10 Μαΐ 2022

Ποιά λύση θα δώσει η Ευρώπη στο μεταναστευτικό πρόβλημα;

 

Ποιά λύση θα δώσει η Ευρώπη στο μεταναστευτικό πρόβλημα;

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Δύο ειδήσεις με κοινή συνισταμένη το μεταναστευτικό αξίζει να μας απασχολήσουν:

Η πρώτη έρχεται από τη Σουηδία, η οποία εθεωρείτο μία από τις πιο ήσυχες κοινωνίες της Ευρώπης, αλλά προσφάτως συγκλονίσθηκε από βίαια επεισόδια μεταξύ μεταναστών και Σουηδών. «Η Σουηδία δεν κατάφερε να ενσωματώσει τον τεράστιο αριθμό μεταναστών που έχει δεχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πράγμα που οδήγησε σε παράλληλες κοινωνίες και βία συμμοριών». Aυτό παραδέχτηκε στις 28 Απριλίου η Σουηδή Πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, καθώς ξεκίνησε μια σειρά από πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής και της ακροδεξιάς βίας.

Η δεύτερη είδηση έρχεται από τη χώρα μας. Στην έρευνα του οργανισμού ΔΙΑΝΕΟΣΙS μεταξύ των νέων ηλικιών καταδεικνύεται ένας έντονος προβληματισμός για το μεταναστευτικό. Στο ερώτημα αν επιθυμείτε αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική απαντά θετικά το 52,4% των νέων ηλικίας 17-24 ετών και το 67,1% των νέων μεταξύ 25 – 39 ετών. Και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες των Ελλήνων ζητούν αυστηροποίηση: Το 69% των πολιτών ηλικίας 40-54 ετών, το 62,6% των Ελλήνων ηλικίας 55-64 ετών και το 60,9% των πολιτών ηλικίας 65 και άνω. Η τάση της ελληνικής κοινωνίας είναι σαφής. Η ανησυχία είναι πολύ πιο έντονη στις κυρίως παραγωγικές ηλικίες από 25 έως 54 ετών.

Η Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια έχει κληθεί να επιλέξει μεταξύ πολυπολιτισμικότητας ή ένταξης (ενσωμάτωσης). Το πολυπολιτισμικό πρότυπο οδήγησε σε παράλληλες κοινωνίες και σε αποξένωση των μεταναστών από τον κυρίαρχο πολιτισμό της χώρας που τους φιλοξενεί. Αρκετοί πολιτικοί και διανοητές παραδέχθηκαν ότι η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε. Το είπαν δημοσίως ο Βρετανός πρώην Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, η Γερμανίδα πρώην Καγκελλάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Ιταλοαμερικανός Πολιτικός Επιστήμων Τζιοβάννι Σαρτόρι κ.ά. .

Με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης – ένταξης οι ευρωπαϊκές κοινωνίες προσπάθησαν να μεταδώσουν στους μετανάστες αρκετά από τα στοιχεία της κυρίαρχης πολιτιστικής ταυτότητας της φιλοξενούσας χώρας. Η ομολογία της Σουηδής Πρωθυπουργού μας δείχνει ότι και αυτή η μέθοδος συναντά μεγάλες δυσκολίες. Άλλοι ενσωματώνονται και άλλοι όχι. Αλλά και ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν έχει μιλήσει κατά των «χωριστικών» τάσεων που καλλιεργούν οι ακραίοι ισλαμιστές.

Οι δυσκολίες αυξάνονται δεδομένου ότι πολλούς από τους Μουσουλμάνους μετανάστες επιχειρεί να χειραγωγήσει η Τουρκία του Ερντογάν. Το πρόβλημα είναι ορατό στη Σουηδία, στη Γαλλία, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Εξ άλλου η Ελλάς αντιμετώπισε τον Φεβρουάριο – Μάρτιο του 2020 την προσπάθεια του Ερντογάν να εργαλειοποιήσει χιλιάδες παράτυπους μετανάστες για να αποσταθεροποιήσει την κοινωνία μας. Κάποιοι μάλιστα έκαναν λόγο για τουρκική προσπάθεια ανατροπής της Κυβέρνησης.

Στη Γαλλία η πλήρης κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων (Γκωλλικού και Σοσιαλιστικού) οφείλεται μεταξύ άλλων στη αδυναμία τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το μεταναστευτικό. Το μήνυμα είναι σαφές και πρέπει να το λάβουν όλες οι κυβερνήσεις. Αν δεν γίνει σεβαστή η ανησυχία των πολιτών για το ζήτημα αυτό θα αναπτυχθούν ακραία κόμματα και θα υπάρχουν απρόβλεπτες ανατροπές των δεδομένων. Η επιτυχία της Ευρώπης θα είναι να βρει την απάντηση που δεν έδωσαν μέχρι τώρα η πολυπολιτισμικότητα και η ενσωμάτωση.

Πρέπει να βρεθεί μία λύση που θα σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και την εθνική ταυτότητα και την εσωτερική σταθερότητα των κρατών-μελών.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 7.5.2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com