8 Μαΐ 2023

Ποτσάγεφ Βλαδίμηρος: «Μην επαναλαμβάνετε τα σφάλματα του Λένιν, Στάλιν και Χρουστσόφ»

Ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Τερνουπόλεως Μιχαήλ Γκολόφκο αφιέρωσε εξ ολοκλήρου τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σβομπόντα» («Ελευθερία») με τίτλο «Ο αγώνας κατά της εχθρικής δομής» στην αφήγηση για το πως οι Αρχές πολεμούν την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και την παρουσία της στην περιφέρειά του.

Ειδικότερα, ο κ. Γκολόφκο δήλωσε ότι δήθεν στον χώρο της Λαύρας του Ποτσάγεφ διαπιστώθηκαν «πολλαπλές παραβιάσεις ως προς τη χρήση του οικοπέδου», κάτι που επιτρέπει τη διακοπή συμφωνίας περί χρήσεως της Μονής.

Επίσης ο κ. Γκολόφκο κάλεσε την Ανώτατη Βουλή και την Κυβέρνηση της Ουκρανίας να απαγορεύσουν τη δράση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Από την πλευρά του ο Καθηγούμενος της Λαύρας του Ποτσάγεφ, Σεβ. Μητροπολίτης Ποτσάγεφ κ. Βλαδίμηρος ανάρτησε βίντεο όπου απαντά στον κ. Γκολόφκο και τις Αρχές της περιφέρειας, υπενθυμίζοντας την άθλια κατάσταση της Λαύρας κατά τη σοβιετική εποχή.

«Στο κτίριο, όπου στεγάσθηκαν το Μοναστηριακό τυπογραφείο και εργαστήριο αγιογραφίας οι προκάτοχοί σας, οι υπάλληλοι της περιφερειακής επιτροπής του κομουνιστικού κόμματος εγκατέστησαν το περιφερειακό νευρολογικό νοσοκομείο, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 1998. Μετά από πολλαπλά αιτήματα των μοναχών το κτίριο πάρθηκε σε ετοιμόρροπη κατάσταση… Στα αρχιερατικά δώματα στεγάσθηκαν το πλυσταριό και η κλινική υπ’αριθμ. 2, το οποίο με τη «συμβολή» του κράτους κατέστησαν ετοιμόρροπα. Μόνον με τις προσπάθειες της αδελφότητας της Ιεράς Μονής έχει αναστηλωθεί αυτό το ιστορικό κτήριο… Στην είσοδο της μονής εγκαταστάθηκε γραφείο με αρμοδιότητα την εξόντωση ποντικών και αρουραίων. Στο νοσοκομειακό παρεκκλήσι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος έγιναν εξετάσεις, οι οποίες φυλάσσονταν στο ιερό και τούτο συνεχίσθηκε μέχρι το 2020. Στο παρακείμενο κτήριο στεγάσθηκε το θεραπευτικό και το λοιμωξιολογικό τμήμα, το οποίο τελικά κατέστη ετοιμόρροπο, που δεν χρήζει αναστηλώσεως» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Καθηγούμενος της Λαύρας ανέφερε ότι στον χώρο μιας εκ των μεγαλύτερων Ιερών Μονών του κόσμου στεγάσθηκαν πρόσφατα νεκροτομείο, χοιροστάσιο, ψυχιατρείο, πλυσταριό, κτήρια με χημικά γεωργίας και γεωργικά μηχανήματα, στάβλο μόσχων και πολλοί άλλοι οργανισμοί. Στη θέση του νέο ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Χριστού υπήρχαν αποθήκες σιτηρών και λεβητοστάσιο και λέσχη, ενώ όλα ήταν σε πολύ άθλια κατάσταση.

Ο Μητροπολίτης Βλαδίμηρος τόνισε ότι όλες οι εργασίες κατασκευής και αποκατάστασης πραγματοποιήθηκαν από τη μονή βάσει των κρατικών αδειών.

«Θέλετε να διώξετε τους Ουκρανούς συμπατριώτες σας μοναχούς, οι οποίοι στο παρελθόν υπερασπίσθηκαν το ιερό αυτό σέβασμα με τίμημα τη ζωή τους από την πλήρη εξαφάνιση και καταστροφή… Αυτή τη δύσκολη εποχή, την οποία βιώνουμε, τα θρησκευτικά ζητήματα δεν πρέπει να δημιουργούν έχθρα και διχόνοια. Η Εκκλησία μας καθημερινώς προσεύχεται υπέρ της ουκρανικής γης. Εμείς όπως και εσείς αγωνιούμε για την τύχη της πατρίδος μας και παρακαλούμε τον Θεό να φέρει ειρήνη στην Ουκρανία. Μην επαναλαμβάνετε, σας παρακαλώ, τα σφάλματα, που διέπραξαν ο Λένιν, ο Στάλιν και ο Χρουστσόφ κατά την κυβέρνησή τους» - πρόσθεσε κλείνοντας ο κ. Βλαδίμηρος.

Επιμέλεια - romfea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com