1 Δεκ 2023

ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ: Δικαιώθηκε δασκάλα που κατέκρινε το περιεχόμενο σχολικών βιβλίων

 

«Αυτό που συνέβη δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί σε μια δημοκρατική κοινωνία» δήλωσε ο δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου του Οντάριο για τη δασκάλα Carolyn Burjoski, που απολύθηκε από το σχολείο επειδή επέκρινε ως προπαγανδιστικά τα βιβλία για μετάβαση φύλου.

ΑΛΛΑΓΗ ΦΥΛΟΥ: Δικαιώθηκε δασκάλα  που κατέκρινε το περιεχόμενο σχολικών βιβλίων

 «Νίκη στο δικαστήριο για μια φιμωμένη δασκάλα επειδή άσκησε κριτική σε ένα βιβλίο για τρανς άτομα»: την είδηση δημοσιοποίησε η National Post επισημαίνοντας ότι αυτή η υπόθεση είχε περάσει απαρατήρητη στο Κεμπέκ. Θα έπρεπε να είχε κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο, καθώς αυτή η ιστορία είναι τόσο αποκαλυπτική για την εποχή μας.

Στις 17 Ιανουαρίου 2022, η δασκάλα Carolyn Burjoski αποβλήθηκε από μια συνεδρίαση της σχολικής επιτροπής λόγω των σχολίων της για βιβλία που ήταν διαθέσιμα στα δημοτικά σχολεία . Επέκρινε το γεγονός ότι ορισμένα βιβλία έκαναν να φαίνεται «πολύ απλή» και «πολύ ωραία» η μετάβαση από κορίτσι σε αγόρι ή από αγόρι σε κορίτσι. Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής της απαγόρευσε να μιλήσει. Αποκλείστηκε από τη συνάντηση. Την αποκάλεσαν «τρανσφοβική» στα μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια της είπαν να μην εμφανιστεί ξανά στο μάθημα και να μείνει σπίτι, καθώς είναι αντικείμενο έρευνας. Της απαγόρευσαν να επικοινωνεί με τους μαθητές και τους συναδέλφους της δασκάλους. Συνταξιοδοτήθηκε αμέσως μετά και νοσηλεύτηκε για  υπερβολικό άγχος.

«Αυτό που συνέβη εδώ δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί σε μια δημοκρατική κοινωνία», είπε ο δικαστής Τζέιμς Ράμσεϊ του Ανώτατου Δικαστηρίου του Οντάριο σχετικά με τη στάση της Σχολικής Επιτροπής. «Ο κώδικας ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με το φαινόμενο των διεμφυλικών ή με τρανς ανηλίκων. Δεν απαγορεύει καμία συζήτηση, για κανένα θέμα».

Σε ένα από τα βιβλία που ανησύχησε τη δασκάλα Burjoski, υπάρχει μια σκηνή όπου ο Shane, ένα διεμφυλικό αγόρι (που γεννήθηκε κορίτσι) ενθουσιάζεται με την ιδέα να πάρει τεστοστερόνη. Όταν ο γιατρός του λέει ότι με τη λήψη ορμονών, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να κάνει παιδιά, το παιδί απαντά: "Αυτό είναι ωραίο!" 

Η κα Busjoski θεώρησε το βιβλίο προκαλούσε σύγχυση, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Shane, καθώς μεγάλωνε, μπορεί να μετανιώσει που ήταν στείρος. «Αυτό το βιβλίο κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι αυτές οι σοβαρές ιατρικές παρεμβάσεις είναι εύκολες λύσεις στη συναισθηματική και ψυχολογική δυσφορία».

Στην απόφασή του, ο δικαστής αναφέρει ότι «Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πήρε μια αυθαίρετη και τρομερά εσφαλμένη απόφαση να φιμώσει τη νόμιμη έκφραση γνώμης».

Δικαίωμα λόγου

Όταν έμαθε για την απόφαση του δικαστή, η δασκάλα είπε: «Αυτή είναι μια σημαντική νίκη, όχι μόνο για μένα, αλλά για όλους όσους τολμούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους δημόσια». 

Σε μια δημοκρατική κοινωνία, ένας δάσκαλος έχει το δικαίωμα να εκφράζει ανησυχίες χωρίς να χάνει το δικαίωμά του να μιλάει, χωρίς να απολύεται, χωρίς να είναι θύμα δυσφήμισης.

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύουμε για τη μετάβαση των φύλων, δεν πρόκειται να κάνουμε μια λογική και διαφωτιστική συζήτηση με το να φιμώνουμε όσους δεν σκέφτονται όπως εμείς.

Πηγή: Journal de Montréal μέσω https://lesobservateurs.ch/2023/11/29/victoire-en-cour-pour-une-prof-reduite-au-silence-pour-avoir-critique-un-livre-sur-les-transgenres/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com