2 Μαΐ 2022

Διωγμοί: Εκεί που οι Χριστιανοί κηρύττουν το μήνυμα της Ανάστασης, περιμένοντας τη δική τους «ανάσταση»

Ο χριστιανισμός σε όλον τον κόσμο εόρτασε το Πάσχα, με το αναστάσιμο μήνυμα να φθάνει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται.

της Δέσποινας Σωτηρίου

 Ωστόσο, υπάρχουν και οι Χριστιανοί εκείνοι, που σε πείσμα των διώξεων που υφίστανται και παρά τις απειλές για την ίδια τους τη ζωή, εξακολουθούν να κηρύττουν το νόημα της Αναστάσεως.

Έτσι και αυτό το Πάσχα οι Χριστιανοί – εκατομμύρια που υποφέρουν από κρατικούς και μη φορείς – βιώνουν τρομερές απειλές και διώξεις σε πολλές χώρες.

Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Αλγερίας έκλεισε βίαια 13 εκκλησίες και διέταξε το κλείσιμο άλλων επτά, ενώ δύο δεκαετίες συγκρούσεων, αστάθειας, γενοκτονίας και τρομοκρατίας μείωσαν τη χριστιανική κοινότητα του Ιράκ από 1,4 εκατομμύρια σε λιγότερα από 250.000.

 Αυξανόμενο κύμα μισαλλοδοξίας

Η Ινδία έχει ένα αυξανόμενο συνονθύλευμα νόμων που παραβιάζουν τη θρησκευτική ελευθερία ή επιτρέπουν την παραβίασή της, εν μέσω ενός ενισχυόμενου κύματος θρησκευτικής μισαλλοδοξίας που ενισχύεται από τον ινδουιστικό εθνικισμό. Το ένα τρίτο των 28 πολιτειών της Ινδίας διατηρούν νόμους που περιορίζουν τη θρησκευτική μεταστροφή, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για να στοχοποιήσουν χριστιανούς και να επιτρέψουν τη βία εναντίον τους.

Στη Μιανμάρ, μια συμβιωτική σχέση έχει αναπτυχθεί σταθερά μεταξύ της κυβερνώσας στρατιωτικής χούντας –της Tatmadaw– και των βουδιστών εθνικιστών. Παράλληλα με την εξαετή γενοκτονική εκστρατεία του κατά της κατά κύριο λόγο μουσουλμανικής μειονότητας Ροχίνγκια, το Tatmadaw συνεχίζει  τη βία κατά των χριστιανών της χώρας.

Η αποτυχία της κεντρικής κυβέρνησης, η καταστολή της πολιτειακής κυβέρνησης και η βία με θρησκευτικά κίνητρα από μη κρατικούς παράγοντες έχουν μετατρέψει τμήματα της Νιγηρίας –της πιο πυκνοκατοικημένης χώρας της Αφρικής με περίπου 211 εκατομμύρια κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν  100 εκατομμυρίων Χριστιανών–  σε πεδίο δίωξης. 

Τον Οκτώβριο, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας εκκλησίας στην πολιτεία Καντούνα κατά τη διάρκεια της πρωινής προσευχής, σκοτώνοντας δύο πιστούς. Και οι μουσουλμανικές μαχητικές ομάδες Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος-Επαρχία Δυτικής Αφρικής (ISWAP) συνεχίζουν να απαγάγουν, να βιάζουν και να δολοφονούν χριστιανούς. 

Τα στατιστικά στοιχεία είναι βαθιά ανησυχητικά. Σύμφωνα με την τελευταία World Watch List της Open Doors, πέρυσι περισσότεροι από 360 εκατομμύρια Χριστιανοί ζούσαν σε μέρη όπου βίωσαν «υψηλά επίπεδα δίωξης», ενώ 5.898 Χριστιανοί πέθαναν για την πίστη τους. 6.175 κρατήθηκαν, συνελήφθησαν, καταδικάστηκαν ή φυλακίστηκαν. και απήχθησαν 3.829.

orthodoxianewsagency

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com