9 Οκτ 2023

Θα αυτοεξευτελιστεί η Σύνοδος αν επαληθεύσει το σκοτεινό παρασκήνιο που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ορθόδοξη αλήθεια»!

Θα αυτοεξευτελιστεί η Σύνοδος αν επαληθεύσει το σκοτεινό παρασκήνιο που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ορθόδοξη αλήθεια»!

Βασίλης Κερμενιώτης

1.  Η ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ: Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ, ΤΟΝ «ΠΑΡΑΙΤΗΣΑΝ».

Μακαριώτατε, σεβασμιώτατοι αρχιερείς.

Ολόκληρο το καλοκαίρι υπήρχε έντονη φημολογία περί παραίτησης του Μητροπολίτη μας, του π. Θεοκλήτου. Στις 23 Αυγούστου 2023 το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων «Romfea» δημοσίευσε μία είδηση την οποία αναμετάδωσαν και άλλα Μ.Μ.Ε: «Εδώ και λίγες ώρες κυκλοφορεί η πληροφορία ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φλωρίνης αποφάσισε τελικά να παραιτηθεί. Οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι την παραίτηση του Μητροπολίτη Φλωρίνης θα παραλάβει (αν δεν έχει ήδη παραλάβει) το πνευματικό του τέκνο Μητροπολίτης Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης φέρεται να τόνιζε στο στενό του περιβάλλον αρνητικός στο να παραιτηθεί, τονίζοντας ότι έχει σώας φρένας και ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ωραίο για τους Αρχιερείς»1 [δηλαδή το να πιέζονται σε παραίτηση].

Την ίδια μέρα, το απόγευμα, η τοπική ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Φλώρινας floriniotika.gr επικοινώνησε με τον Μητροπολίτη Θεόκλητο θέτοντας του το ερώτημα αν ίσχυε αυτή η πληροφορία περί παραιτήσεως. Εκείνος την διέψευσε, κατηγορηματικά, δηλώνοντας: «ΟΧΙ δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά που γράφονται και αν αποφασιστεί η παραίτηση θα ανακοινωθεί από εμένα προσωπικά. Μην ακούτε και μην πιστεύετε τίποτα από όλα αυτά!»2

 

Και τώρα προσέξτε: Μόλις δύο (2) μέρες αργότερα, στις 25 Αυγούστου, όλα τα Μ.Μ.Ε. ανακοινώνουν την απόφαση της Ιεράς Συνόδου να …κάνει δεκτή την παραίτησή του Μητροπολίτη Φλωρίνης Θεόκλητου!3

Το θέατρο του παραλόγου! Είναι προφανές ότι ο μητροπολίτης μας δεν παραιτήθηκε· τον «παραίτησαν» και μάλιστα φαίνεται να έχει εμπλοκή και το πνευματικό του παιδί, ο μητροπολίτης Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο όποιος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι αυτός που «παρέλαβε» την παραίτηση του πνευματικού του πατέρα και ανέλαβε να την «παραδώσει» και να την ανακοινώσει στη Σύνοδο4 (λες και δεν μπορούσε να τη στείλει ο ίδιος ο μητροπολίτης μας, υπηρεσιακώς!)

Και ερωτώ, άγιοι αρχιερείς: Ποια «παραίτηση» παρέδωσε στη Σύνοδο ο Καλαμαριάς, τη στιγμή που ο π. Θεόκλητος δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν παραιτείται και μάλιστα υπό καθεστώς πίεσης; Και τελικά ποιος είν’ αυτός που έγραψε την επιστολή της παραίτησης και σας την παρέδωσε, αφού όπως φαίνεται δεν την έγραψε ο ίδιος ο Μητροπολίτης Θεόκλητος; Όλ’ αυτά δεν είναι άκρως εξευτελιστικά τόσο για τον συνοδικό θεσμό, όσο και για τον γέροντα επίσκοπό μας;

2. ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η «ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ».

Όπως είπαμε, η υποτιθέμενη «οικειοθελής» παραίτηση του μητροπολίτη Θεόκλητου έγινε στις 23 Αυγούστου 2023.  Μια εβδομάδα νωρίτερα όμως η πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα «Ορθόδοξη αλήθεια» εμφανίστηκε να γνωρίζει το παρασκήνιο της διαδοχής στην Μητρόπολή μας!  Από το δημοσίευμα φαίνεται να ήταν δεδομένη και δρομολογημένη η παραίτηση του μητροπολίτη μας …πριν αυτός αποφασίσει να «παραιτηθεί»!  Θα θυμάστε ότι η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Αλλάζει άλλους 4 Μητροπολίτες ο Αρχιεπίσκοπος» και στη συνέχεια έγραφε: «Στην ΔΙΣ του Αυγούστου θα γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις των γηραιών Αρχιερέων. Σε ποιους “κλείνει το μάτι” ο Ιερώνυμος. Οι επικρατέστεροι διάδοχοι. Ο [Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου] Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος ήταν έτοιμος από καιρό για να διαδεχτεί τον Άνθιμο στη Θεσσαλονίκη. Έπρεπε με κάποιον τρόπο ο Άνθιμος να πειστεί. Το έργο αυτό ανέλαβε να εκτελέσει (για λογαριασμό του Αρχιεπισκόπου) ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, πνευματικό παιδί του Θεσσαλονίκης. Γιατί ανέλαβε την ειδική αυτή αποστολή ο Αλεξανδρουπόλεως; Μου λένε –γράφει ο συντάκτης– πως η παραίτηση του Θεσσαλονίκης ήταν το “τυράκι” που έπρεπε να δώσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να κάνει τον πρωτοσύγκελο της Αλεξανδρούπολης Ειρηναίο Λαφτσή Επίσκοπο στην Μητρόπολη Φλώρινας»!

Είναι φοβερό! Δηλαδή, αν αληθεύει το άρθρο της εφημερίδας, ουσιαστικά έγινε η εξής υπόγεια συνεννόηση ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως: “Φρόντισε να παραιτηθεί ο πνευματικός σου πατέρας, ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος για να μπορέσει να πάει στην συμπρωτεύουσα ο ευνοούμενός μου, ο Αρχιγραμματέας της Συνόδου και εγώ, ως αντάλλαγμα, θα κάνω τον πρωτοσύγκελό σου Μητροπολίτη στη Φλώρινα!”

3. ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΑΥΤΟΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΕΙ Η ΣΥΝΟΔΟΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΥΠ’ ΟΨΗ ΤΗΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΡΙΩΝ ΑΞΙΩΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΩΝ ΤΗΣ.

Μακαριώτατε, σεβασμιώτατοι αρχιερείς, αν σήμερα η Σύνοδος εκλέξει ως μητροπολίτη Θεσσαλονίκης τον Ωρεών Φιλόθεο και Φλωρίνης τον πρωτοσύγκελο της Αλεξανδρούπολης αυτό θα σημαίνει ή ότι ο  εκκλησιαστικός ρεπόρτερ της εφημερίδας «Εκκλησιαστική αλήθεια» έχει το προφητικό χάρισμα ή ότι πράγματι έλαβε χώρα σκοτεινή, υπόγεια συναλλαγή και προσυνεννόηση, κάτι το οποίο, όπως καταλαβαίνετε, ισοδυναμεί με βαρύτατο εξευτελισμό που θα υποστεί, δημόσια, η Ιερά Σύνοδος!

Εκτός αυτού, εμπαίζεται και γελοιοποιείται το Άγιο Πνεύμα, το οποίο καλείται να νομιμοποιήσει τετελεσμένα γεγονότα που έλαβαν χώρα «κάτω από το τραπέζι».

Μακαριώτατε, σεβασμιώτατοι, ήδη από την περασμένη Παρασκευή (6/10) οι υπογραφές (χειρόγραφες και ηλεκτρονικές) στην επιστολή που σας έστειλαν μέλη του πιστού λαού της μητροπόλεώς μας ξεπέρασαν τις χίλιες και έχουν ήδη σταλεί με email στη Σύνοδο. Αν σκεφτείτε ότι η συλλογή τους έλαβε χώρα σε διάστημα μόλις 5-6 ημερών, είναι βέβαιο ότι αν είχε ξεκινήσει μερικές βδομάδες νωρίτερα, σήμερα θα είχαν μαζευτεί αρκετές χιλιάδες υπογραφές.

Άγιοι αρχιερείς, δόξα τω Θεώ, η Μητρόπολή μας διαθέτει αρκετούς ικανούς αρχιμανδρίτες· δεν θέλει «αλεξιπτωτιστές»! Ειδικά για τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης θα είναι ιδιαίτερα ταπεινωτικό. Επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω: Ολόκληρη συμπρωτεύουσα που έχει εκατοντάδες αρχιμανδρίτες, δεν διαθέτει 5-6 ικανούς κληρικούς και κάθε φορά φέρνετε μητροπολίτη από αλλού; Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει στην Εκκλησία μας!

 Μακαριώτατε, σεβασμιώτατοι, σας παρακαλούμε θερμά να επιβλέψετε στη βούληση του πιστού λαού της μητροπόλεως μας.

Μετά βαθύτατου σεβασμού

 

Βασίλης Κερμενιώτης,

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1.  «Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος;» https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/58446-paraitithike-o-mitropolitis-florinis-theoklitos

2. «Μητροπολίτης Φλώρίνης κκ Θεόκλητος : "...Δεν ισχύει τίποτα από όσα γράφονται ...αν αποφασίσω θα το ανακοινώσω εγώ ο ίδιος"» http://www.floriniotika.gr/2023/08/blog-post_809.html

3. «Δεκτή από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο η παραίτηση του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεοκλήτου» https://neaflorina.gr/2023/08/dekti-apo-tin-diarki-iera-synodo-i-paraitisi-toy-mitropoliti-florinis-prespon-kai-eordaias-k-k-theoklitoy/

4. «Για την παραίτηση του, θα ενημερώσει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος» Από το δημοσίευμα: «Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος» https://www.orthodoxianewsagency.gr/mitropolitiko_ergo/ι-μ-φλωρίνης-πρεσπών-και-εορδαίας/paraitithike-o-mitropolitis-florinis-theoklitos/

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η Σύνοδος μας έχει ήδη εξευτελίσει τον εαυτό της ενώπιον Θεού και ανθρώπων με το Κολυμπάρι....

ΕΝΩΜΕΝΗ ΕΛΛΑΣ είπε...

Ο άγιος βούρδουλας τους χρειάζεται. Εκείνον που άρπαξε ο Χριστός και περίλαβε τους εμπαίχτες λίγο πριν το πάθος του.

Ανώνυμος είπε...

Η απολυτη παρακμη. Το εκκλησιαστικο περιβαλλον θυμιζει την υποκρισια της εποχης του Χριστου. Κι εχουν την απαιτηση να τους σεβεται ο λαος... Τον υπεργηρο Ιερωνυμο ποιος θα τον παραιτησει; Να παει ο ανθρωπος να απολαυσει την παραθαλασσια επαυλη του.

Ανώνυμος είπε...

Τα όσα καταγγέλονται από το συντάκτη είναι εξόχως αποκαρδιωτικά για τη σύγχρονη εκκλησιαστική κατάσταση στην πατρίδα μας.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com