζεται το φροντιστήριο για διευθύντριες εκκλησιαστικών χορωδιών που υπάγεται στην ιερατική σχολή του Ποτσάεφ και είναι από τα μεγαλύτερα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που επιβεβαιώθηκαν από βιντεοσκοπήσεις, στελέχη της αστυνομίας χωρίς προειδοποίηση όρμησαν στον χώρο του φροντιστηρίου για διευθύντριες εκκλησιαστικών χορωδιών.

Στη συνέχεια διέρρηξαν πόρτες και εισήλθαν στα δωμάτια των φοιτητριών, στην πλειονότητά ανήλικων κοριτσιών, απαιτώντας να εγκαταλείψουν αμέσως τις εγκαταστάσεις μαζί με τα πράγματά τους και παρά το ψύχος (-3ºС).

Επίσης, οι αστυνομικοί διέρρηξαν τις πόρτες του Καθεδρικού Ναού και σφράγισαν όλα τα κτήρια του συγκροτήματος.

Μετά την κατάληψη του ιερού ναού, το περιφερειακό συμβούλιο Τερνουπόλεως εξέδωσε τυπική απόφαση «να λάβει άμεσα μέτρα για την «επαναφορά στην ιδιοκτησία του κράτους των εγκαταστάσεων του ιερού ναού Αγίου Νικολάου της πόλεως Κρεμενέτς, που χρησιμοποιήθηκαν παράνομα από το Πατριαρχείο Μόσχας».

Τέλος, να σημειωθεί ότι στις 6 Δεκεμβρίου στον χώρο του Ιερού Ναού μεταφέρθηκαν με λεωφορεία άνθρωποι της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίοι διεξήγαγαν μια δήθεν συνέλευση της κοινότητας του ιερού ναού και υπερψήφισαν τη «μετεγγραφή» στη δικαιοδοσία της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com