10 Οκτ 2022

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Ο Κλίντον ζήτησε από τον Όρμπαν να εισβάλει στη Σερβία

Βίκτωρ ΄Ορμπαν (αριστερά) και Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ: Ο Κλίντον ζήτησε από τον Όρμπαν να εισβάλει στη Σερβία

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς αποκάλυψε το Σάββατο ότι οι ηγέτες των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, προέτρεψαν την Ουγγαρία να εισβάλει στη Σερβία από ξηρά το 1999. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν αρνήθηκε.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο κ. Βούτσιτς δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο ήθελαν οι ουγγρικές δυνάμεις να εισέλθουν στη Σερβία για να διασπάσουν τον γιουγκοσλαβικό στρατό μεταξύ του μετώπου στο Κοσσυφοπέδιο και ενός νέου μετώπου με την Ουγγαρία.

"Ο Κλίντον και οι Βρετανοί ζήτησαν από τον Όρμπαν να επιτεθεί στη Σερβία από τον βορρά, ώστε να αποσπάσει τις δυνάμεις μας από το Κοσσυφοπέδιο και τη Μετόχια στη Βοϊβοντίνα ", εξήγησε. Ο Όρμπαν, μόλις ενός έτους  πρωθυπουργός, αρνήθηκε και, με τη βοήθεια του Γερμανού καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, αντιστάθηκε στην «πίεση του Λευκού Οίκου».

Ο Όρμπαν ανταποκρίθηκε θετικά σε σχετικό αίτημα του Βούτσιτς κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης και τον εξουσιοδότησε να μιλήσει για αυτό δημόσια, είπε ο Σέρβος ηγέτης.

Το 1999, το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια εκστρατεία βομβαρδισμού κατά της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, η οποία τότε αποτελούνταν μόνο από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο. Διεξάγοντας αυτόν τον αεροπορικό πόλεμο, το ΝΑΤΟ τάχθηκε στο πλευρό των Αλβανών αυτονομιστών, που πολεμούσαν εναντίον των Σέρβων για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, μιας επαρχίας της Σερβίας.

Η Ουγγαρία είχε ενταχθεί στο ΝΑΤΟ νωρίτερα εκείνο το έτος, αλλά δεν συμμετείχε στην εκστρατεία.  

Σύμφωνα με τον Βούτσιτς, ο Όρμπαν ταξίδεψε στη συνέχεια στο Ηνωμένο Βασίλειο για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και την πρώην πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ. Καλωσορίζοντας τον στην πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ 10, η Θάτσερ είπε στον Όρμπαν: «Με ενοχλεί πολύ που αρνήθηκες να επιτεθείς στη Σερβία, γιατί έτσι θα πεθάνουν περισσότεροι Βρετανοί στρατιώτες », είπε ο Βούτσιτς.

Τελικά, κανένας Βρετανός στρατιώτης δεν πέθανε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας. Οι εχθροπραξίες σταμάτησαν τον Ιούνιο του 1999 με την υπογραφή της Συμφωνίας του Κουμάνοβο, μετά την οποία τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ μετακινήθηκαν στο Κοσσυφοπέδιο, όπου παραμένουν σήμερα. Αυτή η εκστρατεία βομβαρδισμού ήταν η πρώτη που η συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ χρησιμοποίησε στρατιωτική δύναμη χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και εξακολουθεί να θεωρείται από μεγάλο μέρος του κόσμου ως παράνομη.

Μετάφραση από Πηγή: https://www.rt.com/news/564309-hungary-invade-serbia-orban/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com