2 Ιαν 2023

Ο 17χρονος Ταξιάρχης «ξύπνησε» από κώμα λίγο πριν δωρίσουν τα όργανά του!

 

Ο 17χρονος Ταξιάρχης «ξύπνησε» από κώμα λίγο πριν δωρίσουν τα όργανά του!

Νοσηλευόταν χωρίς ελπίδα επιβίωσης στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Λίγο πριν σταματήσουν τη μηχανική υποστήριξη και δοθούν τα όργανα του για μεταμόσχευση, έγινε το θαύμα! Ο 17χρονος Ταξιάρχης, ο οποίος από το τέλος Αυγούστου βρισκόταν σε κώμα στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, μετά από σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι, άρχισε να δίνει σημεία ζωής ενώ όλα ήταν «μαύρα».

Οι γιατροί δεν έδιναν καμία ελπίδα στους γονείς, που είχαν αποφασίσει να δωρίσουν τα όργανα του γιου τους προκειμένου να σωθούν άλλοι ασθενείς. Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της 28ης Αυγούστου στο πανηγύρι για τα εννιάμερα της Παναγιάς στη Στύψη. Ο Ταξιάρχης, έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ξεκινά να επιστρέψει με το δίκυκλο του στο χωριό του, στο Μόλυβο. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής προλαβαίνουν να σταματήσουν την παρέα του που επίσης είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά όχι τον Ταξιάρχη. Λίγα λεπτά αργότερα τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Το παιδί μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η ομάδα στο χειρουργείο δίνει μάχη να τόν κρατήσει στη ζωή. Στη συνέχεια, ο 17χρονος οδηγείται στη ΜΕΘ όπου διασωληνώνεται. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Λίγες μέρες μετά ακολουθεί δεύτερη επέμβαση όπου του αφαιρούνται τμήματα του κρανίου του προκειμένου να μειωθεί η εγκεφαλική πίεση. Όλα δείχνουν ότι η μάχη οδηγείται σε ήττα. Με τις εγκεφαλικές λειτουργίες μηδενισμένες συζητιέται να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη. Και η μητέρα του δίνει την έγκριση της να δοθούν τα όργανα του Ταξιάρχη για μεταμοσχεύσεις σε συνανθρώπους που κινδυνεύουν. Στις 8 Νοεμβρίου ανήμερα της γιορτής του μεταφέρεται, μετά από ενάμιση μήνα στην Εντατική, σε κανονικό θάλαμο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Πώς είναι η κατάσταση του 17χρονου

Σήμερα εγκεφαλικά ο Ταξιάρχης έχει επανέλθει πλήρως. Βρίσκεται σε Κέντρο Αποκατάστασης στο Λουτράκι της Κορινθίας για να αντιμετωπίσει τα κινητικά του προβλήματα. «Κινείται με πατερίτσες, αλλά και αυτό θα ξεπεραστεί» λέει η μητέρα του. Σε λίγο καιρό θα επιστρέψει στη Μυτιλήνη, θα ακολουθήσει μια ακόμα επέμβαση αποκατάστασης του κρανίου του με μοσχεύματα και η πλήρης αποθεραπεία του.

newsbreak,2-01-2023

…………………………………………….

«Πίστευαν ότι μπορεί να μείνω φυτό ή να πεθάνω»-Τι εξομολογείται ο 17χρονος που ξύπνησε από το κώμα

Για μεγάλο θαύμα κάνει λόγο η μητέρα του

Τις συγκλονιστικές στιγμές που βίωσε στο νοσοκομείο που νοσηλευόταν όταν έγινε το  απρόσμενο θαύμα που τον επανέφερε πίσω στη ζωή μιλά ο 17χρονος Ταξιάρχης Καιτατζής από την Λέσβο ο οποίος συνήλθε από το κώμα στο οποίο βρισκόταν λίγο πριν σταματήσει η μηχανική υποστήριξη και η μητέρα του δώσει την έγκριση για να δοθούν τα όργανά του.

«Όταν άνοιξα τα μάτια μου από το κώμα είδα τη μητέρα μου… προσπάθησα να ανοίξω το στόμα μου και να της μιλήσω αλλά δεν έβγαινε η φωνή μου. Δεν το πίστευε η μαμά μου. Ήταν και οι γιατροί δίπλα μου και τους έλεγε η μαμά μου: ”Μου μιλάει το παιδί μου”. Είχαν σοκαριστεί όλοι. Κανείς δεν μπορούσε να το πιστέψει. Πίστευαν ότι μπορεί να μείνω φυτό ή και να πεθάνω. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι είμαι χειρουργημένος κι ότι έχω τραχειοστομία. Όταν πάτησα το κουμπί για να μιλήσω θυμάμαι ότι έκλαιγα. Δεν θα ξεχάσω τους νοσηλευτές που έμπαιναν στο θάλαμο, με έβλεπαν κι έκαναν το Σταυρό τους» είπε, μιλώντας στο protothema.gr.

Αυτή τη στιγμή ο Ταξιάρχης βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης στο Λουτράκι Κορινθίας. Όπως λέει ο ίδιος μιλά κανονικά αλλά περπατά με πατερίτσες τις οποίες σύντομα θα αποχωριστεί!

«Πραγματικά είναι ένα μεγάλο θαύμα αυτό που ζω και είμαι χαρούμενος που έδωσα απέραντη χαρά στη μητέρα μου που είναι συνέχεια δίπλα μου χωρίς να χάνει την πίστη της και την ελπίδα της», είπε.

Μάλιστα, θέλησε να δώσει ένα μήνυμα προς όλους τους νέους.

«Θέλω να δώσω ένα μεγάλο μήνυμα σε όλους τους νέους εκεί έξω να μην οδηγούν μετά από αλκοόλ και να φορούν πάντα κράνος. Ελπίζω η δική μου περιπέτεια να περάσει σημαντικά μηνύματα».

Πως έγινε το φοβερό τροχαίο

Το βράδυ της 28ης Αυγούστου στο πανηγύρι για τα εννιάμερα της Παναγιάς στη Στύψη, ο Ταξιάρχης, έχοντας καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ξεκινά να επιστρέψει με το δίκυκλο του στο χωριό του, στο Μόλυβο. Κάποιοι κάτοικοι της περιοχής προλαβαίνουν να σταματήσουν την παρέα του που επίσης είχε καταναλώσει αλκοόλ. Αλλά όχι τον Ταξιάρχη. Λίγα λεπτά αργότερα τραυματίζεται σοβαρά στο κεφάλι. Το παιδί μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης σε κρίσιμη κατάσταση με πολύ σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η ομάδα στο χειρουργείο δίνει μάχη να τόν κρατήσει στη ζωή. Στη συνέχεια, ο 17χρονος οδηγείται στη ΜΕΘ όπου διασωληνώνεται.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Λίγες μέρες μετά ακολουθεί δεύτερη επέμβαση όπου του αφαιρούνται τμήματα του κρανίου του προκειμένου να μειωθεί η εγκεφαλική πίεση. Όλα δείχνουν ότι η μάχη οδηγείται σε ήττα. Με τις εγκεφαλικές λειτουργίες μηδενισμένες συζητιέται να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη. Και η μητέρα του δίνει την έγκριση της να δοθούν τα όργανα του Ταξιάρχη για μεταμοσχεύσεις σε συνανθρώπους που κινδυνεύουν. Στις 8 Νοεμβρίου ανήμερα της γιορτής του μεταφέρεται, μετά από ενάμιση μήνα στην Εντατική, σε κανονικό θάλαμο στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Ο ίδιος περιγράφει όσα θυμάται από το περιστατικό που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή:

«Την ημέρα που έγινε το τροχαίο, θυμάμαι ότι είχα σχολάσει από τη δουλειά και με κάλεσαν οι φίλοι μου να πιούμε ούζα σε ένα πανηγύρι. Μετά θυμάμαι ότι πήρα τη μηχανή, πάτησα τέρμα το γκάζι και τράκαρα πάνω σε ένα τοιχίο. Μετά έπεσα σε κώμα… Δεν θυμάμαι τίποτα άλλο».

«Ζω ένα μεγάλο θαύμα»

Η μητέρα του Ταξιάρχη ανέφερε:

«Ευχαριστώ την Παναγία και τους γιατρούς που από την πρώτη στιγμή ήταν δίπλα σε εμένα και στο παιδί μου. Τους έχω αγαπήσει πραγματικά κι έχουμε γίνει οικογένεια. Ποτέ κανένας γιατρός δεν με παρότρυνε να δωρίσω τα όργανα του παιδιού μου και ποτέ δεν μου είπαν ότι πρέπει να σταματήσουμε τη μηχανική υποστήριξη. Εγώ κάποια στιγμή, μέσα στην απόγνωσή μου, βλέποντας ότι δεν υπάρχει σωτηρία ,σκέφτηκα το ενδεχόμενο να κάνω μια τέτοια πράξη για να βοηθήσω κόσμο. Σκέφτηκα ότι έτσι θα μπορώ να βλέπω το παιδί μου να ζει μέσα από άλλους ανθρώπους αλλά ο Θεός είδε το μεγαλείο της ψυχής μου κι ο γιος έγινε καλά».

Τέλος, ο διευθυντής του νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ευθύμης Ζιώγας ανέφερε, ότι έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια με πολλές εξετάσεις για να μπορέσει το αγόρι να επανέλθει. Ο ίδιος επανέλαβε πως ποτέ δεν έγινε νύξη στη μητέρα  να σταματήσει η μηχανική υποστήριξη του παιδιού και ότι σκέφτηκε η ίδια μέσα στην ταραχή της να δωρίσει τα όργανα του παιδιού της

newsbreak, 2-01-2023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com