18 Μαΐ 2022

Συνάντηση Πατριάρχη Σερβίας – Βούτσιτς με επίκεντρο Σκόπια και Ουκρανία

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, παρουσία των Επισκόπων που συμμετείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

του Νίκου Οικονόμου  / ope.gr

 Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Σερβικής Δημοκρατίας, βρέθηκαν θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων.

Κατά την διάρκεια του ανοιχτού μέρους της συνάντησης ενώπιων των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Βούτσιτς προσφωνώντας τον Μακαριώτατο, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη του για το ενδιαφέρον που δείχνει για τα εθνικά ζητήματα. Όπως ανέφερε, η Σερβία χρειάζεται να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον «Μακεδονικό» λαό και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της Ιεράς Συνόδου.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τις Επισκοπές και πάντα μας δίνετε περισσότερες συμβουλές μέσω της προσευχής, της συμφιλίωσης και του καλέσματος για ενότητα», επεσήμανε ο Βούτσιτς.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Βούτσιτς για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή. Ανέφερε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κοιμόμαστε και ξυπνάμε σκεπτόμενοι για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών που θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μαζί, αλλά μια βαθύτερη σύγκρουση. Δεν είναι απλώς μια γεωπολιτική σύγκρουση, αλλά μια σύγκρουση πολιτισμών που μας υποχρεώνει να πάρουμε θέση», δήλωσε.

Επίσης πρόσθεσε ότι η στάση της Εκκλησίας είναι η στάση της προσευχής στον Θεό για ειρήνη. «Γι’ αυτό εμείς, ως Ιερά Σύνοδος και Εκκλησία, προσπαθούμε να απευθυνθούμε στον Θεό με τα λόγια της προσευχής. Δεν μπορεί κανείς να εδραιώσει την ειρήνη μόνος του», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων και χρησιμοποιώντας και αυτός τον όρο «Μακεδονία» δήλωσε:

«Είχαμε ένα σχίσμα με την εκκλησία στη “Μακεδονία”, αλλά χάρη στις προσευχές όλων και των δύο λαών, ήρθαμε να δημιουργήσουμε ενότητα ώστε να επιστρέψουν οι αδελφοί από τη Μακεδονία” σε κοινωνία μαζί μας και όλες τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες, και το βλέπουμε ως ένα θαύμα. Γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στον Θεό γι’ αυτό. Η Εκκλησία θα είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία, σε ότι είναι καλό και αυτό είναι ευλογία για όλους», τόνισε ο Πατριάρχης Σερβίας.

orthodoxianewsagency

…………………………………………………..

Τι είπαν Πατριάρχης Σερβίας-Βούτσιτς για Σκόπια και Ουκρανία

Τα εθνικά ζητήματα, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, παρουσία των Επισκόπων που συμμετείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Σερβικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο δεξίωσης και γεύματος που παρέθεσε ο Σέρβος Πρόεδρος στον Μακαριώτατο και στην Ιερά Σύνοδο των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας.

Βούτσιτς: Ομιλία με αναφορές στην ειρήνη, τα εθνικά θέματα και τις σχέσεις με τον «Μακεδονικό» λαό

Κατά την διάρκεια του ανοιχτού μέρους της συνάντησης ενώπιων των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Βούτσιτς απήυθυνε προσφώνηση προς τον Πατριάρχη Σερβίας, σημειώνοντας ότι είναι άξιος για τον θρόνο του Αγίου Σάββα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το ενδιαφέρον που δείχνει ο Μακαριώτατος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Όπως ανέφερε, η Σερβία χρειάζεται να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον αποκαλούμενο από τους Σέρβους «Μακεδονικό» λαό και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της Ιεράς Συνόδου.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τις Επισκοπές αλλά εσείς μας βοηθάτε περισσότερο με συμβουλές, προσευχές και προτροπές για συμφιλίωση και ενότητα. Θέλω να σας ευχαριστήσω που έχετε την δυνατότητα να συζητήσουμε διάφορα θέματα για τον Σερβικό λαό. Στη συνομιλία μαζί σας μαθαίνουμε πολλά, αποκτούμε νέα ελπίδα και ενέργεια για να αλλάξουμε το μέλλον προς το καλύτερο», επισήμανε και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το φθινόπωρο η ενότητα θα είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.

«Σήμερα μας λείπει η ειρήνη περισσότερο από ποτέ και από οτιδήποτε άλλο», είπε χαρακτηριστικά και, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η Σερβία βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη κατάσταση από ότι φαίνεται και αιωρούνται σύννεφα πάνω από την χώρα μας. Έχουμε και είχαμε συναντήσεις σήμερα και τις προηγούμενες ημέρες για να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα ο οποίος θα είναι πιο δύσκολος από ποτέ».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Σερβία βρίσκεται υπό τεράστια πίεση καθώς είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και ευχαρίστησε την Εκκλησία για την κατανόηση και την στήριξη της. «Είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και βρισκόμαστε υπό τεράστια πίεση. Αυτό μας δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και οι πιέσεις θα είναι μεγαλύτερες. Πρέπει να ακούσουμε τις απόψεις σας», είπε ο Σέρβος Πρόεδρος και επισήμανε ότι όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών. «Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα με κάθε κόστος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Πατριάρχης Σερβίας: Προσευχή υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία και οι σχέσεις με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων

Από την πλευρά του ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Βούτιτς για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή. Στην συνέχεια ανέφερε ότι όλοι αισθανόμαστε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κάθε μέρα κοιμόμαστε και ξυπνάμε σκεπτόμενοι για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα, επισήμανε οτι η θέση της Εκκλησίας είναι να προσεύχεται υπέρ ειρήνης προς τον Θεό.

«Δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών που θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να συνυπάρξουν, αλλά μια βαθύτερη σύγκρουση. Δεν είναι απλώς μια γεωπολιτική σύγκρουση, αλλά μια σύγκρουση αξιών και πολιτισμών που μας υποχρεώνει να πάρουμε θέση είτε μας αρέσει είτε όχι. Προσευχόμαστε να έρθει η ειρήνη στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό και η γλώσσα των όπλων να αντικατασταθεί από τον διάλογο. Προσευχόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο αυτή η γλώσσα να είναι η γλώσσα της αγάπης», επισήμανε.

Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Σερβίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου καθοδηγήθηκε από την ιδέα της ειρήνης και από το γεγονός ότι όταν λέμε ότι πιστεύουμε στην Εκκλησία, λέμε ότι η Εκκλησία είναι μία και πιστεύουμε σε μία Εκκλησία. Με γνώμονα αυτή την αρχή, προσπαθούμε να ζούμε με αυτό το πνεύμα, πάνω απ’ όλα με όλες τις Ορθόδοξες Eκκλησίες, αν και μερικές φορές υπάρχουν εμπόδια και  διαφωνίες, αλλά πιστεύουμε ότι αυτές είναι μεταβατικές φάσεις και πειρασμοί που ενισχύουν την ενότητα.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων και χρησιμοποιώντας τον όρο «Μακεδονία» τόνισε: «Δεν επιθυμούμε να έχουμε τίποτα περισσότερο από ότι έχουν οι άλλες θρησκευτικές κοινότητες. Ότι επιθυμούμε για τους εαυτούς μας, το επιθυμούμε και για τις άλλες κοινότητες. Είχαμε ως Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας ένα σχίσμα με την Εκκλησία στη “Μακεδονία” για πενήντα πέντε χρόνια, αλλά χάρη στις προσευχές των δύο λαών, ήρθαμε να δημιουργήσουμε ενότητα ώστε να επιστρέψουν οι αδελφοί από τη “Μακεδονία” σε κοινωνία μαζί μας και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, και το βλέπουμε ως ένα θαύμα. Γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στον Θεό. Εκεί που βλέπεις ότι κάτι είναι αδύνατο να γίνει, με την παρέμβαση του Θεού γίνεται δυνατό. Η Εκκλησία θα είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία για ότι είναι καλό και αυτό είναι ευλογία για όλους τους πολίτες της Σερβίας και του κόσμου».

orthodoxianewsagency

…………

Δείτε σχετικά και

-Ρουά ματ έκαναν στους Μητροπολίτες της Ελλάδος ο πατρ. Βαρθολομαίος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

-Ο Πατριάρχης Σερβίας θα συλλειτουργήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος στις 19 Μαΐου

-Το Πατριαρχείο Σερβίας για το ζήτημα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

-Τό Φανάρι ἦλθεν εἰς κοινωνίαν μέ τούς ἀκοινωνήτους τῶν Σκοπίων! Δέν ἠρωτήθησαν οὔτε οἱ Προκαθήμενοι!

-«Φανάρι και….ΝΑΤΟ το ίδιο Συνδικάτο»

-Άραγε έχουμε μία νέα «εκκλησιαστική» συμφωνία των Πρεσπών; Οφείλει ο λαός μας, να γνωρίζει την αλήθεια! Μην του την κρύβεται άλλο!

-Έντονες αντιδράσεις από τα Σερβικά ΜΜΕ για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

--Ποιοι αποφάσισαν να δεχθούν σε εκκλησιαστική κοινωνία τη σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Μόλις το Πάσχα ο Σκοπιανός Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του προχώρησε σε ανθελληνική προπαγάνδα, μιλώντας για τα δίκαια των «Μακεδόνων»!

-Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχθηκε σε εκκλησιαστική κοινωνία την σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων

-Τὸ ἐπίσημον περιοδικὸν τῆς Ἐκκλησίας ὑπὲρ τῆς Αὐτοκεφαλίας τῶν Σκοπίων;

-Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αποφασίσει να δώσει άμεσα Αυτοκεφαλία στην σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων ακολουθώντας την διαιρετική για την Ορθοδοξία πρακτική που εφάρμοσε στην Ουκρανία.

-Γιατί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θέλει να παρουσιάζεται ως αναξιόπιστος εκκλησιαστικός ηγέτης; Τι έλεγε το 2016 για τον Αρχιεπ. Αχρίδος;

-Πάει γιά ἀναγνὠρισι κι᾿ἄλλης Αὐτοκεφάλου Ἐκκλησίας ὁ Βαρθολομαῖος ;

-Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε Επίσκοπο της λεγόμενης ''Μακεδονικής Εκκλησίας''

-Δημήτριος Τσελεγγίδης: Γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναγνωρίζει ένα μόρφωμα το οποίο ο ίδιος είχε καταδικάσει;

-Δεμένα τα χέρια του Ιερώνυμου μπροστά στην «ανεξάρτητη Μακεδονική Εκκλησία»

-Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «την στιγμήν αυτήν δεν τίθεται θέμα αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας των Σκοπίων….». Νέα πρόσκληση στην Εκκλησία της Σερβίας

-Ο Ζάεφ ζητάει αυτοκεφαλία για την σχισματική Σκοπιανή Εκκλησία

-Βολοκολάμσκ: Η Ρωσική Εκκλησία γνωρίζει καλώς ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα συνεχίσει τη διαδικασία αναγνώρισης της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος MOC-OA»

-Σκοπιανός Μητροπολίτης Αγαθάγγελος: "Αυτοκεφαλία στην "Μακεδονική Εκκλησία" και ένωση των Μακεδόνων για την εθνική τους ταυτότητα"

-Δράμας Παύλος: «Σύνοδος Ιεραρχίας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας Θεσσαλονίκη και να συζητηθεί εκτάκτως και προ ημερησίας διατάξεως το Αυτοκέφαλο των Σκοπίων»

-ΥΠΕΞ Σερβίας Ντάτσιτς: Ο Πατριάρχης να απορρίψει την Αυτοκεφαλία της πΓΔΜ όπως έχει αρνηθεί και για Μαυροβούνιο

Ο Σκοπιανός Πρόεδρος ζητά ''Αυτοκεφαλία'' από τον Οικουμενικό Πατριάρχη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com