24 Δεκ 2022

Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος

Τον μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος Κύπρου ως τον νέο Αρχιεπίσκοπο με 11 ψήφους. Ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έλαβε 4, ενώ υπήρξε ένα λευκό.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα, εντός της Αρχιεπισκοπής. Μετά το τέλος της θείας και ενός μικρού διαλείμματος 10 λεπτών, τα μέλη της Ιερά Συνόδου επέστρεψαν στο παρεκκλήσι όπου ξεκίνησε η ψηφοφορία ανάδειξης του νέου Αρχιεπισκόπου. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οι συνοδικοί εν πομπή κατευθύνθηκαν στον παλαιό καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννη όπου εντός της Ιεράς Τράπεζας υπέγραψαν το μήνυμα εκλογής.

Το βιογραφικό του νέου Αρχιεπισκόπου

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος γεννήθηκε στην Αθηαίνου στις 25 Μαΐου 1949. Το 1967 αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ως υπότροφος του ΙΚΥ σπούδασε Χηµεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1968-1972). Στο ίδιο πανεπιστήμιο σπούδασε και Θεολογία κατά τα έτη 1976-1980. Στις 23 Δεκεμβρίου 1984 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα και στις 17 Μαρτίου 1985 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προεχειρίσθη σε αρχιμανδρίτη υπό του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄. Το 1994 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

Παράλληλα εργάστηκε και ως καθηγητής Χημείας στη μέση εκπαίδευση. Το 1993 έγινε βοηθός διευθυντής.

Συνελήφθη και κακοποιήθηκε από τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης το 1989, ενώ κατέθεσε προσφυγή εναντίον της Τουρκίας στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδίκασε, για πρώτη φορά, την Τουρκία για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο.

Στις 24 Απριλίου 1996 εξελέγη χωρεπίσκοπος Αρσινόης και στις 26 Μαΐου 1996 χειροτονήθηκε επίσκοπος. Στις 29 Δεκεμβρίου του 2006 εξελέγη παμψηφεί μητροπολίτης Πάφου. Εκπροσωπεί την Εκκλησία της Κύπρου στις πανορθόδοξες διασκέψεις και στον διάλογο με τους ρωμαιοκαθολικούς. Είναι επίσης πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής και Παιδείας της Ιεράς Συνόδου.

Πηγή: Καθημερινή Κύπρου

kathimerini.gr,24.12.2022

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Μητροπολίτης Πάφου, Κ. Γεώργιος, αναγνώρισε την σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας τού Αρχιεπίσκοπου Επιφανίου, συμμετείχε και αναγνώρισε την ληστρική σύνοδο τού Κολυμπάρι, και είναι αρεστός των αξιωματούχων τού παπισμού και τής Ν. Τ. Π.

Ανώνυμος είπε...

Με την εκλογή του Γεωργίου κλείνει οριστικά το θέμα της αντιπαράθεσης για το θέμα της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, καθώς ο νέος Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σταθερά στην πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο αριθμός των Μητροπολιτών που στήριζαν τις θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας συρρικνώθηκε και εκ των πραγμάτων το θέμα της Ουκρανίας δεν μπορεί να επανέλθει ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής Εκκλησίας.
https://www.protothema.gr/greece/article/1322024/kupros-neos-arhiepiskopos-o-mitropolitis-pafou-georgios/

Ανώνυμος είπε...

Καλπαζει η Παγκοσμιοποιηση κ ειναι πλεον ολοφανερο ποιος κινει τα νηματα για ολα τα θεματα. Οποιος αντιστεκεται, περιθωριοποιειται. Η λογικη παραμεριζεται, το νομιμο καταδικαζεται κ κυριαρχει το δικαιο του παραλογου. Παρραληλα οποιος παραγει εργο, γινεται αντικειμενο φθονου κ υποβαθμιζεται. Σηψη κ παρακμη. Ομως ο Χριστος εις πεισμα των δαιμονων γενναται κ φετος. Αυτος ο Παντοδυναμος θα τα διευθετησει ολα εν καιρω. Δυο εκλεκτοι ιεραρχες παραγκωνιστηκαν. Ετσι περιφρονουσαν κ οι Φαρισαιοι το Χριστο. Οσο για τη θεληση του λαου; Αυτη γραφεται στα παλαια υποδηματα των συνοδικων(αμφιβαλλω αν εχουν παλαια). Καλα κ ευλογημενα Χριστουγεννα!

Ανώνυμος είπε...

Ο καλύτερος από τους τρεις που μπορούσε να εκλεχθεί.
Δόξα τω Θεώ.
Άξιος ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος

Ανώνυμος είπε...

Τις θερμές συγχαρητήριες ευχές εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ιδίου προσωπικώς, εξέφρασε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος προς τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Ν. Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Μακαριώτατο κ. Γεώργιο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το μεσημέρι.
Οι δύο Προκαθήμενοι συμφώνησαν στην ενίσχυση της συνεργασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Κύπρου, ιδιαιτέρως πάνω σε θέματα διορθοδόξου και διαχριστιανικού ενδιαφέροντος.
https://ec-patr.org/%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%86%cf%89%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd-9/

Ανώνυμος είπε...

Τα θέματα διαχριστιανικού ενδιαφέροντος ,τι ακριβώς είναι, και πόση σχέση έχουν με την Ορθοδοξία;

Φηλικιτατη είπε...

Υπηρέτης του πάπα!!!
ΟΝΤΩΣ ΟΤΙ ΚΛΥΤΕΡΟ... 🤨😂

Φηλικιτατη είπε...

Ποιος από αυτούς δεν υπέγραψε στην ΠΑΝΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ?

Ο Λ Ο Ι ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΔΜΕΝΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΩΝ ΥΠΟ ΤΩΝ 7 ΑΓΙΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ !!!!!
ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΘΗΡΗΜΕΝΟΙ ΗΔΗ

Ανώνυμος είπε...

Κανεις λιγο πισω εσυ, λιγο πισω εγω για να τα βρουμε. Διπλωματια και πολιτικη καθαρα...

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com