30 Απρ 2023

Η Ελλάδα «ενοχλεί» και στα κόμικς!

Η Ελλάδα «ενοχλεί» και στα κόμικς!

O Κωνσταντίνος Παππάς μιλάει για τη λογοκρισία του έργου του «60 χλμ. έξω από την Αγκυρα» από τους διοργανωτές της έκθεσης Comicdom

«Θα μπορούσαν να μου πουν ότι δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες θέσεις και να μην μπορώ να πω και τίποτα». Θα μπορούσαν να μ’ έχουν πάρει ένα τηλέφωνο, να μου πουν ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τη συμμετοχή μου κι αν θέλω να το συζητήσουμε. Επίσης, θα μπορούσαν να μου πουν ότι θα μιλήσουν με την επιτροπή κι ότι θα μου ανακοινώσουν μετά την απόφασή τους, ώστε να είμαι ενήμερος και να μην το διαπιστώνω τυχαία».

Αυτά τα απλά επιχειρήματα επισήμανε μιλώντας στην «Espresso» ο σκιτσογράφος/εικονογράφος Κωνσταντίνος Παππάς, ο οποίος αποκλείστηκε από την έκθεση Comicdom CON Athens, που θα πραγματοποιηθεί στις 12-14 Μαΐου στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Στο παρελθόν είχε συμμετάσχει στην έκθεση – τον Σεπτέμβριο του 2021, στην πλατεία Κλαυθμώνος, με το έργο του «Le Περιπτεράς», ένα σατιρικό κόμικ 18 σελίδων με βιωματικές ιστορίες από την εργασία του για ένα διάστημα σε περίπτερο.

Δικά τους έξοδα

Στο μακροβιότερο διεθνές φεστιβάλ comics της Αθήνας, που επιστρέφει για τη 17η διοργάνωσή του, συμμετέχουν καλλιτέχνες που τα έργα τους κυκλοφορούν από εκδοτικούς οίκους, καθώς και μερικοί που δεν συνεργάζονται με κάποιον και τα εκδίδουν με δικά τους έξοδα (self publishers).

Οταν δύο μήνες πριν είχαν ανοίξει οι διαδικασίες για τις δηλώσεις συμμετοχής όσων θα συμμετείχαν με αυτοεκδόσεις των έργων τους στο αντίστοιχο Artists Alley της έκθεσης Comicdom CON Athens 2023, ο κ. Παππάς είχε καταθέσει αίτηση συμμετοχής με το νέο του έργο, 45 σελίδων, «60 χλμ. έξω από την Αγκυρα», το οποίο εικονογραφεί τη μάχη στο Πόλατλι, το κοντινότερο σημείο που έφτασε ο Ελληνικός Στρατός, προκειμένου να καταλάβει την Αγκυρα, τελειώνοντας με την Καταστροφή της Σμύρνης και τη Δίκη (και καταδίκη) των Εξι.

Στις 28/2 ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές της έκθεσης η λίστα με τις συμμετοχές σ’ αυτήν, στην οποία ο κ. Παππάς ήταν μέσα. Οπότε έπρεπε να πληρώσει για τη συμμετοχή του, να στείλει μία φωτογραφία του κι ένα βιογραφικό σημείωμα, αφού μ’ ένα δείγμα δύο μόνο σελίδων του έργου του και με μια περίληψη του σεναρίου είχε περάσει από επιτροπή έναν μήνα νωρίτερα ώστε αυτή να εγκριθεί.

Δημοσιεύσεις

Στις 19/4 το πρωί ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του διεθνούς φεστιβάλ comics από τους διοργανωτές οι σχετικές πληροφορίες για τη συμμετοχή του στη φετινή έκθεση. Τις απογευματινές ώρες διαπίστωσε ότι οι σχετικές με τον ίδιο δημοσιεύσεις καθώς και το όνομά του είχαν αφαιρεθεί απ’ όλα τα social media της διοργάνωσης. Ετσι, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από τους διοργανωτές, είδε τη συμμετοχή του στην έκθεση να έχει ακυρωθεί. Επικοινωνεί μέσω μηνύματος με τους διοργανωτές και του απαντά ο υπεύθυνος της διοργάνωσης για τους self publishers μεσω e-mail.

Πέραν, λοιπόν, της προσωπικής ενημέρωσης, ο κ. Παππάς υποστηρίζει ότι «δεν υπήρξε ποτέ καμιά επίσημη ανακοίνωση με αναφορά στο όνομά μου, παρά μόνο μια ανακοίνωση στο facebook», ενώ δηλώνει ότι «δεν γνωρίζω ποιοι επέστησαν την προσοχή στο ζήτημα της συμμετοχής μου, ξέρω όμως ότι το όνομά μου αναφέρθηκε σε ακροαριστερές σελίδες, χωρίς όμως να γνωρίζω το σύνολό τους». Και συμπληρώνει: «Το να λογοκρίνεται σε ό,τι υπάρχει διαφωνία δεν υπηρετεί την ελευθερία της έκφρασης, που είναι αναφέρετο συνταγματικό μου δικαίωμα».

newsbreak.gr

Δείτε επίσης: Αποβλήθηκε σκιτσογράφος από φεστιβάλ: Δεν αντέχουν ούτε στα κόμικς την ελληνική σημαία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com