26 Απρ 2022

Τι δεν μας είπε ο κ. Ζάεφ

 

Τι δεν μας είπε ο κ. Ζάεφ

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Ο πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε προσφάτως στην Αθήνα για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν χαμογελαστός και μας είπε ότι ο λαός της χώρας του είναι Μακεδόνες και ότι οι Έλληνες το έχουμε αποδεχθεί.

Υπάρχουν, όμως, αρκετά σημαντικά πράγματα, τα οποία δεν μας είπε ο κ. Ζάεφ. Ευκαιρία, λοιπόν, να του τα θυμίσουμε:

Από πού συνάγει ο κ. Ζάεφ τη συναίνεση του ελληνικού λαού στην ονομασία «Μακεδόνες» για την πλειοψηφούσα εθνότητα του κράτους των Σκοπίων; Του θυμίζουμε ότι δεν έγινε δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε σε όλες τις δημοσκοπήσεις από τότε μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη Συμφωνία. Κύριε Ζάεφ, κακώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σάς ονόμασε «Μακεδόνες». Ούτε ο ελληνικός λαός ούτε η Ιστορία σάς έχουν παραχωρήσει αυτό το όνομα.

Δεν μας είπε ο κ. Ζάεφ γιατί η κυβέρνησή της χώρας του έκανε τα πάντα για να μην εφαρμόσει τη Συμφωνία. Όσο εκείνος ήταν Πρωθυπουργός οι εθνικές ομάδες διαφόρων αθλημάτων εμφανίσθηκαν σε διεθνείς διοργανώσεις με το όνομα : Μακεδονία. Η Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών επιμένει να ονομάζεται «Μακεδονική».Τα παραδείγματα είναι πολλά. Καλά τα χαμόγελα κ. Ζάεφ, αλλά εφαρμόσατε επιλεκτικά μόνον τα σημεία των Πρεσπών που σας συμφέρουν.

Επίσης ο κ. Ζάεφ δεν μάς εξήγησε γιατί η Μεικτή Επιτροπή για τη ρύθμιση των εμπορικών σημάτων δεν απέφερε αποτελέσματα, αν και πέρασε η τριετία, την οποία προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Οι βόρειοι γείτονές μας διεκδικούν τον προσδιορισμό «μακεδονικός- ή-ό» για τα προϊόντα τους εις βάρος των χιλιάδων επιχειρηματιών της Βορείου Ελλάδος.

Και κάτι άλλο δεν μας είπε ο κ. Ζάεφ: Τί απέγινε με τη Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Ιστορία, την Αρχαιολογία και τα σχολικά βιβλία; Λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2018, άρα συμπλήρωσε τριάμισυ χρόνια εργασιών. Όμως δεν έχουμε δει την αφαίρεση των αλυτρωτικών χαρτών και κειμένων από τα βιβλία των γειτόνων μας. Ίσως και οι δικοί μας εκπρόσωποι δεν πίεσαν όσο θα έπρεπε. Οι Βούλγαροι συνάδελφοί τους είναι πολύ πιο απαιτητικοί στην αντίστοιχη διμερή Επιτροπή με τα Σκόπια. Καλά τα χαμόγελα κ. Ζάεφ, αλλά διεκδικείτε την Ιστορία δύο γειτονικών σας χωρών!

Και κάτι άλλο δεν μας εξήγησε ο κ. Ζάεφ: Έχει δει τα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής πληθυσμού και εθνοτήτων στη χώρα του; Επί συνόλου απογραφέντος πληθυσμού (περιλαμβάνονται και κάτοικοι εξωτερικού) οι λεγόμενοι «Μακεδόνες» είναι μόνον 54,21% . Οι Αλβανοί είναι 29,52%. Από το 2002 που οι «Μακεδόνες» ήσαν το 64% έπεσαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 19 χρόνια. Αν λάβουμε υπ’ όψιν την υψηλή γεννητικότητα των Αλβανών, σε λίγα χρόνια όσοι δηλώνουν «Μακεδόνες» θα πέσουν κάτω από το 50%. Το κατασκευασμένο από τον Τίτο «μακεδονικό έθνος» θα αποτελεί μειοψηφία μέσα στην πατρίδα του. Μία χώρα. στην οποία όλοι οι άλλοι πλην των «Μακεδόνων» θα αποτελούν την πλειονότητα, θα έχει πάλι πρόβλημα ονόματος. Καλά τα χαμόγελα κ. Ζάεφ, αλλά τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά σας!

Εμείς, πάντως, την Κυριακή του Θωμά θα τιμήσουμε στη Νάουσα τα 200 χρόνια από την Επανάσταση των πραγματικών Μακεδόνων και τη θυσία των Ναουσαίων.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 22.4.2022

Πηγή φωτογραφίας: INTIME NEWS

1 σχόλιο:

Γιώργος είπε...

Τί είχε πει ο Χίτλερ μετά την επίθεση στη Ρωσία, με την οποία είχε υπογράψει συμφωνία μη επίθεσης; Ότι οι συμφωνίες γίνονται για να παραβιάζονται!

Oι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Η φωτογραφία μου
Για επικοινωνία : Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: aktinesblogspot@gmail.com