30 Απρ 2023

Βήματα Πανθρησκείας... Άνοιξαν τον “Οίκο” των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών…

Άνοιξαν τον “Οίκο” των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών… Πρόταση να γίνει το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη!!!!!!!!

Βήματα Πανθρησκείας... Υπενθυμίζεται ότι Αβραμικές θρησκείες ονομάζονται, ο Χριστιανισμός, ο Ιουδαϊσμός και ο Μωαμεθανισμός γιατί λένε ότι προέρχονται από τον Αβραάμ.

Στο Saadiyat Cultural District στο Abu Dhabi, μια από τις πιο διάσημες περιοχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έχει κτιστεί ο πολυδιαφημισμένος “Οίκος της Αβρααμικής Οικογένειας” (Abrahamic Family House), ο οποίος αποτελείται από τρία κτίρια σε σχήμα κύβου, με μέγεθος τριάντα επί τριάντα μέτρα, με μεγάλες καμάρες. Το ένα κτίριο λειτουργεί ως τζαμί, το άλλο ως χριστιανική εκκλησία και το τρίτο ως συναγωγή. Πρόκειται για το τζαμί Imam Al-Tayeb, την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και τη Συναγωγή Moses Ben Maimon.

Να σημειωθεί ότι μέσα στην χριστιανική εκκλησία δεν υπάρχουν εικόνες και άλλα σύμβολα παρά ένας “μινιμαλιστικός” σταυρός…

Τα μέσα ενημέρωσης αποθεώνουν το συγκεκριμένο κατασκεύασμα και αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα σύμβολο συμφιλίωσης και συνύπαρξης των θρησκειών. Ενώ σε video που κυκλοφορούν φαίνονται ιερείς των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών να αγκαλιάζονται και οι πιστοί να συμπροσεύχονται…

«Η ογκοπλασία ακολουθεί καθαρή πλατωνική γεωμετρία με τρεις ισομεγέθεις κύβους. Εδράζονται στο δώμα μιας ευρύτερης βάσης, η οποία αποτελεί έναν χώρο – υπόβαθρο, που δεν συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη θρησκεία. Οι κύβοι διαφοροποιούνται με τον προσανατολισμό τους, την επεξεργασία των κελυφών και των διαρρυθμίσεων που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες κάθε πίστης. Χώροι παρόμοιου μεγέθους και με ξεχωριστά κτίρια αυτής της φιλοσοφίας δεν γνωρίζω να υπάρχουν αλλού σήμερα,» αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Καλογήρου, ο οποίος είναι ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ.

Έτσι, μέσα σε άκρως εορταστικό κλίμα και μετά από χρόνια προετοιμασιών, άνοιξαν τις πύλες του Οίκου της Αβρααμικής Οικογενείας για το κοινό την 1η Μαρτίου 2023. Μπαίνοντας στον χώρο μπορεί άμεσα κάποιος να παρατηρήσει έναν τεράστιο πλίνθο που έχει κατασκευαστεί ως δημιουργεί ένα επίπεδο, το οποίο στηρίζει τα τρία κτίρια και τους υπόλοιπους χώρους τους.

Διθυραμβικά τα σχόλια για το έργο αυτό

«Είναι έργο του βραβευμένου Γκανέζου – Βρετανού αρχιτέκτονα David Adjaye, με γνώμονα την κοινότητα, αξιοποιώντας ευρηματικές υλικότητες. Σχεδιάστηκε ως κοινότητα διαπολιτισμικού διαλόγου, βασισμένη στην ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών πίστεων, εθνοτήτων και εθίμων. Η σημασία του εγχειρήματος στο «Abrahamic Family House» είναι ευρύτερη σε μια ταραγμένη εποχή συγκρούσεων με γεωπολιτικό υπόβαθρο, που εκμεταλλεύονται τις εθνοθρησκευτικές διαφορές, αποθαρρύνοντας την πολιτισμική συνύπαρξη. Μπορεί η αρχιτεκτονική να διευθετήσει δημόσιους χώρους, που αποδέχονται, ενώ ταυτόχρονα αμβλύνουν τις δογματικές αντιλήψεις;» αναφέρει ο κ. Καλογήρου.

Η πρόταση να γίνει τέτοιος “Οίκος” και στη Θεσσαλονίκη

Και διερωτάται ο κ. Καλογήρου: «Θα ήταν άραγε αδύνατο να οραματιστούμε ένα αντίστοιχο αρχιτεκτονικό πείραμα σε ελληνική πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, που ιστορικά αναπτύχθηκε ως λιμάνι – σταυροδρόμι, φιλοξενώντας διαφορετικές κοινότητες που συνυπήρχαν αρμονικά; Ένα υλοποιημένο δείγμα χώρων διαπολιτισμικής συμβίωσης θα μπορούσε να προσελκύσει επισκέπτες και εργαζομένους από την ευρύτερη ενδοχώρα ανατολής-δύσης, βορρά-νότου».

(photo: pixabay) el.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άλλο θεμέλιο - εκτός τον Ιησού Χριστό - δεν μπορούμε να δεχτούμε! Η βάση λοιπόν επάνω στην οποία στηρίζονται οι τρεις αυτοί "κύβοι" έχει το όνομα του Αβραάμ και αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί, τα δε μέλη αυτής της δήθεν Οικογένειας θα μείνουν έξω της Βασιλείας του Χριστού - αν δεν μετανοήσουν....
ΔΒΕ

Ανώνυμος είπε...

Η Ορθόδοξος Αγία Εκκλησία του Χριστού, κατά τους Αγίους Πατέρας μας είναι σαν το μάτι που δεν δέχεται το παραμικρό.εντός του. Όσο μικρό και να είναι το ξένο σώμα δεν το αντέχει και ολόκληρο το σώμα υποφέρει. Ας.αφήσουν την εκκλησία μας ίσυχη να πορεύεται και να αγιάζει τον λαό της.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com