27 Δεκ 2022

Διαβεβαίωση ότι θα στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο δίνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου – Οι επιστολές που αντήλλαξαν

Τη διαβεβαίωση ότι θα στηρίζει, θα τιμά και θα σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δίνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος στην απαντητική επιστολή προς την αντίστοιχη συγχαρητήρια που του απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αμέσως μετά την εκλογή του στο θρόνο της Εκκλησίας του Αποστόλου Βαρνάβα. 

O Oικουμενικός Πατριάρχης του  είχε επισημάνει τους αγώνες που έκανε η Πρωτόθρονη Εκκλησία για την Εκκλησία της Κύπρου και του ζήτησε – μεταξύ άλλων – να αγωνιστούν για την καταπολέμηση του εθνοφυλετισμού, δηλαδή της αίρεσης που προσδίδει στην τοπική Εκκλησία εθνικούς προσδιορισμούς και υποσκάπτει τα εκκλησιολογικά θεμέλια της χριστιανικής πίστης.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη

Την απαντητική επιστολή έστειλε ο Κύπρου κ. Γεώργιος, στις 24 Δεκεμβρίου 2022 λίγες ώρες μετά την επιστολή του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας.

Στην απαντητική του επιστολή ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Γεώργιος δηλώνει την απαρασάλευτή προσήλωσή του στις αποφάσεις των επτά Οικουμενικών Συνόδων, την τήρηση της Ορθόδοξης πίστης διαβεβαιώνοντας ότι θα εργαστεί για να διαφυλάξει την ενότητα και τη συνεργασία με τις κατά τόπους Εκκλησίες με βάση την ορθή εκκλησιολογία.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα τιμά και θα σέβεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο και θα ενισχύει τη μεγάλη και υψηλή του Διακονία.

Νωρίτερα, στην συγχαρητήρια επιστολή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον εψηφισμένο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Γεώργιο εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση και χαρά για την εκλογή του στον θρόνο της Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρεται στα υψηλά καθήκοντα που αναλαμβάνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου σε μια από τις πλέον ιστορικές Εκκλησίες.

 

 Υπογραμμίζει ότι το Πρωτόθρονο Πατριαρχείο με θυσίες, κόπο, μόχθο και στοργή αγωνίσθηκε και προστάτευσε την Εκκλησία της Κύπρου.

Καλεί μάλιστα τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου με έργα και όχι μόνο με λόγια να προστατεύσει το Ορθό δόγμα της Εκκλησίας και να συστρατευτεί μαζί του στον αγώνα για την προστασία της πίστεως – όχι τόσο από τα άλλα δόγματα – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά  αλλά από την καινοφανή αίρεση του εθνοφυλετισμού  και την προσπάθεια αλλοίωσης της Ορθοδοξίας από εγκόσμια τα συμφέροντα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο εθνοφυλετισμός, στην θρησκευτική μορφή του προσδίδει στην τοπική Εκκλησία εθνικούς προσδιορισμούς. Με βάση το Κανονικό δίκαιο και την Παράδοση της Εκκλησίας υπήρξε θεολογική αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου που έφθασε έως την καταδίκη (1872) του εθνοφυλετισμού, επειδή υποσκάπτει ο τελευταίος, ως αίρεση, τα εκκλησιολογικά θεμέλια της χριστιανικής πίστης.

orthodoxianewsagency,26 Δεκεμβρίου, 2022 

Δείτε και -Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ενισχύεται ο οικουμενισμός, η ένωση τών ορθοδόξων με τούς αιρετικούς υπό την καθοδήγηση τού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, στο κοινό ποτηριο τής Θείας Ευχαριστίας τό έτος 2025.

Ανώνυμος είπε...

Όμοιος στον όμοιο κ η κοπριά στα λάχανα. Έχουμε ξεφτυλιστει παγκοσμίως οι ελληνοφωνες εκκλησίες με τις οδηγίες της Αμερικής. Νομίζουμε ότι υπηρετούμε τον Θεον με τις πράξεις μας. Υπάλληλοι των Αμερικανών σε όλα.

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com