21 Μαρ 2023

Απαγορεύθηκε στους Μοναχούς της Λαύρας του Κιέβου η πρόσβαση στα σκηνώματα των Αγίων και στους Ναούς

Χθες, Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 ο Μητροπολίτης Νέζιν κ. Κλήμης σε έκτακτη ενημέρωση μέσω βίντεο, δήλωσε ότι από την διεύθυνση του φυλασσομένου πάρκου της Λαύρας των Σπηλαίων εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία:

- απαγορεύεται η πρόσβαση στα ιερά σκηνώματα των άφθαρτων αγίων τα οποία φυλάσσονται στα ιερά σπήλαια σε μοναχούς και πιστούς

- απαγορεύεται η πρόσβαση σε μονάζοντες στους Ιερούς ναούς της Λαύρας Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, Συλλήψεως της Αγίας Άννης και «Ζεστού», δηλαδή σχεδόν όλους τους ναούς, όπου η αδελφότητα τελούσε τις ιερές ακολουθίες.

Με την απόφαση αυτή από σήμερα, Τρίτη 21 Μαρτίου οι πατέρες της Λαύρας του Κιέβου της Ουκρανικής Εκκλησίας, θα στερηθεί τη δυνατότητα τελέσεως ιερών ακολουθιών σε κάθε ιερό ναό της Μονής.

Ως δικαιολογία για την ξαφνική αυτή απαγόρευση αναφέρεται η δήθεν ανάγκη διεξαγωγής εργασιών αναθεώρησης από την Επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού της Ουκρανίας με σκοπό «τον καθορισμό και διατηρήσεως των πολιτιστικών αγαθών» (συμπεριλαμβανομένων και των τιμίων λειψάνων).

«Ο Καθηγούμενος και η αδελφότητα της Λαύρας με εξαιρετική οδύνη πληροφορήθηκαν την είδηση αυτή, και ικετεύουμε όλοι τον Θεό, τους Οσίους Αντώνιο και Θεοδόσιο και όλους τους Οσίους των Σπηλαίων του Κιέβου να μη μας στερήσουν την προσευχητική τους σκέπη ακόμη και κατά τη διάρκεια τέτοιων ιδιαίτερων δοκιμασιών της πίστεώς μας, όταν βλέπουμε την απολύτως άθεη και θεόμαχη προσέγγιση των πολιτειακών Αρχών, ειδικότερα δε του υπουργείου Πολιτισμού, έναντι των μεγάλων ορθοδόξων ιερών σεβασμάτων» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτη Κλήμης.

Σύμφωνα με ορθόδοξους δημοσιογράφους της Ουκρανίας η ξαφνική αυτή απαγόρευση πρόσβασης στα Σπήλαια της Λαύρας και τους ναούς, φέρεται να αποτελεί έμμεση απάντηση του προέδρου Β. Ζελένσκι στην έκκληση της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σχετικά με τη διάκριση των κοινοτήτων και των πιστών της στην Ουκρανία, τις αρπαγές ναών και τις απόπειρες εξώσεως της αδελφότητας της Μονής των Σπηλαίων του Κιέβου.

Να αναφερθεί ότι χθες, Δευτέρα 20 Μαρτίου τα μέλη της Ιεράς Συνόδου με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο έφθασαν στο Γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας, ελπίζοντας να τον δουν και να του επιδώσουν προσωπικά την έκκληση.

Παρά την τρίωρη σχεδόν αναμονή των Ιεραρχών στην πλατεία μπροστά από το γραφείο του Προέδρου, το αίτημά τους για συνάντηση δεν έγινε ποτέ δεκτό.

Το γραφείο Τύπου του Προέδρου Β. Ζελένσκι δήλωσε ότι η συνάντηση του κ. Ζελένσκι με εκπροσώπους της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας «δεν προγραμματίσθηκε για σήμερα».

Επιμέλεια - μετάφραση: romfea.gr


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νέοι διωγμοί...Ο Χριστός μαζί σας αδελφοί.

Ανώνυμος είπε...

Ο κοσμος καιγεται κ η γρια χτενιζεται λεγει ο λαος..Εδω η Εκκλησια διωκεται κ ο δημιουργησας το θεμα κ τον διωγμο Βαρθολομαιος πηγαινει ταξειδακια στη Λιθουανια σιωπων κ λεγων σκασιλα μου..Και εμεις τον αποκαλουμε οικουμενικο παντοτε ενω ο τιτλος του ειναι Κωνσταντινουπολεως το οικουμενικος ειναι τιμης ενεκεν της εποχης του βυζαντιου που η οικουμενη ητο γνωστη μονο γυρω απο την συτοκρατορια .Ειθε ο Θεος να του δωσει μετανοια προ του τελους του διοτι το κριτηριο θα ειναι φρικτο για ολους μας κ κυριως για τους μη δειξαντας ελεος.

Ανώνυμος είπε...

Κανονικος διωγμος. Ουτε ενας Ελληνας επισκοπος δε φιλοτιμηθηκε να στειλει ενα μηνυμα συμπαραστασης. Πως να το κανουν ομως οταν ειναι συνενοχοι στην κατασταση που βιωνουν οι αδελφοι μας της Ουκρανιας; Αυτοι στηριζουν τους σχισματικους δηλαδη τους διωκτες. Την ιδια ωρα κανουν κηρυγματα στους ναους για αγαπη, φιλανθρωπια κτλ. Ποσο υποκριτες!!!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com