19 Μαρ 2023

Η Ουκρανική Εκκλησία απαντά στον Επιφάνιο για την Λαύρα

 

Η Ουκρανική Εκκλησία απαντά στον Μητροπολίτη Επιφάνιο για την Λαύρα

Άμεση ήταν η απάντηση του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, μετά την έκκληση του Μητροπολίτη Επιφανίου στους μοναχούς της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου να προσχωρήσουν στην Εκκλησία του.

Η απάντηση του Τμήματος σε ελεύθερη μετάφραση από τα Ουκρανικά:

Υπενθυμίζουμε ότι οι μοναχοί της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου έχουν απαντήσει σε παρόμοιες δηλώσεις του Επιφανίου στις 27 Ιανουαρίου 2023, όπου δήλωσαν ότι «ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε με την Αλήθεια και πιστοί στην κανονική μας Εκκλησία και στον Προκαθήμενό της, Μακαριώτατο Μητροπολίτη Ονούφριος».

Στη Λαύρα των Σπηλαίων ζουν μοναχοί που είναι Ουκρανοί πολίτες! Ουκρανοί ζουν στη Λαύρα, ουκρανικός μοναχισμός, όχι ο Ρωσικός, όπως λέγεται συχνά ψευδώς στα ΜΜΕ μας. «Η εξουσία του Πατριαρχείου Μόσχας» δεν ήταν και δεν είναι στη Λαύρα.

Η χειραγώγηση και η πονηριά της έκκλησης έγκειται στο γεγονός ότι, αφενός, ο συντάκτης δηλώνει την ανάγκη εκδίωξης του «Πατριαρχείου Μόσχας» από τη Λαύρα, στην οποία προφανώς περιλαμβάνει τους μοναχούς της Λαύρας, αλλά εάν η ΑΕΟ λάβει τη Λαύρα, τότε οι μοναχοί που, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, ήταν "Μόσχα", θα μετατραπούν σε "ΟυκρανοΎΣ" και θα μπορούν να μείνουν εκεί.

Επίσης, ο Επιφάνιος δηλώνει έτοιμος να επιτρέψει ακόμη και στους μοναχούς να προσεύχονται στην «αρχαία σλαβική γλώσσα», αρκεί να παραμείνουν στη Λαύρα, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί μοναχοί στο ΑΕΟ.

Μάλιστα, στις πλάτες των μοναχών της μονής της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο επικεφαλής της ΑΕΟ θέλει να μπει στη Λαύρα και να εκμεταλλευτεί την πολυετή δουλειά τους, οικειοποιώντας τους στη δομή του.

Επιπλέον, στην αρχή της ομιλίας του, ο Επιφάνιος ισχυρίζεται ότι τελικά «η Ουκρανική Εκκλησία επιστρέφει στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου».

Αυτό δεν είναι αλήθεια, γιατί είναι γραμμένο σε όλα τα εκκλησιαστικά και κρατικά έγγραφα ότι είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που τελεί σήμερα θείες λειτουργίες στη Λαύρα.

Δεν υπάρχουν λέξεις «Εκκλησία Μόσχας» ή «Πατριαρχείο Μόσχας» σε κανένα επίσημο εκκλησιαστικό ή κρατικό έγγραφο.

Αυτό είναι ένα τεχνητά δημιουργημένο κλισέ στα ΜΜΕ, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να διχάζει τους Ουκρανούς και, δυστυχώς, το κάνει με επιτυχία.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όχι Ρώσοι, αλλά Ουκρανοί κληρικοί εκτελούν τη λειτουργία τους.

Θεωρούμε ψευδείς τις κατηγορίες ότι η Λαύρα φέρεται ότι «με συνέπεια και συνειδητά μετατράπηκε σε κέντρο προώθησης της ιδεολογίας της ρωσικού κόσμου», ότι η Λαύρα είναι δήθεν «όργανο του αγώνα κατά της Ουκρανίας».

Πρόκειται για τεχνητά επινοημένα κλισέ που διαδίδονται με ζήλο εδώ και χρόνια από τους εχθρούς της Εκκλησίας μας.

Η έξωση των μοναχών από τη Λαύρα προκαλεί τους Ρώσους να «προστατέψουν περαιτέρω τους Ορθοδόξους», δίνοντάς τους όλο και περισσότερα νέα επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την επιθετικότητά τους κατά της Ουκρανίας, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντ. Πεσκόφ, ξεκαθαρίζοντας, ότι «η εκδίωξη των μοναχών από τη Λαύρα δικαιολογεί τους στόχους των ειδικών επιχειρήσεων».

Επομένως, όταν ο Επιφάνιος δηλώνει ότι «ο εχθρός χρησιμοποιεί αυτό το ιστορικό γεγονός για να διασπάσει την ουκρανική ενότητα και να σπείρει παρεξηγήσεις μεταξύ μας», τίθεται το ερώτημα, ποιος πραγματικά δίνει λόγους στον εχθρό με τέτοιες αποφάσεις και ενέργειες;

Επίσης, αν οι καρδιές της ΑΕΟ ήταν ανοιχτές για ενότητα, όπως δηλώνει ο συντάκτης της έκκλησης, θα καταδίκαζαν πρώτα απ' όλα τη βία κατά των κοινοτήτων μας, την οποία διαπράττουν σήμερα σχεδόν σε όλη την Ουκρανία, και τώρα πονηρά κάνουν λόγο «ενοποίηση».

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε, και να κρατάμε πάντα αυτό στη μνήμη μας, ότι η πραγματική, ιστορική και παραδοσιακή Εκκλησία της Ουκρανίας είναι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία μας, η οποία έχει περισσότερα από 1.000 χρόνια ιστορίας, ενώ η ΑΕΟ δημιουργήθηκε μόλις πριν από 4 χρόνια από εκείνα τα μέρη, που αποσχίστηκαν από την Εκκλησία μας πριν από περίπου 30 χρόνια.

Η πίεση των Κρατικών αρχών στην Εκκλησία μας, τα τεχνητά εμπόδια στις δραστηριότητές της και η πιθανή απαγόρευση της ΟΕΟ δεν θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της ενότητας και του διαλόγου με την ΑΕΟ, στην οποία μας καλούν.

Πιστεύουμε ότι η πρόθεση να πάρουν την Λαύρα των Σπηλαίων από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να εκδιώξουν τους Μοναχούς της αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην εικόνα του κράτους μας, καθώς και στην ενότητα του ουκρανικού λαού και την θρησκευτική ειρήνη.

Γραφείο ρεπορτάζ: romfea.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Εκκλησίες που αναγνώρισαν τον Επιφάνειο, δεν έχουν να πουν τίποτα ;

Ανώνυμος είπε...

Γινου πιστος αχρει θανατου κ δωσω σοι τον στεφανον της ζωης. Με προσευχες κ παρακλησεις απαντουν οι πιστοι της ορθοδοξου Εκκλησιας της Ουκρανιας στους διωγμους του Ζελενσκι κ του ρασοφορου λαικου Επιφανιου.χιλιαδες πιστοι καθε μερα στην Λαυρα του Κιεβου.που ειναι οι Ελληνες προκαθημενοι να διαμαρτυρηθουν?Μονο ο Αλβανιας Αναστασιος μιλαει.Τι μισος ειναι αυτο που εχουν μεσα τους για τους Ορθοδοξους αδελφους μας?οσοι πιστοι αδελφοι ας γονατισουμε για προσευχη.γιατι θα ελθη κ η σειρα μας.Μας βλεπουν ολοι οι υπολοιποι ορθοδοξοι κ τραβουν τα μαλλισ τους για την αναισθησια των ποιμενων μας.Με το μερος του Θεου πρεπει να ειμεθα κ οχι με το μερος των αθεων Αμερικανων.

Ανώνυμος είπε...

Σημερα Κυριακη της Σταυροπροσκυνησεως δειξαμε εμεις οι Ελληνες ποιον προσκυνουμε.Οχι τον Σταυρον του Κυριου.Αλλα τους Αμερικανους.Κανεις δεν εμνημονευσε τον Σταυρον που αιρει η κανονικη Εκκλησια της Ουκρανιας.Ο Σταρετς Αμβροσιος προσκυνησε στο προσωπο του ενος αδελφου Καραμαζωφ τον Σταυρον που θα σηκωνε.Εμεις προσκυνουμε αμερικανους κ οχι τον εσταυρωμενο λαο της κανονικης Εκλησιας της Ουκρανιας.φιλουμε τον Επιφανιο σαν να ειναι επισκοπος κ αφηνουμε μονους τους αδελφους μας οπως αφησαν τον Χριστο μας μονο του επι του Σταυρου παντες.Αλλα λεγει Κυριος οψονται εις ον εξεκεντησαν εν ημερα κρισεως.

Ανώνυμος είπε...

ΚΥΡΙΕ ΕΛΕΗΣΟΝ .

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com