21 Νοε 2023

Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας : Αλληλεγγύη στους διωκόμενους από τις παράνομες ενέργειες της Ουκρανικής κυβέρνησης εναντίον του κλήρου και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας

Συνήλθε την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023 σε τακτική συνεδρίαση η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Πρέσοβ και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας κ.κ. Ραστισλάβ.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης που διεξήχθη στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πρέσοβ στη Σλοβακία, τα παρόντα μέλη της Ιεράς Συνόδου παρουσίασαν τις εκθέσεις τους για την κατάσταση που επικρατεί στις Μητροπόλεις και στις Επισκοπές τους.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των αποφάσεων της προηγούμενης συνεδρίασης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ. Γεώργιος  παρουσίασε έκθεση σχετικά με τις εργασίες της Μικτής Διεθνούς Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκαν από τις 31 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου 2023 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Επίσης τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ενημερώθηκαν για τη συμμετοχή της νεολαίας της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας στην 7η Διεθνή Συνάντηση Ορθοδόξων Νέων υπό τον τίτλο «Ύμεῖς φίλοι μού ἐστε» (Κατά Ιωάννην 15, 14), που πραγματοποιήθηκε από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2023 στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Ακόμη η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε για την έκθεση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μιχαλουπόλεως και Κασσοβίας κ.Γεωργίου σχετικά με τις δραστηριότητες της Επιτροπής Εργασίας για την Τροποποίηση του Συντάγματος της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας και αποδέχθηκε την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου αυτής της επιτροπής. Η σύγκληση συνεδριάσεων της Επιτροπής ανατέθηκε προσωρινά στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Σούμπερκ κ. Ησαΐα.

Επιπλέον ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου ενημέρωσε τα μέλη της για το περιεχόμενο των επιστολών του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με τις οποίες αναγγέλλει τη καθαίρεση δύο κληρικών του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Πρεσβύτεροι Φίλιππος Μούσης και Ελευθέριος Τάτσης) για σοβαρά κανονικά παραπτώματα, καθώς και την αναγραφή των ονομάτων του Οικουμενικού Πατριάρχη Ιερεμία Α’ και του μοναχού Γεράσιμου του Υμνογράφου στo Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε και με το αίτημα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρα να εξουσιοδοτήσει εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας στην Επιτροπή διαλόγου Αγγλικανών και Ορθοδόξων.

Στη συνέχεια, στην Ιερά Σύνοδο παρουσιάστηκαν επιστολές του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλου, του Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφυρίου και του Μητροπολίτη Μπορίσπολ και Μπροβάρυ κ. Αντωνίου.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας και Τσεχίας και Σλοβακίας που εκδόθηκε μετά το πέρας των εργασιών, «όλες αυτές οι επιστολές στάλθηκαν σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της σημερινής Ουκρανικής κυβέρνησης εναντίον του κλήρου και των πιστών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη», αναφέρεται στη συνέχεια, «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους και σε όσους υποφέρουν. Υπενθυμίζουν έντονα ότι σε μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία δεν επιτρέπεται η παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων και ο περιορισμός της θρησκευτικής ελευθερίας. Οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού, εξαναγκασμού και παρενόχλησης είναι ανάρμοστη, αδικαιολόγητη και απαράδεκτη».

Το υπόλοιπο μέρος της συνεδρίασης αφιερώθηκε σε επίκαιρα ζητήματα της εκκλησιαστικής και κοινωνικής ζωής.

orthodoxianewsagency


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com